Actuala majoritate parlamentară, dar și Guvernul condus de Ion Chicu atârnă de voința a patru deputați. Multă lume se întreabă câți deputați vor mai pleca din PD. Solicitat să răspundă la această întrebare, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a menționat că această decizie ține de Partidul Democrat și nu de anumite sume de bani așa cum acuză conducerea PD. Totodată, Candu s-a referit și la ședința de săptămâna trecută care a durat mai bine de șapte ore.
”Asta ține de echipa partidului Democrat. E o problemă internă, foarte mulți au trecut printr-un duș rece și prin constatarea unor adevăruri și neadevăruri în acea ședință de șapte ore. Eu știu că au fost discuții foarte dure, bazate pe multe adevăruri, iar în această situație conducerea partidului trebuia să-și dea demisia, iar cei care erau implicați în aceste scandaluri, inclusiv cu dovezi trebuiau să plece. Dacă această echipă mai vrea să reziste, atunci trebuiau să fie luate și niște decizii, inclusiv plecarea conducerii. Noi nu cumpărăm deputați din partid, iar aceste acuzații sunt aberații”, a declarat Andrian Candu.
De altă parte, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat în cadrul unei alte emisiuni de la Sputnik Moldova că adevăratul motiv pentru care pleacă deputații din PD este cel pecuniar.
Diacov mai spune că ”pentru a da jos Guvernul nu trebuie multă minte, ci doar încă câteva sume ca să fie mai convingători. Se vehiculează mai multe sume, de la 250 de mii de euro până la 500 de mii de euro. Eu cred ca ambele variante sunt valabile. Eu am rămas surprins când am auzit că deputați din partea Partidului Șor negociază cu deputați din PD ca aceștia să meargă la Pro Moldova”, adaugă președintele de onoare al PDM.
Menționăm că și aceste declarații ale lui Dumitru Diacov au fost negate de liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu.
Deputații Platformei Demnitate și Adevăr au calificat scumpirea carburanților nejustificată și au venit cu învinuiri în adresa Consiliului Concurenței că ar acoperi înțelegerile de cartel care se fac pe această piață.
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șeful direcției Politici și Relații Externe al Consiliului Concurenței, Eugen Cozmulici, a comentat această situație, subliniind faptul că respectivele concluzii ale aleșilor poporului sunt deocamdată neîntemeiate.
Potrivit lui, Consiliul Concurenței continuă să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piața produselor petroliere, în limita atribuțiilor sale prevăzute de Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012 și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale.
În acest sens, Eugen Cozmulici a remarcat faptul că instituția pe care o reprezintă efectuează inspecții inopinate la sediile mai multor companii ce activează pe piața comercializării produselor petroliere de bază în contextul investigațiilor în derulare. Investigațiile au scop depistarea probelor privind posibilele încălcări ale legislației concurențiale, fiind aplicate amenzi agenților economici care nu respectă legea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.
Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale, pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.
Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.
"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.
Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate, valabil până joi, 28 ianuarie.
Totodată, compania îndeamnă toate persoanele, în special copiii, să fie atenți și să nu să se expună riscului. Oamenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă cablurile electrice căzute la pământ sau care atârnă de pe piloni și copaci, să marcheze la distanță locul rupturii conductorului electric şi să asigure paza acestuia până la intervenția specialiștilor, să nu intervină în instalațiile electrice, să supravegheze copiii și să-i instruiască cum să procedeze atunci când vede vreun cablu pe pământ, iar despre orice incident să informeze operatorul de distribuție la telefonul 022-43-11-11 sau la numărul local, indicat în factură.
Compania distribuitoare de energie susține că vor fi luate toate măsurile pentru securizarea locurilor posibilelor avarii și restabilirea operativă a serviciului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova