Alexei Ivanov

Agricultor din raionul Orhei: Chiar de plouă cu lapte, grâul nu mai poate fi salvat

696
(reînnoit 17:59 30.04.2020)
Alexei Ivanov a cultivat grâu pe 280 de hectare, orz pe 100 de hectare, rapiță pe 60 de hectare, iar porumb și floarea soarelui - pe 300 de hectare. Agricultorul spune că în acest an grâu nu va fi. Care este situația celorlalte culturi, aflați în materialul de mai jos.
Agricultor din raionul Orhei: Chiar de plouă cu lapte, grâul nu mai poate fi salvat

Alexei Ivanov este un fermier din raionul Orhei. El practică agricultura de mai bine de patru decenii și spune că un astfel de an secetos și dificil nu a mai văzut. Astăzi, când tractoarele lui trebuiau să roiască pe terenurile cultivate cu grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și porumb, toată tehnica stă pe loc, angajații sunt în așteptarea precipitațiilor, iar fermierul stă acasă și numără pierderile din acest an.

„Iată stăm acasă. Ne păzim de coronavirus și așteptăm ploi. Niciodată nu mi s-a întâmplat că în această perioadă să nu avem ce face. Astăzi, practic, nu este posibil de efectuat nicio lucrare. Nici nu știm în ce parte să o luăm. Acesta este cel mai îngrozitor an. Noi nu am avut precipitații încă din toamna anului trecut”, a declarat Alexei Ivanov în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Fermierul a semănat în toamna anului trecut grâu pe 280 de hectare - teren de pe care nu va strânge nimic. 

„Noi am prins ploițele care au fost în toamnă și am semănat 280 de hectare de grâu, am efectuat toate lucrările la timp, am investit foarte mulți bani, dar dacă nu a fost ploaie, astăzi ne uităm la lanurile care sunt uscate și de pe care nu vom strânge nimic. Eu după mai bine de 40 de ani de experiență în agricultură pot spune că noi anul acesta nu vom avea grâu. Chiar să plouă cu lapte, grâul nu mai poate fi salvat. El este uscat complet”, adaugă Alexei Ivanov, fermier din Orhei.

Situația nu este mai bună nici în cazul orzului și a rapiței. Fermierul spune că și aceste culturi pot fi compromise, dacă în următoarele zile nu vom avea ploi.

„Noi avem și 100 de hectare de orz și 60 de hectare de rapiță, care la fel sunt afectate de secetă. În cazul acestor culturi, dacă vom strânge 2-3 „centinele” va fi bine. Și asta în condițiile în care măcar zilele acestea va ploua”, adaugă agricultorul.

Fermierul speră că măcar cele 300 de hectare de porumb și floarea soarelui vor fi salvate în acest an.

„Până recent am sperat că măcar din culturile de grupa a doua vom avea ceva, am semănat la timp, avem ieșirile și la porumb și la floarea soarelui, care deja suferă din cauza lipsei ploilor. În total am 150 de hectare de porumb și 150 de hectare de floarea soarelui. Dacă nu vom avea ploi în următoarele două săptămâni, le vom pierde și pe acestea”, conchide Alexei Ivanov.

Precizăm că ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a dispus efectuarea unei evaluări a situației reale a terenurilor agricole din întreaga țară. După finalizarea evaluării inițiate de Minister, Guvernul urmează să vină cu soluții pentru depășirea efectelor secetei hidrologice.

696
Tagurile:
ploi, precipitatii, floarea soarelui, rapita, orz, grâu, roada, seceta, agricultor
Tematic
Moldova, pârjolită de soare și uscată de secetă: Prognoza meteo pentru următoarele 7 zile
Meteorologii bat alarma: Secetă hidrologică - prognoza pentru următoarele 7 zile
Cum să redresăm situația din agricultură pe timp de secetă și pandemie: Propunerile PPDA
Ștefan Gheorghiță

Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

40
(reînnoit 21:43 26.10.2020)
Alegerile prezidențiale din acest an se vor desfășura doar cu respectarea măsurilor de protecție și de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus. Iată ce trebuie să cunoască moldovenii în ziua votării.
Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a menționat că sănătatea cetățenilor este primordială, iar pentru a evita complicațiile autoritățile au elaborat un plan de acțiuni pe care va trebui să-l respecte fiecare cetățean cu drept de vot pe 1 noiembrie.

Astfel, pentru toate secțiile de votare au fost procurate mijloace de protecție: măști, mănuși, soluții dezinfectante pentru mâini, soluții dezinfectante pentru suprafețe, viziere, termometre și costume de protecție. Alegătorii vor fi obligați să respecte distanța fizică de minim 1,5 metri, să respecte regulile de igienă și să se prezinte la vot cu pixuri personale.

"Cetățenii care nu se pot deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome respiratorii acute vor putea să-și exercite dreptul la vot la locul aflării acestora în ziua alegerilor. Îndemnăm oamenii să manifeste maximă responsabilitate și prudență pentru a evita consecințele nefaste asupra sănătății celor din jur", a remarcat Ștefan Gheorghiță.

Pe 1 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale. În total, pe teritoriul țării vor fi deschise 2143 secții de votare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
secții de votare, alegeri prezidențiale, reguli, medic


Загрузка...
Elena Gorincioi

Cancerul mamar: Ce trebuie cunoască femeile despre boală

58
Cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, anual fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi. Despre cauze, prevenire și metode de depistare a maladiei aflați de la medicul-mamolog Elena Gorincioi.
Cancerul mamar: Ce trebuie să cunoască femeile despre maladie

Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Există o mulțime de factori care declanșează cancerul de sân. În top se află dereglările hormonale, care survin în organismul femeii pe parcursul vieții. Cel mai frecvent, aceste schimbări apar din cauza afecțiunilor ginecologice netratate. Alte cauze ar fi patologiile netratate ale tiroidei, ficatului și rinichilor.

"Orice patologie a glandei tiroide își are efectul asupra apariției cancerului mamar. În același timp, conform datelor OMS, suntem pe primul loc în patologia hepatică. Orice boală a ficatului duce la nivel de estrogenemie și este factor de risc pentru a dezvolta cancerul de sân. Genetica sau menopauza tot prezintă o predispoziție de a dezvolta maladia", a explicat în studioul Sputnik Moldova Elena Gorincioi.

Medicul-mamolog a precizat că dacă este depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat. Specialistul îndeamnă femeile să-și palpeze sânii în fiecare lună și să se adreseze imediat medicului de familie dacă observă modificări ale glandei mamare.  

"Dacă menstruația durează 5-6 zile, atunci femeia alege ziua a opta după prima zi a menstruației. Autocontrolul trebuie făcut obligatoriu în fiecare lună. Sânii trebuie examinați în fața oglinzii, analizați atent forma areolelor și mameloanelor, conturul glandelor mamare, pielea glandelor mamare, dacă nu sunt semene de retracție sau edem. Apoi, ridicați mâinile sus. O mână țineți-o după cap, iar cu alta palpați sânii, în direcția acelor ceasornicului. Dacă femeia depistează un nodul, schimbări ale nuanței pielii sau eliminări din glandele mamare, trebuie să se adreseze medicului", a explicat ea.

Elena Gorincio a menționat că femeile de peste 35 de ani trebuie să efectueze mamografii cel puțin o dată la trei ani, pentru a se asigura că sunt sănătoase. După 40 de ani, investigația trebuie repetată în fiecare an. Dacă o pacientă se adresează în stadiul întâi sau doi al maladiei, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută.

De menționat este că la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului mamar, la nivel mondial. În țara noastră, statisticile sunt dezolante, în ciuda eforturilor medicilor de a combate boala ucigașă. Pe parcursul lunii octombrie, în întreaga lume sunt desfășurate campanii de informare cu privire la prevenirea și depistarea cancerului mamar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
mamolog, tratament, femei, cancer la sân
Tematic
Cancerul mamar poate fi depistat acasă: Cum să-l preveniți


Загрузка...
Exoschelet din titan

Superarma unică pe care Rusia o va obține în curând - detalii

0
(reînnoit 23:27 26.10.2020)
Superarma rusească urmează să ajungă în dotarea unităților forțelor speciale până în 2025, iar până în 2030 - să fie disponibilă întreaga Armată rusă.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revista americană The National Interest a relatat despre ultimele realizări rusești menite să sporească capacitatea infanteriștilor, informează RIA Novisti.

Potrivit publicației, Armata rusească dezvoltă tehnologii care vor spori gradul de informare a soldatului privind situația de luptă, vor minimiza eforturile fizice ale  acestuia și vor reduce riscul pentru viață.

Vorbim despre echipamentul de luptă ”Sotnik”, de nouă generație, dezvoltat de Rostec, care va înlocui actualul costum ”Ratnik” al soldaților. Promisorul exoschelet va fi dotat cu un număr mare de componente de înaltă tehnologie, dintre care unele au fost deja elaborate.

Acestea includ, între altele, încălțări antimină, costum anti-radar și o țesătură specială datorită căreia soldatul nu poate fi detectat în lumină infraroșie.

Astfel de echipamente pot fi integrate cu microdrone care vor oferi informații despre câmpul de luptă, de la camerele de bord la panoul de pe casca soldatului sau ochelari asemănători cu Google Glass, scrie publicația.

„În prezent <...> se formează și se constituie profilul unui echipament de luptă de perspectivă pentru militari, care prevăd introducerea de elemente ce sporesc capacitățile fizice ale ostașului”, îl citează revista pe comandantul-șef al Forțelor Terestre, generalul Oleg Saliukov.

Dezvoltarea echipamentelor pentru exoscheletul de nouă generație va dura din 2020 până în 2023.

Este planificat ca unitățile forțelor speciale rusești să fie dotate cu echipamente ultramoderne până în 2025, iar până în 2030 - întreaga armată rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, arma
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video


Загрузка...