Curtea Constituțională a sesizat luni, 4 mai, Procuratura Generală în legătură cu presupusele filări și intimidări la adresa unor judecători. Doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu spune că situația în care s-a pomenit Curtea Constituțională nu este altceva decât o consecință a acțiunilor nesăbuite întreprinse în ultimii 20 de ani. Mai exact, profesorul universitar face referire la partajările funcțiilor cheie în stat pe criteriul politic, care au început odată cu a doua jumătate a anilor ’90.
„Eu personal consider că acum noi culegem roadele a ceea ce am semănat mult mai devreme și vorbesc de a doua jumătate a anilor 90, mai exact la începutul anilor 2000, când am început să partajăm funcțiile cheie în stat după criteriile politice: funcția respectivă îi revine partidului cutare, ministerul respectiv îi revine partidului cutare, etc”, spune profesorul universitar Nicolae Osmochescu.
Doctorul în drept internațional atrage atenție că așa-zisele roade pe care astăzi Moldova le culege sunt foarte periculoase pentru buna funcționare a statului.
„Aceste roade sunt nu numai periculoase, ci și distructive pentru funcționarea statului”, adaugă profesorul universitar.
Amintim că, săptămâna trecută, în presă au apărut zvonuri potrivit cărora patru judecători ai Curții Constituționale ar fi filați și intimidați. Este vorba de președintele instituției, Dominica Manole, și judecătorii Serghei Țurcanu, Liuba Șova și Nicolae Roșca.
Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.
El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.
În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Renumitul artist, violonist și prim dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, își sărbătorește ziua de naștere.
Cu acest prilej, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", îndrăgitul maestru a vorbit despre cele mai valoroase lecții pe care le-a însușit de-a lungul vieții, dar și despre planurile de viitor în cariera muzicală.
Nicolae Botgros a recunoscut că anul 2020 a fost unul dintre cei mai complicați ani, dat fiind faptul că a trecut prin experiența tristă a COVID-ului, iar toate evenimentele culturale în masă au fost anulate.
"Lasă urme mari această boală, toată lumea să se păzească de acest virus nemilos. Îmi doresc mie și celor din jur să aibă parte de sănătate, să ne închinăm în fața lui Dumnezeu și să-i cerem sănătate, care este foarte scumpă. A fost cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în anul precedent", a declarat pentru Sputnik renumitul artist.
Mai mult, maestrul a menționat că în 2020, orchestra pe care o conduce mai bine de peste 40 de ani a participat la doar câteva evenimente: trei nunți și două spectacole – lucru extrem de trist pentru artiști.
Cu toate acestea, Nicolae Botgros susține că pentru 2021 colectivul pe care îl conduce are planuri mărețe și speră la vremuri mai bune și mai optimiste pentru întreaga omenire.
Nicolae Botgros s-a născut în data de 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul, și este unul dintre cei mai apreciați artiști din Republica Moldova și România.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 224 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Din numărul total, două sunt de import, iar restul sunt cu transmitere locală.
Totodată, patru lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. În prezent, 225 de bolnavi sunt în stare extrem de gravă, dintre care 47 sunt conectați la aparate de respirație asistată. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3 418 persoane, iar 16 370 sunt sub supraveghere la domiciliu.
Între timp, alte 230 de persoane au fost vindecate. În total, 147 178 de persoane au fost tratate de coronavirus. Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit șapte persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 3 368 de oameni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova