Диминец Мария

Statisticile confirmă: Moldova gestionează bine criza COVID-19

798
(reînnoit 14:01 04.05.2020)
Moldova se află în topul țărilor cu o rată mică de îmbolnăviri și decese de COVID-19, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Statisticile confirmă: Moldova gestionează bine criza COVID-19

Numărul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova este în continuă ascensiune. Cu toate acestea, comparativ cu unele state de pe continentul european, rata îmbolnăvirilor este de 3-5 ori mai mică. Între timp, în lume situația pandemică se înrăutățește, COVID-19 afectând tot mai multe persoane. Iar numărul pacienților vindecați depășește cu puțin un milion din cele peste trei milioane de bolnavi.

În topul țărilor de pe continentul european afectate de COVID-19, Republica Moldova se poziționează pe locul 18, după numărul de bolnavi. În prezent, rata îmbolnăvirii constituie 112 cazuri la 100 de mii de persoane. În unele state din Europa de Vest acest indicator este mai mare de 3-5 ori. De exemplu, în Islanda incidența cazurilor de COVID-19 este de 527 la 100 de mii, în Spania – 513 la 100 de mii, Belgia – 419 la 100 de mii, Irlanda – 410 la 100 de mii, Elveția – 342 de la 100 de mii, Italia – 337  la 100 de mii, Portugalia – 246 la 100 de mii populație.

Totodată, rata mortalității din cauza COVID-19 în Republica Moldova este mai mică față de cea înregistrată în statele Europei de Vest și constituie 3,1 la sută. De exemplu, în Marea Britanie și Belgia acest indicator este 16%, în Franța și Italia – de 14%, în Suedia și Olanda – de 12%.

În medie, bolnavii care au decedat în țara noastră de COVID-19 aveau peste 60 de ani. 98%  dintre ei, în momentul îmbolnăvirii, sufereau de cel puțin o boală concomitentă, iar 58 % - mai mult de două boli. 80 % dintre pacienții care au murit din cauza complicațiilor COVID-19 aveau boli cardiovasculare, 33% - diabet, 27% - afecțiuni renale, 20 % - obezitate, 18% - boli respiratorii și 9% - boli hepatice.

Printre bolnavii de COVID-19 în țara noastră sunt 1026 de angajați din domeniul instituțiilor medicale. 42 la sută dintre ei sunt asistenți medicali, 32 la sută – persoane care desfășoară activități non-medicale și 25 % - medici. De asemenea, 30 din 1000 de infirmieri sunt bolnavi de COVID-19, ceea ce constituie 64 % din personalul auxiliar din instituțiile medicale. 32 la sută dintre angajații instituțiilor medicale au fost deja tratați, iar 68% continuă tratamentul. Cele mai multe cazuri de COVID-19 printre lucrătorii medicali și non-medicali sunt înregistrate în municipiul Chișinău, raioanele Soroca și Ștefan-Vodă, localitățile din stânga Nistrului, raionul Fălești, raioanele Cahul, Orhei, Căușeni, muncipiul Bălți, raioanele Glodeni și Strășeni.

De la începutul pandemiei, în țara noastră s-au îmbolnăvit de COVID-19 4121 de persoane. Din numărul total de bolnavi, 1832 au fost vindecați, iar 125 au decedat. Capitala este în topul localităților cu cele mai multe cazuri de COVID-19 confirmate – 1242. Urmează Tiraspol cu aproape 300 de cazuri, Ștefan Vodă – 257 de cazuri, Soroca – 256 de cazuri, Glodeni -185 de cazuri, Cahul – 177 de cazuri, Fălești – 145 de cazuri, Edineț – 135 de cazuri.  

COVID-19 continuă să facă ravagii în întreaga lume, afectând până în prezent 3 452 285 de persoane. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri sunt în SUA – 1 134 673. În topul statelor europene cu cei mai mulți bolnavi de COVID-19 sunt Spania - 216 582 și Italia – 209 328. Federația Rusă a urcat vertiginos în topul celor mai afectate țări de COVID -19, poziționându-se pe locul 7, cu 134 687 de bolnavi.

Cazurile de COVID-19 sunt în ascensiune și în vecinătatea Republicii Moldova. Astfel, de la începutul pandemiei,  în România au fost înregistrate 13 163 de cazuri de îmbolnăviri, iar în Ucraina – 11 913. În Belarus, unde autoritățile nu au implementat măsuri speciale pentru combaterea COVID-19, 16 705 de persoane s-au îmbolnăvit. De la începutul pandemiei, în întreaga lume, peste 1 milion de bolnavi au fost vindecați, iar 244 320  au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

798
Tagurile:
Statistici, Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1148)
Tematic
COVID-19 în lume: Aproape trei milioane de bolnavi și un deficit de echipamente medicale
Premierul Ion Chicu: Starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai
Viorica Dumbrăveanu: Noi trebuie să învățăm să trăim cu COVID-19
Marin Marcel

Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

23
Implementarea Strategiei pentru Tineret 2020 a fost finalizată, însă unele probleme ale tinerilor au rămas nesoluționate. Subiectul a fost discutat cu șeful Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel.
Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a evaluat rezultatele Strategiei pentru Tineret 2020, care a fost implementată în ultimii 6 ani. Acestea scot în evidență lacunele și dificultățile cu care se confruntă tinerii. 

Potrivit șefului Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel, eficiența consiliilor de tineret din întreaga țară depinde de mai mulți factori și, nu în ultimul rând, de cooperarea cu administrațiile publice locale.

"Consiliile de tineret sunt menite să promoveze interesele tinerilor din țara noastră. Tinerii se întrunesc, discută problemele cu care se confruntă și vin cu propuneri pentru soluționarea acestora către autorități. Cu regret, am constatat că există o cooperare intersectorială nu atât de eficientă precum ne-am fi dorit", a declarat Marin Marcel.

Reprezentantul Ministerului Educației a menționat că pe parcursul mai multor ani s-a încercat promovarea ideii creării unei agenții care ar oferi suport metodologic administrațiilor publice locale și lucrătorilor în ceea ce privește activitatea tinerilor. 

Deocamdată, un asemenea centru nu există în Republica Moldova.

De menționat este că în țara noastră activează peste 100 de consilii de tineret, care au misiunea de a promova interesele tinerilor din țara noastră.

Se propune organizarea forumurilor raionale și municipale, prin care sunt mobilizați tinerii din localități, reprezentanții societății civile, specialiști din diferite domenii, structuri abilitate sau care au tangență cu politicile de tineret, factori de decizie din cadrul autorității publice locale și centrale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Ministerul Educaței, tineri, 2020
Tematic
Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot


Загрузка...
Nicolai Cheleș

Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot

98
(reînnoit 17:45 25.11.2020)
La mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale, subiectul prezenței masive la vot a cetățenilor moldoveni este la ordinea zilei. Și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului Național al Tineretului, Nicolai Cheleș a menționat că prezența tinerilor la vot în acest an l-a surprins plăcut. Invitatul a menționat că de această dată tinerii au fost mai motivați ca niciodată. Iar motivul este simplu – își doresc să se reîntoarcă acasă.

"În ultimii ani mulți tineri au plecat peste hotare, iar faptul că s-au mobilizat și au venit la vot într-un număr atât de mare înseamnă că își doresc o schimbare și vor să revină acasă. Dacă lucrurile se vor îmbunătăți în Moldova, atunci cu siguranță mulți dintre ei vor reveni acasă", a subliniat Nicolai Cheleș.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 8% dintre tineri au ieșit la vot. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, mai mulți tineri din diverse structuri de profil din țară, activiști civici și voluntari, au inițiat campania de informare "Plus un Tânăr votează" prin care tinerii au fost îndemnați să se implice mai activ în viața socială și politică a țării și să-și exercite dreptul la vot.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
alegeri, vot, tineri
Tematic
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații


Загрузка...

Sânge şi plasmă pentru tratamentul Covid-19: Gestul soldaților moldoveni

0
(reînnoit 07:34 26.11.2020)
Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sânge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sânge şi plasmă.

Sursa a precizat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Alături de militari a fost ministrul Apărării Victor Gaiciuc, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate şi gestul frumos prin care se oferă o şansă la viaţă pacienţilor.

”Armata participă deseori la campaniile de donare a sângelui şi plasmei, prin aceasta demonstrând o dată în plus că militarii sunt alături de societate. Vreau să vă mulţumesc pentru disponibilitatea pe care o manifestaţi de fiecare dată prin participarea în număr mare la evenimente de acest gen”, a spus ministrul Apărării.

Campania este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De menționat că în luna septembrie curent, militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 doze de plasmă, în cadrul unei campanii similare.

Anual, peste 2000 de militari în termen şi prin contract, dar şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale, donează sânge în cadrul campaniilor organizate în parteneriat cu de instituţiile specializate din ţară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armata RM, plasme, Sânge
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1148)
Tematic
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge


Загрузка...