Silvia Ciubrei

O mână de ajutor pentru sistemul medical: Studenții implicați în lupta cu COVID-19

197
(reînnoit 20:49 19.04.2020)
Studenții Universității de Stat de Medicină "Nicolae Testemițanu" din Capitală ajută autoritățile din sănătate și lucrătorii medicali să facă față pandemiei de COVID-19.
O mână de ajutor pentru sistemul medical: Studenții implicați în lupta cu COVID-19

Imediat ce a fost declarată starea de urgență pe teritoriu Republicii Moldova, studenții de la medicină s-au oferit să ofere suport sistemului național de sănătate și au venit cu inițiativa de a ajuta personalul medical, conlucrând activ cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cu specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

"Studenții participă la diverse activități de voluntariat. La solicitarea ministerului de resort, câțiva studenți au activat în calitate de operatori la linia verde inițiată de ANSP. Aceștia au oferit consultanță persoanelor suspecte de COVID-19 din Moldova și le-au răspuns la întrebări tuturor apelanților", a declarat pentru Sputnik șefa Departamentului Comunicare și relații cu publicul din cadrul USMF, Silvia Ciubrei.

Potrivit spuselor sale, șapte studenți ai Universității activează în calitate de asistenți medicali și infirmieri în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, ajutînd la îngrijirea copiilor diagnosticați cu acest virus.

De asemenea, tinerii au participat în cadrul unui proiect inedit și au ajutat la asamblarea și montarea elementelor în confecționarea echipamentelor de protecție faciale.

"Timp de patru zile studenții au produs peste trei mii de echipamente care au fost distribuite în instituțiile medicale din țara noastră", a subliniat Silvia Ciubrei.

"Actualmente, 103 studenți sunt angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară și activează în calitate de asistenți medicali. 40 dintre aceștia activează în serviciul de asistență medicală urgentă, fiind în contact direct cu persoanele suspecte sau infectate de COVID-19. În toate acțiunile de voluntariat studenții au fost echipați corespunzător și au respectat toate cerințele privind protecția", a mai adăugat ea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
coronavirus, Universitatea de Medicină, medicină, studenți
Tematic
Studenții de la medicină ajută autoritățile din sănătate să facă față pandemiei
Микрофон в студии радио Sputnik

 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

12
(reînnoit 13:13 24.11.2020)
Anul 2020 este pe ultima sută de metri, dar artiștii deja au planuri grandioase pentru 2021. Despre proiectele de viitor ale Ansamblului de Acordeonişti „Concertino” am aflat de la conducătorul formației, Eugen Negruță.
 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

Proiectele Ansamblul de Acordeoniști „Concertino”, la fel ca și ale multor formații și artiști din țara noastră, au avut de mult de suferit din cauza pandemiei COVID-19. Conducătorul și fondatorul Ansamblului, Eugen Negruță, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că, din cele 40 de concerte pe care planificau să le organizeze în Moldova și România din primăvara acestui an, doar patru au fost susținute.

Cu toate acestea, Eugen Negruță a menționat că situația pare să se amelioreze câte puțin în acest domeniu. În ultimele două luni „Concertino” a susținut opt concerte în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

"A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea de la începutul pandemiei. Multe concerte au avut loc online, însă nicio cameră, niciun fel de tehnică performantă nu va înlocui acel fior și energia pe care o simțim și o transmitem spectatorilor. Sperăm la vremuri mai bune", a menționat Eugen Negruță.

Mai mult, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” are planuri mari pentru 2021. Artiștii speră că în luna martie va fi organizat Festivalul Internațional "Mărțișor", vor reîncepe turneele și spectacolele, chiar dacă numărul de spectator va trebui să fie unul limitat.

"Sper că 2021 va fi unul mai bun și se va ameliora situația cu această pandemie. Ne dorim să nu mai sufere lumea, să fim cu toții sănătoși. Suntem optimiști. Ne pregătim chiar și de o lansare de CD și de un spectacol inedit, care nu s-a mai jucat niciodată pe scenele din țara noastră", a conchis el.

De menționat este că în luna octombrie 2020, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” a împlinit 17 ani de la fondare. Cei zece artiști din formație au primit pe parcursul anilor Grand Prix-uri la concursuri internaționale și multe alte premii importante.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
artiști, acordeon
Tematic
Concert online pe timp de carantină: Iată câți oameni au vizionat spectacolul


Загрузка...
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

89
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...