Teodor Cârnaț

Decizia CSM privind sesizarea lui Vasile Bolea era previzibilă? Ce spune Teodor Cârnaț

182
(reînnoit 17:30 05.05.2020)
Consiliul Superior al Magistraturii a decis să remită solicitarea lui Vasile Bolea, privind sancționarea a trei judecători ai CC, către Parlament și Guvern. Andrei Năstase și-a retras sesizarea depusă la CSM.
Decizia CSM privind sesizarea lui Vasile Bolea era previzibilă? Ce spune Teodor Cârnaț

Demersul socialistului Vasile Bolea privind retragerea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale pentru Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca a fost examinat astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii. Cu unanimitate de voturi, membrii CSM au decis să remită solicitarea deputatului către instituțiile care i-au numit pe cei trei, deoarece examinarea unei astfel de sesizări nu ține de competența membrilor instituției, ci de cea a Parlamentului și Guvernului, care au numit judecătorii. Astfel, în cazul judecătorului Dominica Manole urmează să se pronunțe Parlamentul, care a numit-o în funcție, iar în cazul judecătorilor Liuba Șova, Nicolae Roșca urmează să se pronunțe Guvernul. O decizia previzibilă de altfel, potrivit doctorului habilitat în drept Teodor Cârnaț

„Orice student de la Facultatea de Drept cunoaște că unica autoritate care este în drept să-i elibereze din funcție pe judecătorii Curții Constituționale este plenul Curții Constituționale”, spune doctorul habilitat în drept Teodor Cârnaț.

Și asta deoarece articolul 137 din Constituție care spune clar că „judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Legii Supreme”.

„În cazul de față, procedura poate fi inițiată de instituțiile care i-au numit pe cei trei, de exemplu, în cazul dnei Manole procedura poate fi inițiată de Parlament, iar în cazul lui Nicolae Roșca și Liuba Șova, de Guvern”, subliniază Teodor Cârnaț.

Cert este că, tot astăzi, CSM urma să examineze și demersul liderului PPDA, Andrei Năstase, privind sancționarea fostului președinte al CC Vladimir Țurcan. Doar că Năstase și-a retras sesizarea în această dimineață.

„Năstase a încălcat legislația din motiv că a dorit să obțină careva dividente politice sau din alte motive. Avantajul lui Năstase este că nu deține nicio funcție oficială în stat, dar nu este demn pentru un jurist care a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”, adaugă Teodor Cârnaț.

Amintim că sesizarea președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Vasile Bolea, privind analizarea abaterilor disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole a fost depusă la CSM miercuri, 29 aprilie. În demersul depus, Vasile Bolea spune că cei trei au încălcat jurământul depus, după ce în august 2019 au divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui CC și au admis ingerințe în activitatea instituției.

Sesizarea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a fostului președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan a fost depusă la CSM pe 13 aprilie, când încă Țurcan deținea șefia Înaltei Curți.

182
Tagurile:
Vasile Bolea, Andrei Nastase, sesizare, deputat, CSM, Curtea Constituțională
Tematic
Osmochescu, despre sesizările lui Bolea și Năstase privind pedepsirea judecătorilor CC
Un deputat a cerut CSM-ului să-i demită pe trei membri ai Curții Constituționale - Detalii
Valentina Casian

Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

52
(reînnoit 15:29 01.12.2020)
Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că noua politică fiscală aprobată de Guvern, unde se propune și plafonarea taxelor locale, va debusola și mai mult activiatea administrațiilor locale.
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

Războiul dintre autoritățile centrale și aleșii locali continuă. Mărul discordiei este intenția Guvernului, prin politica fiscală, de a plafona taxele locale, iar asta îi nemuțumește pe primari, care au protestat recent la Guvern și la Ministerului Finanțelor. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat pentru Sputnik Moldova că, prin semnalele date de Guvern, primarii sunt considerați incapabili de a elabora o politică fiscală la nivel local și de a avea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri.

„Trebuie să fie în prim planul interesul general al comunității și nu ar unor cercuri înguste, ceea ce am simțit noi în acest document. Orice decizie luată de autoritatea centrală trebuie să fie bine argumentată, însoțită de o analiză de impact, ori ceea ce propune Guvernul miroase a protecționism. Consider că nu există nici un argument de a plafona taxele locale, iar cei de la Guvern nu au putut să ne prezinte un argument economic în favoarea acestui concept. Fiecare guvern vine cu politica sa fiscală, iar asta debusolează și mai mult activitatea autorităților locale”, a precizat Valentina Casian.

Conceptul privind plafonarea taxelor locale se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscală aprobată de Guvern. Mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea autorităților de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021  urmează să fie examinat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
politica fiscală, Primari
Tematic
Sandu, despre protestul primarilor față de plafonarea taxelor
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern


Загрузка...
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

50
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...
Sovietul Suprem al nerecunoscutei RMN

Transnistria a răspuns la apelul lui Sandu de a retrage forțele de menținere a păcii

110
(reînnoit 11:59 02.12.2020)
Într-un interviu acordat ”Gazetei Parlamentare”, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski s-a referit și la recentele declarații ale președintelui nou ales al Moldovei.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, a declarat în interviul pentru ”Gazeta Parlamentară” că Chișinăul încearcă iarăși să abordeze problema artificială a ”retragerii trupelor” din regiune.

Krasnoselski consideră că astfel de declarații sunt politizate și vizează deplasarea accentului de pe agenda reală a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a pronunțat luni pentru retragerea de pe teritoriul regiunii transnistrene a Grupului Operativ de Trupe Ruse care asigură paza depozitelor de arme, precum și lichidarea acestor armamente în general. Ea a sugerat că, în locul trupelor ruse de menținere a păcii, în regiune ar trebui să existe observatori civili care să activeze sub egida OSCE.

”Deocamdată nu există temeiuri juridice și condiții prealabile pentru a efectua o schimbare în formatul actual al operațiunii de menținere a păcii”, a declarat interlocutorul publicației.

Potrivit acestuia, în Transnistria, sunt obișnuiți cu declarațiile răsunătoare ale politicienilor moldoveni, care ”nu se deranjează să aprofundeze conținutul problemelor serioase”. El a cerut Chișinăului să dea dovadă de mai multă responsabilitate și chibzuință în expunerea poziției sale.

Transnistria, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului. În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin intermediul forței, Transnistria a devinit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Maia Sandu, declarație, Krasnoseliski, Transnistria
Tematic
Lavrov a comentat solicitarea lui Sandu privind retragerea trupelor ruse din Transnistria
Dodon: Declarațiile lui Sandu despre Transnistria sunt periculoase


Загрузка...