Roman Chircă

După decizia CC privind împrumutul rusesc, Guvernul se gândește de unde ia bani

110
(reînnoit 18:58 11.05.2020)
Expertul economic Roman Chircă este de părere că Guvernul ia în calcul mai multe scenarii pentru a acoperi deficitul de peste 4 miliarde de lei, după ce CC a declarat neconstituțional acordul de împrumut cu Fereația Rusă.
După decizia CC, privind împrumutul rusesc, Guvernul se gândește de unde să ia bani

Roman Chircă spune că autoritățile iau în calcul mai multe soluții pentru identificarea surselor financiare la acoperirea deficitului, inclusiv renegocierea acordului cu Fedrația Rusă, dar și găsirea altor surse.

Foto simbol
© Sputnik / Наталья Селиверстова
„Bugetul se reduce cu 4,4 miliarde de lei dintr-un deficit de 16 miliarde de lei. Această gaură poate fi acoperită prin renegocierea acordului cu Federația Rusă, lucru probabil, poate cu un nou atac la CC. FMI este o sursă epuizată, iar creditul UE pentru minimalizarea impactului pandemiei asupra economiei de 100 de milioane de euro ar putea fi disbursat spre sfârșitul anului. Până atunci însă, Comisia Europeană urmează se semneze un memorandum cu fiecare stat, după care banii vor fi disbursați în mai multe tranșe. Există posibilitatea de accesa și alte surse externe cu state ca România sau China”,a precizat Roman Chircă.

Expertul a vorbit și despre intenția Guvernului de a se împrumuta de pe piața internă la dobânzi mai mari, de aproximativ 5 la sută, iar o altă sursă ar fi renunțarea la unele proiecte investiționle de anvergură.

Guvernul de la Chișinău mai are încă posibilitatea de a beneficia de cele două tranşe din asistenţa macro-financiară în valoare de 70 milioane de euro din partea UE. Asistenţa UE expiră în luna iulie. Pentru a accesa, însă, aceste surse, Moldova trebuie să adopte mai multe legi și să reformeze câteva sectoare.

110
Tagurile:
deficit bugetar, credite
Tematic
Șeful statului spune ce se va întâmpla cu acordul privind creditul rusesc
Ștefan Darie

O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

65
(reînnoit 17:29 24.10.2020)
Cantautorul Ştefan Darie a editat recent un roman de dragoste. Cine sunt eroii şi cum i-a venit ideea să scrie această carte am aflat chiar de la el.
O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ștefan Darie a mărturisit că ideea de a scrie un roman de dragoste a apărut atunci când era într-o vizită în America, fiind inspirat de împrejurimile de acolo.

"Eroiii cărții sunt niște personaje din America. Am folosit denumiri de orașe și străzi de acolo. A fost o perioadă în care eram inspirat și am simțit că este momentul potrivit să scriu această carte", a dezvăluit el.

Cartea a fost scrisă în limba rusă și poartă denumirea "Призрак из прошлого", fiind redactată în capitala Federației Ruse, la Moscova.

"Am scris această istorie de dragoste în limba rusă, pentru că îmi este mult mai ușor să-mi aștern gândurile pe foaie. Romanul descrie relația dintre doi oameni, care dintr-o greșeală s-au despărțit și au suferit o viață întreagă", a relatat Ștefan Darie.

Potrivit lui, cartea poate fi găsită în format electronic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
dragoste, roman, carte


Загрузка...
Elena Marian

Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

51
(reînnoit 17:21 24.10.2020)
Singurul Festival de Muzică Corală Internațională din țara noastră a revenit cu o nouă ediție. Despre impactul evenimentului, organizat altfel în acest an, am aflat de la președintele Asociației Muzical-Corale din Republica Moldova, Elena Marian.
Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

La mijlocul lunii octombrie curent, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală "A ruginit frunza din vii".

În premieră, în cadrul evenimentului au participat în format online 35 de formații corale din, Bulgaria, Letonia, Italia, Macedonia, Polonia, România, Rusia, Spania, Ucraina, Ungaria ș.a.

"Festivalul are un rol important în promovarea Republicii Moldova și a artei corale din țară pe plan național și internațional. Mai mult, evenimentul a devenit cunoscut în întrega lume. În acest an, formațiile corale au expediat videouri înregistrate până la pandemie. Pentru prima dată au participat patru formații din Cuba și una din Spania, a declarat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal Elena Marian.

Potrivit organizatoarei, prestațiile interpreților au fost evaluate de un juriu profesionist din România, Ucraina, Republica Moldova, Spania ș.a.

De obicei, Festivalul se desfășura la Chișinău, în cele mai prestigioase săli de concerte. Astfel, tradițional sute de interpreți internaționali ne vizitau Capitala în luna octombrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
COR, festival


Загрузка...
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Șeful OMS avertizează următoarele luni vor fi foarte dure

70
(reînnoit 17:55 24.10.2020)
Sistemele de sănătate din anumite țări riscă să se prăbușească în lunile următoare, care vor fi ”foarte dure”, estimează directorul general al OMS.

BRUXELLES, 24 oct - Sputnik. Situația născută din propagarea coronavirusului va fi foarte dificilă în lunile care urmează, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Sputnik Franța

”Suntem la o răscruce critică a pandemiei de Covid 19, în particular în emisfera nordică. Următoarele luni vor fi foarte dificile și anumite țări sunt pe o traiectorie periculoasă”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Numeroase state se confruntă cu o creștere a numărului de decese, iar această situație ar putea epuiza resursele sistemelor lor de sănătate, a explicat patronul OMS.

El i-a chemat pe șefii de stat și de Guvern să împiedice o asemenea prăbușire adoptând măsuri urgente pentru a evita creșterea ratei mortalității și închiderea școlilor.

Potrivit ultimelor date de la OMS, există mai mult de 41,5 milioane de cazuri în lume și mai mult de 1,13 la sută de pacienți au decedat. Țările cele mai afectate sunt SUA, India și Brazilia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Avertisment, OMS


Загрузка...