Roman Chircă

Cât se va menține prețul descendent al petrolului ce spun specialiștii

381
Săptămâna trecută, prețul pentru petrolul WTI cu livrarea, pentru prima dată în istorie, în mai, a scăzut la valori negative, cotațiile pe NYMEX au atins minus 40,32 dolari pe baril.
Cât se va menține prețul descendent al petrolului – ce spun specialiștii

În ultimele luni asistăm la o scădere semnificativă a prețului la petrol pe bursele internaționale. Epopeea a început după ședința din 6 martie 2020, care a avut loc la Viena, însă la care Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia nu au ajuns la un consens.

Reducerea prețului la petrol este urmată evident și de o scădere a prețului la carburanți. Avantajați sunt și agricultorii care se întreabă cât va mai dura această perioadă în care prețul la motorină va continua să scadă ori e cazul să își facă niște rezerve. Iată de ce i-am solicitat o opinie economistului Roman Chircă, care a menționat că acest trend descrescător se va menține până la sfârșitul anului.

”Mai multe state exportatoare de petrol au fost afectate de această scădere. Acest lucru s-a datorat supraofertei de petrol, iar China nu mai are acea capacitate de producere. Această tendință se va menține cel mai probabil până la sfârșitul anului. Nu știu dacă agricultorii ar trebui să își facă niște rezerve, întrucât majoritatea lucrărilor au loc anume în această perioadă și toamna, însă nu e cazul să îngroape niște mijloace financiare. Până în anul viitor nu cred că vom avea creșteri majore la prețul petrolului”, spune Roman Chircă.

Totuși situația pare a fi schimbătoare, la 1 mai a intrat în vigoare un nou acord OPEC+, pe care țările petroliere le-au negociat pe 12 aprilie. Deci, în mai-iunie, producția ar trebui să scadă cu 9,7 milioane de barili pe zi, cu 7,7 milioane în a doua jumătate a anului și cu 5,8 milioane până la sfârșitul lunii aprilie 2022.

În același timp, experții notează că volumul de scădere a producției poate să nu fie suficient, având în vedere cererea care a scăzut din cauza pandemiei, care este estimată la aproximativ 30 de milioane de barili pe zi.

Pandemia COVID-19 a provocat o scădere record a prețurilor la petrolul din cauza colapsului cererii de materii prime. Piața a fost, de asemenea, afectată negativ de faptul că, în martie, țările OPEC+ nu au putut fi de acord să prelungească acordul anterior.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

381
Tagurile:
Petrol, prețul, Roman Chircă
Tematic
Cererea globală la petrol, la nivelul anului 1995 - ce se întâmplă
OPEC+ a făcut publice detalii ale noului acord privind producția de petrol
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

43
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...
Veronica Cernat-Braghiș

Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

22
(reînnoit 20:25 26.11.2020)
Unul dintre centrele din Chișinău în care se pot adăposti victimele violenței în familie este "Casa Mărioarei". Ce servicii sunt oferite în cadrul acestei instituții am aflat de la Veronica Cernat-Braghiș, vicepreședinta Asociației "Casa Mărioarei".
Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

Anual, la Centrul "Casa Mărioarei" peste 1000 de femei beneficiare primesc suport informaţional, consiliere psihologică, asistenţă juridică și, în caz de necesitate, adăpost de la o lună până la șase luni. Totodată, anual, peste 100 de femei sunt plasate temporar în cadrul Centrului.

"Oferim un spectru larg de servicii - reabilitare psihologică, consultație juridică, socială. Femeile pot veni cu copiii începând cu vârsta de 3 ani. La moment, din cauza pandemiei, oferim mai puține locuri pentru adăpost, din motiv că nu există spațiu suficient pentru a respecta toate măsurile impuse de autorități", a declarat pentru Sputnik Veronica Cernat-Braghiș.

Potrivit ei, după ce femeile părăsesc Centrul, acestea sunt monitorizate timp de jumătate de an și, în caz de necesitate, primesc asistență psihologică și juridică. Femeile pot beneficia de serviciile centrului apelând la asistentul social, polițistul de sector sau pot lua legătura direct, prin telefon sau Internet, cu reprezentanții acestuia.

Asociaţia Casa Mărioarei activează din anul 2000. În acest timp, 12 000 de femei au primit asistenţă gratuită şi suport în cadrul Centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
femei, violență în familie, violență
Tematic
Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...