Pavel Postică

Transportarea alegătorilor este sau nu o încălcare penală - Ce trebuie facă Parlamentul

384
(reînnoit 17:48 16.05.2020)
Expertul Promo-LEX, Pavel Postică consideră că până la alegerile prezidențiale, Parlamentul va trebui să ajusteze legslația electorală. El spune că deputații urmează să examineze câteva adrese emise de CC în 2016, inclusiv rezolvarea problemei coruperii alegătorilor.
Transportarea alegătorilor este sau nu o încălcare penală-Ce va trebui să facă Parlamentul

Pavel Postică este de părere că după scrutinul prezidențial din 2016, Parlamentul nu a ajustat legislația electorală conform adreselor emise de către Curtea Constituțională.

„Ajustările la legislația electorală în Moldova nu se fac imediat, dar țin mai mult de conjunctura politică, ele sunt legate de oportunitatea politică și nu de rezolvarea problemelor tehnice care există în legislația electorală. În 2016, CC a evidențiat mai multe lacune care au afectat calitatea procesului electoral și a obligat Parlamentul prin 6 adrese punctuale să soluționeze mai multe aspecte ale procesului electoral”,  a declarat Postică

Una din adrese se referea la lipsa de instrumente de a atrage la răspundere penală pentru coruperea alegătorilor în cazul alegerilor prezidențiale, inclusiv prin modalitatea de transportare organizată a alegătorilor. Expertul consideră că Parlamentul va trebui să intervină în legislația penală pentru a completa unele prevederi.

”Aici Parlamentul a adoptat o decizie de 50 la 50, în Codul Penal, a introdus pe de o parte sancțiuni pentru coruperea alegătorilor în alegeri prezidențiale, însă nu a oferit un răspuns cum se califică transportarea organizată, în calitate de metodă de corupere a alegătorilor. Această adresă a CC rămâne soluționată parțial”, a punctat Pavel Postică.

Alte adrese se referă la modul în care sunt soluționate contestațiile, în special în ziua alegerilor și votarea în străinătate. O altă recomandare se referă la implicarea cultelor religioase în alegeri, iar ultima vizează comportamentul mass-media ca un instrument de influență asupra opiniei cetățenilor.

Contactat de Sputnik Moldova, președintele Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, deputatul Vasile Bolea ne-a spus că toate aceste adrese ale CC, Parlamentul le-a expediat Ministerului Justiției pentru a le examina în cadrul unui grup de lucru, iar ulterior să se vină cu soluții legislative.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

384
Tagurile:
Codul electoral, coruperea alegătorilor
Tematic
În 18 ani, în Codul Electoral au fost introduse 526 de modificări
Microfon Sputnik

Concert spectaculos cu prilejul sărbătorilor de iarnă - detalii

50
(reînnoit 20:34 03.12.2020)
Un spectacol de zile mari cu prilejul sărbătorilor de iarnă va fi prezentat de corurile pentru copii din Republica Moldova, o orchestră și renumiți interpreți. Detalii am aflat de la dirijorul şi autorul proiectului Adrian Marian.
Concert spectaculos cu prilejul sărbătorilor de iarnă - detalii

În data de 13 decembrie va fi lansată cea de-a doua ediție a concertului „Santa Lucia”, dedicat sărbătorilor de Crăciun. Peste 250 de copii din toată țara, acompaniați de o orchestră uimitoare, vor prezenta un spectacol muzical de excepție în care vor interpreta cântece de iarnă cu tematică de Crăciun.

Capitala a îmbrăcat straie de sărbătoare
© Sputnik / Evghenii Panasenco

"În acest an, evenimentul va fi difuzat la un post de televiziune cu acoperire națională, dar și de platforme online. Vom prezenta o producție video în care mai multe coruri acompaniate de orchestră vor crea o atmosferă magică de sărbători", a declarat pentru Sputnik Adrian Marian.

Potrivit dirijorului, proiectul este realizat cu sprijinul Ambasadei Suediei și Fundației Est-Europene. Denumirea proiectului „Santa Lucia” provine de la o tradiție suedeză ce marchează începutul sărbătorilor de Crăciun.

În 2019, grandiosul concert s-a desfășurat la Sala cu Orgă din Chișinău și a adunat sute de spectatori și oaspeți de peste hotarele țării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
sărbători, Concert
Tematic
Video: Primul concert cu public în sală la Chișinău


Загрузка...
Tatiana Vascan

Expert: Anul 2020 cel mai greu pentru piața asigurărilor

77
Pandemia de coronavirus a afectat mai multe domenii din Republica Moldova, inclusiv domeniul asigurărilor. Detalii am aflat de la expertul în asigurări Tatiana Vascan.
Expert: Anul 2020 – cel mai greu pentru piața asigurărilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în asigurări Tatiana Vascan a declarat că în anul 2020 companiile din acest domeniu au înregistrat venituri mai mici decât în anii precedenți. La fel ca multe alte domenii, piața asigurărilor a fost afectată dur de pandemie.

"Oamenii nu mai pleacă peste hotare și respectiv nu au nevoie de Cartea Verde. Mulți lucrează de acasă și la fel nu-și asigură automobilele, pentru că nu se folosesc de transport. Nici asigurările medicale pentru cei care pleacă peste hotare nu sunt atât de solicitate", a declarat pentru Sputnik Tatiana Vascan.

În schimb, moldovenii s-au orientat spre alte tipuri de asigurări, susține expertul. Aceștia își asigură bunurile imobile sau optează pentru asigurarea de viață.

"Cultura asigurărilor este foarte joasă în țara noastră din diverse motive. Oamenii nu au încredere că companiile de asigurări ar putea să-și onoreze obligațiunile, persoanele nu dețin prea multă informație, dar nici nu au prea au mare dorință de a afla despre opțiunile pe care le au", a precizat interlocutoarea.

Specialistul a remarcat că în țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă nu toate sunt solicitate de către cetățeni. Astfel, în Republica Moldova asigurările facultative constituie doar 15-20% din volumul total de asigurări pe care le procură moldovenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
pandemie, asigurări


Загрузка...
Poliția

Accident în lanț în Capitală: Trei mașini s-au ciocnit

0
(reînnoit 09:42 04.12.2020)
Un accident cu implicarea mai multor mijloace de transport s-a produs pe una dintre străzile din Chișinău.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Accident în lanț pe o stradă din sectorul Botanica al Chișinăului. Trei unități de transport s-au ciocnit la intersecția străzii Trandafirilor cu bulevardul Decebal.

Ofițerul de presă al Poliției Capitalei Natalia Stati a comunicat pentru Sputnik Moldova că accidentul cu implicarea a trei unități de transport s-a produs aseară târziu. Din cercetările efectuate la fața locului de echipajul secției de documentare accidente rutiere, s-a stabilit că de vină ar fi șoferul de 31 de ani care conducea o Honda Element și care nu ar fi cedat trecerea unui alt automobil, de model Honda CRV, condus de un șofer de 27 de ani și care se deplasa pe drum cu prioritate.

În urma impactului, Honda CRV s-a izbit într-un automobil Mazda, condus de un șofer de 53 de ani. Din fericire, nici o persoană nu a avut de suferit. Șoferul care s-ar face vinovat de producerea accidentului riscă șase puncte de penalizare și 1500 de lei amendă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Capitală, parcări în Capitală, accident în lanț, accident auto
Tematic
Şapte accidente rutiere într-o singură zi - o persoană decedată: Sinteza infracţională
Cele mai odioase crime și accidente fatale, în Republica Moldova


Загрузка...