Nicolae Osmochescu

Osmochescu, despre sesizările lui Bolea și Năstase privind pedepsirea judecătorilor CC

346
(reînnoit 20:02 04.05.2020)
CSM va examina pe 5 mai demersurile deputatului PSRM Vasile Bolea și liderului PPDA, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii disciplinare în privința a patru judecători ai Curții Constituționale. La ce decizii să ne așteptăm de la CSM.
Osmochescu, despre sesizările lui Bolea și Năstase privind pedepsirea judecătorilor CC

Consiliul Superior al Magistraturii va examina mâine, 5 mai, demersul deputatului PSRM Vasile Bolea privind sancționarea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, pe motiv că, în august 2019, aceștia au încălcat jurământul depus, după ce au divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui CC și au admis ingerințe în activitatea instituției. În cadrul aceleași ședințe, membrii CSM urmează să se pronunțe asupra sesizării liderului PPDA, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii disciplinare în privința fostului președinte al CC, Vladimir Țurcan.

Doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu spune că ambele sesizări sunt populiste. Și asta deoarece Consiliul Superior al Magistraturii nu are competența să aplice sancțiuni sau să-i demită pe membrii Curții Constituționale.

„Din start vreau să vă spun că acestea sunt acțiuni populiste, care nu au niciun temei juridic. De ce? Din simplul motiv că CC nu face parte din sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. CC este o instituție autonomă, care se subordonează doar Constituției. Pe când CSM este un organ al autonomiei sistemului judecătoresc. Deci, Consiliul Superior al Magistraturii nu are nicio competență în aceste cazuri, nu poate să examineze comportamentul unui judecător al Curții Constituționale”, a declarat profesorul universitar Nicolae Osmochescu în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Doctorul în drept internațional face referire la articolul 137 din Constituție care spune clar că „judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Constituției”.

„Legea Curții Constituționale sau Codul Jurisdicției Constituționale spune expres că procedura de sancționare a unui judecător al CC poate fi inițiată numai și numai din inițiativa unei ramuri a puterii în stat care l-a delegat pe judecătorul respectiv. De exemplu, Parlamentul poate iniția procedura pentru judecătorii care i-a numit, Guvernul - pentru cei pe care, la fel, i-a numit și deja CSM pentru cei numiți de acest organ. Dar și aici, aceste instituții pot doar iniția procedura și nicidecum de a examina comportamentul sau de a sancționa un judecător CC”, adaugă Nicolae Osmochescu.

Profesorul universitar subliniază că judecătorii CC pot fi sancționați doar în cazul în care o decizie în acest sens este luată cu votul a patru colegi din CC.

„Sancționarea judecătorilor CC se face printr-o singură procedură, de înșiși membrii CC la ședința Curții, cu majoritatea de voturi, adică cu votul a patru judecători. Altcineva nu poate să decidă sancționarea judecătorilor CC”, conchide profesorul universitar.

Amintim că sesizarea președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Vasile Bolea, privind analizarea abaterilor disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole a fost depusă la CSM miercuri, 29 aprilie.

Sesizarea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a fostului președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan a fost depusă la CSM pe 13 aprilie, când încă Țurcan deținea șefia Înaltei Curți.

346
Tagurile:
judecatori, sesizare, Constitutie, CSM, Curtea Constitutionala, CC
Tematic
Schimbări de cadre la Curtea Constituțională: Igor Dodon, despre demiterea lui Țurcan
Soarta împrumutului rusesc: Deputații au aprobat, Curtea Constituțională a suspendat
Curtea Constituțională: Asumarea răspunderii de către Guvern, neconstituțională
Ion Dron

Avocat: Decizia CSM de astăzi afectează imaginea justiției

82
(reînnoit 15:13 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "Contrapunct", avocatul Ion Dron a vorbit despre restabilirea în funcție a judecătorilor care au figurat în dosarul Laundromat. Iată care este opinia interlocutorului.
Interviu cu avocatul Ion Dron

Recentele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii de a-i repune în funcție pe mai mulți magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță transmite un mesaj dublu. Avocatul Ion Dron consideră că revenirea unor judecători cu o reputație dubioasă în anumite funcții creează o confuzie în rândul cetățenilor, iar pe de altă parte scade încrederea în justiția moldovenească.

"Cetățenii sunt într-o confuzie totală. Oamenii nu mai cred în autorități. În condițiile în care o persoană a fost implicată în procese și hotărâri dubioase și este promovată, atunci cetățeanului îi apar o serie de întrebări: oare acesta este stat sau o cooperativă prin care lucrurile se fac după o înțelegere și nu potrivit legii?", a declarat pentru Sputnik Ion Dron.

Avocatul susține că din cauza unor asemenea decizii are de suferit imaginea justiției moldovenești. El afirmă că "corpul de judecători are suficineți oamnei competenți, onești, însă aceste situații îi demoralizează pe cei care au venit să-și facă o carieră în interesul societății. Judecător nu este o meserie, ci este un destin", a adăugat interlocutorul.

Menționăm că cinci judecători învinuiți anterior de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost restabiliți în funcție. Decizia a fost luată pe 27 octombrie de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
avocat, CSM, judecători
Tematic
Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii


Загрузка...
Nicolae Olărașu

Jucării periculoase pentru copii: Cum le identificăm

22
(reînnoit 13:22 27.10.2020)
De Ziua Internaţională a ursuleţului de pluş, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu sfaturi pentru alegerea corectă a jucăriilor.
Jucării pentru copii: Criterii după care să vă conduceți

În cadrul  emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu i-a atenționat pe părinți: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.

Specialistul a menționat că, atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte. Pentru a se convinge că face o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, marfa ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.

Nicolae Olărașu a remarcat că jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale. Adulții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile traduse obligatoriu în limba de stat.

"Dacă veți procura jucăriile doar din locurile autorizate veți putea solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate. Astfel, veți fi convins că jucăria este de calitate", a subliniat specialistul.

Nicolae Olărașu a mai adăugat că nu există multe reclamații la acest capitol adresate instituției pe care o reprezintă. Asta pentru că mulți adulți nu cunosc care sunt criteriile de calitate și siguranță ale jucăriilor.

La începutul anului curent, inspectorii Agenției pentru protecția Consumatorilor au efectuat mai multe verificări magazinele și piețele din Capitală, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de jucării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, jucării


Загрузка...
Serghei Lavrov

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov se află în autoizolare

8
(reînnoit 17:15 27.10.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse a intrat în contact cu o persoană care era infectată cu noul coronavirus.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov se află în izolare, după ce a contactat cu o persoană infectată cu COVID-19, anunță RIA Novosti

În aceste condiții, vizitele și întrevederile oficiale planificate anterior au fost amânate, a anunțat departamentul de presă și informare al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 

"Urmare a contactării cu o persoană infectată cu COVID-19, Serghei Lavrov se află în autoizolare. Vizitele și întâlnirile programate anterior sunt amânate pentru o dată ulterioară. Șeful diplomației ruse simte bine", a precizat pentru jurnaliști departamentul de presă și informare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
coronavirus, izolare, Serghei Lavrov
Tematic
Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție


Загрузка...