Veaceslav Ioniță

Moldova, lovită dur de COVID-19. De câți bani avem nevoie pentru a acoperi gaura economică

116
COVID-19 a lovit dur în economia țării. Cu câți bani ar trebui să se împrumute Guvernul pentru a face față provocărilor din acest an.
Moldova, lovită dur de COVID-19. De câți bani avem nevoie pentru a acoperi gaura economică

COVID-19 a lovit dur în economia Moldovei. Pentru a acoperi gaura financiară provocată de pandemie și a face față provocărilor din acest an, Guvernul de la Chișinău ar trebui să se împrumute cu cel puțin 500 de milioane de dolari. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută pentru Sputnik Moldova.

„Anul acesta, Guvernul Republicii Moldova, ca și multe alte țări ale lumii, are o problemă mare. Criza va lovi dur asupra bugetului de stat, asupra populației și asupra agenților economici, veniturile vor scădea cu cel puțin 7 miliarde de lei. Din cei trei actori, Guvernul poate să împrumute bani și să-i ajute pe ceilalți doi actori”, spune Veaceslav Ioniță.

Așa că singura soluție a Guvernului pentru a scoate țara din situația în care s-a pomenit este să se împrumute.

„Recomandarea cea mai bună este ca Guvernul să se împrumute cât de mult posibil, pentru a acoperi gaura bugetară formată și pentru a sprijini populația și agenții economici”, spune economistul.

Expertul economic spune că în această perioadă împrumuturile din exterior sunt cele mai beneficie pentru țara noastră.

„A doua recomandare este să se împrumute de pe extern, deoarece, în acest an, în țară va intra mai puțină valută. Respectiv, doar Guvernul poate asigura intrare în țară de valută prin împrumuturi externe. Guvernul ar trebui să se împrumute anul acesta cu cel puțin 500 de milioane de dolari, deși cifra optimă ar fi de 700-800 de milioane de dolari”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Făcând referire la dobânda de 2% a creditului de 200 de milioane de euro, oferit de Rusia, economistul spune că aceasta nu este mare, plus că țara noastră nu are alte soluții.

„Mulți spun că dobânda de 2% a creditului oferit de Federația Rusă este mare. Totul depinde cu ce compari. Dacă e să comparăm cu banii oferiți de FMI, la care dobânda este de 0,25%, adică practic fără dobândă, da, este mare, dar problema este că de la FMI nu poți lua foarte mulți bani. Dacă am putea lua de la FMI 800 de milioane de dolari, desigur că-i luăm pe toți, dar FMI ne poate da maxim 235 de milioane de dolari. În cazul de față, altă soluție nu este”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Amintim că Guvernul de la Chișinău a aprobat acordul privind contractarea unui împrumut de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă. Pentru acest credit, Republica Moldova se angajează să achite o dobândă de 2% anual, iar în caz de neachitare în termen, dobânda care va fi achitată pentru plățile întârziate va fi de 3%.

Potrivit acordului semnat, Republica Moldova va trebuie să returneze aceşti bani în 11 ani. Împrumutul respectiv a stârnit critici din parte opoziției parlamentare, dar și a unor experți și comentatori politici.

116
Tagurile:
Veaceslav Ioniță, coronavirus, COVID-19, Împrumut, Credit, economie
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

97
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

174
(reînnoit 18:06 28.02.2021)
Important pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă! Iată câte posturi vacante sunt în Republica Moldova.
Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

Peste șase mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Aproape 70 la sută dintre acestea sunt pentru muncitorii necalificați. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de către șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.

Potrivit ei, anul trecut au fost 24 de mii de locuri vacante. În acest an, peste șase mii de locuri sunt propuse pentru șomerii din Moldova.

"70 la sută din numărul locurilor de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, practic cele mai multe locuri sunt pentru această categorie. De exemplu, se caută lucrători în industria textilă. Avem foarte multe locuri de muncă de cusătorese, croitori, confecționeri, după care vine domeniul de transport și telecomunicații. Se caută conducători auto, taxatori, lăcătuși și specialiști în domeniul telecomunicații și electricitate", a declarat interlocutoarea.

Marcela Ganea a remarcat că pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1786 de locuri de muncă, constituind aproape 30% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe posturi se oferă în Capitală, în municipiul Bălți, în raioanele Orhei, Ungheni, Anenii Noi și Nisporeni. 

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
loc de muncă, șomeri
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...