Stanislav Pavlovschi

Va demisiona procurorul general după decizia CCM? Ce spune un fost ministru al Justiției

1574
Expertul Stanislav Pavlovschi consideră că decizia CCM în cazul Legii procuraturii fortifică poziția CSP-lui și a procurorului general. El spune că ar fi o greșeală dacă Stoianoglo ar demisiona pe motiv că nu a fost ales legitim, așa cum afirmă unii experți.
Va demisiona procurorul general după decizia CC? - Ce spune un fost ministru al Justiției

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi din Legea procuraturii care se referă la procedura de numire a procurorului general interimar, dar și a procurorului general, adoptată de Parlament în anul 2019. Chiar dacă magistrații CC au adoptat o asemenea hotărâre, actualul procuror general va rămâne în funcție pentru a nu afecta valabilitatea deciziilor procesuale adoptate de el.

Expertul în drept Stanislav Pavlovschi consideră că decizia CC este una bună, bine motivată, care fortifică poziția procurorului general și cea a CSP-lui, deoarece exclude posibilitatea ingerinței din afară în activitatea acestor autorități prevăzute de Constituție.

„Era evident faptul că, în cazul în care premierul selecta candidatul la funcția de procuror general, CSP-ul era exclus din acest proces, iar asta este intolerabil acolo unde trebuie să domine principiile statului de drept”, a precizat Pavlovschi.

Fostul ministrul al Justiției mai spune că ar fi fi o greșeală din partea lui Alexandru Stoianoglo să demisioneze, după ce CC a declarat neconstituțională procedura de numire a procurorului general. Pavlovschi dezaprobă opinia unor experți care spun că alegerea lui Stoianoglo nu este legitimă și că acesta ar trebui să-și dea demisia.

„Decizia CC produce efecte juridice pe viitor. În pofida faptului că el a fost selectat conform procedurii care a fost declarată neconstituțională, rezultatul acestei selecții a fost confirmat de Consiliul Superior al Procurorilor. CSP avea dreptul să respingă această candidatură, însă n-a făcut-o, dar l-a confirmat pe Stoianoglo, iar prin aceasta i-a oferit legitimitate”, a punctat Pavlovschi

El a mai declarat că orice contestare în instanță a rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general prin care Stoianglo a fost declarat câștigător nu va avea relevanță, pentru că legitimitatea și constituționalitatea lui este ”bătută în cuie” de către Curtea Constituțională.

Unii experți sunt de părere că prin această hotărâre a CC s-a declarat neconstituțională alegerea in funcția de procuror general a lui Alexandru Stoianoglo. Tot ei spun că la aceasta situație nu s-ar fi ajuns dacă Curtea Constituțională suspenda din start procedura desfășurării concursului din octombrie 2019, așa cum au cerut autorii sesizării. Efectul negativ al acestei hotărâri, mai spun experții, este că a fost pusă la îndoială credibilitatea actului procurorului general, care se află încă la început de mandat.

1574
Tagurile:
Curtea Constitutionala, procurorul general, CSP
Tematic
Manole: Mandatul actualului procuror general Stoianoglo nu este afectat
De ce și-au retras democrații sesizarea la Curtea Constituțională: Detalii
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

76
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...
Ion Șalaru

Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

148
(reînnoit 21:01 30.05.2020)
22 de tineri au murit în 2019 în SUA, după ce au fumat țigări electronice. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, iar detalii în acest sens a oferit vicedirectorul ANSP în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

Industria tutunului încearcă să manipuleze minorii și adolescenții, propunându-le produse alternative la țigările tradiționale. Tinerilor li se inoculează falsa convingere că acestea sunt inofensive. Vorbim despre țigările electronice și dispozitivele IQOS, care sunt dăunătoare sănătății. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.

”La începutul anului, Centrul de Control al Bolilor din SUA a publicat rezultatele unui studiu realizat în 2019.  Au fost înregistrate 22 de cazuri de deces la tineri care au consumat țigări electronice. Au murit de boală pulmonară, deoarece substanțele chimice din lichidul țigărilor electronice le-au distrus alveolele pulmonare”, a relatat Ion Șalaru.  

În același timp, inofensivitatea țigărilor electronice și a dispozitivelor IQOS – idee promovată de industria tutunului - așa și nu a fost demonstrată.

”Dispozitivul de încălzit tutunul are o dimensiune de două ori mai mică decât țigara tradițională. În timpul încălzirii, este eliberată nicotina. Nicotina este un alcaloid care provoacă dependență puternică. Iar un tânăr, spre deosebire de un adult, devine mai repede dependent. Nu toate țigările electronice conțin nicotină, în schimb toate conțin substanța chimică toxică propilen glicon”, a explicat Ion Șalaru.

 În Republica Moldova, a crescut numărul tinerilor care utilizează țigările electronice și dispozitivele IQOS. Cel puțin asta arată rezultatele Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, realizat în 2019.

”Chiar dacă s-a redus cu aproape 1% prevalența consumului de țigări tradiționale, a crescut substanțial consumul de țigări electronice. Astăzi avem 12% dintre băieți care folosesc țigări electronice și 4% - tutun încălzit. Industria tutunului transmite mesaje false potrivit cărora aceste produse de tutun sunt diferite de țigările tradiționale, iar adolescenții consumă din curiozitate”, a menționat Ion Șalaru.

Mai multe detalii, aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
fumat, tineri, Țigări electronice
Tematic
5 ani de luptă împotriva fumatului: Care sunt primele rezultate


Загрузка...
meci de fotbal

Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de participa la competiții europene

0
(reînnoit 21:35 30.05.2020)
Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de a participa la turneele UEFA, iar altor trei echipe de fotbal din Moldova li s-a refuzat acordarea licenței de participare la competiții europene.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Licențele UEFA au fost eliberate pentru cinci cluburi de fotbal din Moldova, a anunțat Federația Moldovenească de Fotbal.

Este vorba despe „Sheriff” (Tiraspol), „Sfântul Gheorghe” (Suruceni), „Petrocub” (Hâncești), „Dinamo-Auto” (Tiraspol) și „Speranța” (Nisporeni).

Astfel, cinci cluburi au obținut dreptul de a participa la sezonul următor al competițiilor europene. „Sheriff” va participa la Liga Campionilor, iar echipele „Sfintul Gheorghe” și „Petrocub” - în Europa League.

În același timp, altor trei echipe le-au fost refuzată eliberarea licențelor UEFA. Cluburile „Milsami” (Orhei), „Zimbru” (Chișinău) și „Codru” (Lozova) au fost lipsite de dreptul de a participa la meciurile din noul sezon al Cupei Europene.

Timp cinci zile, aceste cluburi pot folosi dreptul de a contesta decizia adoptată de Federația Moldovenească de Fotbal.

Licența UEFA pentru a participarea la turneul feminin al Ligii Campionilor i-a fost acordată echipei „Agarista” din Anenii Noi.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, fotbal, cluburi
Tematic
Merită sau nu reunirea campionatelor de fotbal ale țărilor fostei URSS într-o singură ligă


Загрузка...