Stanislav Pavlovschi

Va demisiona procurorul general după decizia CCM? Ce spune un fost ministru al Justiției

1581
Expertul Stanislav Pavlovschi consideră că decizia CCM în cazul Legii procuraturii fortifică poziția CSP-lui și a procurorului general. El spune că ar fi o greșeală dacă Stoianoglo ar demisiona pe motiv că nu a fost ales legitim, așa cum afirmă unii experți.
Va demisiona procurorul general după decizia CC? - Ce spune un fost ministru al Justiției

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi din Legea procuraturii care se referă la procedura de numire a procurorului general interimar, dar și a procurorului general, adoptată de Parlament în anul 2019. Chiar dacă magistrații CC au adoptat o asemenea hotărâre, actualul procuror general va rămâne în funcție pentru a nu afecta valabilitatea deciziilor procesuale adoptate de el.

Expertul în drept Stanislav Pavlovschi consideră că decizia CC este una bună, bine motivată, care fortifică poziția procurorului general și cea a CSP-lui, deoarece exclude posibilitatea ingerinței din afară în activitatea acestor autorități prevăzute de Constituție.

„Era evident faptul că, în cazul în care premierul selecta candidatul la funcția de procuror general, CSP-ul era exclus din acest proces, iar asta este intolerabil acolo unde trebuie să domine principiile statului de drept”, a precizat Pavlovschi.

Fostul ministrul al Justiției mai spune că ar fi fi o greșeală din partea lui Alexandru Stoianoglo să demisioneze, după ce CC a declarat neconstituțională procedura de numire a procurorului general. Pavlovschi dezaprobă opinia unor experți care spun că alegerea lui Stoianoglo nu este legitimă și că acesta ar trebui să-și dea demisia.

„Decizia CC produce efecte juridice pe viitor. În pofida faptului că el a fost selectat conform procedurii care a fost declarată neconstituțională, rezultatul acestei selecții a fost confirmat de Consiliul Superior al Procurorilor. CSP avea dreptul să respingă această candidatură, însă n-a făcut-o, dar l-a confirmat pe Stoianoglo, iar prin aceasta i-a oferit legitimitate”, a punctat Pavlovschi

El a mai declarat că orice contestare în instanță a rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general prin care Stoianglo a fost declarat câștigător nu va avea relevanță, pentru că legitimitatea și constituționalitatea lui este ”bătută în cuie” de către Curtea Constituțională.

Unii experți sunt de părere că prin această hotărâre a CC s-a declarat neconstituțională alegerea in funcția de procuror general a lui Alexandru Stoianoglo. Tot ei spun că la aceasta situație nu s-ar fi ajuns dacă Curtea Constituțională suspenda din start procedura desfășurării concursului din octombrie 2019, așa cum au cerut autorii sesizării. Efectul negativ al acestei hotărâri, mai spun experții, este că a fost pusă la îndoială credibilitatea actului procurorului general, care se află încă la început de mandat.

1581
Tagurile:
Curtea Constitutionala, procurorul general, CSP
Tematic
Manole: Mandatul actualului procuror general Stoianoglo nu este afectat
De ce și-au retras democrații sesizarea la Curtea Constituțională: Detalii
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

58
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

64
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden