Igor Șarov

Cifre pentru martie: Elevii, mai activi decât dascălii în procesul educațional la distanță

353
(reînnoit 18:17 13.04.2020)
14% din profesorii din Republica Moldova nu au fost implicați în procesul educațional la distanță în perioada 23-27 martie. Cum va fi calculat salariul acestora?
Cifre pentru martie: Elevii, mai activi decât dascălii în procesul educațional la distanță

Doar 86% din profesorii din țară au fost implicați în procesul educațional la distanță în perioada 23-27 martie. Declarația aparține ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Potrivit lui Igor Șarov, ceilalți dascăli nu au putut organiza lecțiile la distanță, așa cum au primit indicația de la Minister din motiv că nu au avut acces la internet, nu au avut la dispoziție un calculator sau nu dețin cunoștințele necesare pentru utilizarea calculatorului.

„Din numărul total de elevi, peste 99% au participat la procesul educațional la distanță și peste 86% din cadrele didactice. Printre barierele care au împiedicat procesul sunt: lipsa calculatoarelor, lipsa internetului și lipsa abilităților necesare pentru utilizarea calculatorului”, a declarat Ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministrul spune că acești profesori și-au instruit discipolii prin telefon sau au fost înlocuiți cu alți dascăli. Respectiv, restanțe mari nu au fost înregistrate.

 „Organele locale de specialitate au identificat diverse soluții de depășire a situației. Astfel, în unele cazuri, informația a fost distribuită pe suport de hârtie, în altele, acești profesori au fost înlocuiți sau ajutați de colegii lor, iar unii s-au folosit de telefoane pentru a-i instrui pe copii”, adaugă Igor Șarov.

Respectiv, toți profesorii își vor primi salariile complete pentru luna martie, indiferent de gradul de implicare sau modul în care au desfășurat orele la distanță, spune ministrul Educației.

„Pe noi ne bucură că într-o perioadă atât de scurtă, din cele 1232 de instituții de învățământ din Republica Moldova, unde își fac studiile peste 329 de mii de elevi, în perioada 23-27 martie, în conformitate cu prevederile ordinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu privire la continuarea la distanță a procesului educațional, a fost asigurată punerea în aplicare a cadrului normativ de referință”, a conchis ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministrul spune că zilele libere din săptămâna 30 martie - 5 aprilie au fost binevenite pentru sistemul educațional, deoarece a permis soluționarea problemelor care împiedicau desfășurarea procesului de învățământ la distanță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

353
Tagurile:
internet, educatie, elevi, profesori, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Tematic
Schimbări în educație: Ce se va întâmpla cu universitățile din Moldova
Simulările pentru examenele de absolvire bat la ușă: Când vor avea loc și în ce format
Important pentru elevii claselor a IX-a și a XII-a: Ce va fi cu examenele din acest an
Fadei Nagacevschi

Nagacevschi, despre restabilirea în funcție a unor judecători

76
(reînnoit 21:17 27.10.2020)
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că revenirea unor persoane cu o reputație dubioasă în sistemul judecătoresc derutează societatea și scade din credibilitatea lui.
Ce spune Nagacevschi despre restabilirea judecătorilor implicați în dosare de rezonanță

Ministrul a comentat în studioul Sputnik Moldova recentele decizii ale Consiliului Suprem al Magistraturii de a repune în funcție o serie de magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță și au fost promovați la conducerea unor instanțe.

„Prin aceste decizii ale CSM-lui se face un deserviciu. Sistemul primește mesaje din zona politicului, se promovează persoane incerte în anumite cazuri și asta crează o derută în societate, care pierde din încrederea în sistemul judecătoresc. Cred că aceste aspecte au la bază și declarația de captivitate a statului, când CSM-ul în componența actuală i s-a acordat un vot de blam, iar acea declarație n-a fost pusă în executare de către politicieni în vedrea resetării CSM-lui,” a mai spus Nagacevschi.

Ministrul Justiției  este de părere că, la ora actuală, este imposibil de a oferi autoritate și credibilitate CSM-lui.

„Tocmai din acest considerent Guvernul promovează insistent proiectul de modificare a Constituției, unde propune resetarea întregului CSM, ca să avem fețe noi, credibile și o coaborare adecvată cu ministerul Justiției”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Recent, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” care au fost suspendați din funție au fost repuși cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de magistrați. Decizia a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
judecatori, Nagacevschi
Tematic
Judecătorii figuranți în dosarul „Laundromat”, restabiliți


Загрузка...
Natalia Grîu

Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

642
(reînnoit 17:53 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stal al Ministerului Sănătății, Natalia Grâu, a vorbit despre posibilitatea reînchiderii școlilor și trecerea la învățământul exclusiv online, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va crește semnificativ.
Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Natalia Grâu a menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat documentul care instituie codurile de alertă și măsurile care se impun. În acest sens, decizia cu privire la închiderea instituțiilor de învățământ s-a descentralizat. Cu alte cuvinte, chiar dacă în contextul epidemiologic se va lua o astfel de decizie, ea nu va fi una națională, ci locală - va fi luată în fiecare localitate, în funcție de situație.

"Decizia se va lua la nivel teritorial, însă aceasta trebuie să fie foarte bine analizată. Perioada în care am revenit la școală a demonstrat că nu copiii sunt cei mai afectați. Ei suportă destul de bine această infecție. Ar fi mult mai periculos ca aceștia să fie lăsați nesupravegheați acasă. Cu certitduine, dacă se respectă aceste norme de sănătate, dacă le asigurăm acest mediu protectiv, școala își poate continua activitatea în liniște", a explicat Natalia Grâu.

Cei mai vulnerabili sunt pedagogii, susține sectretarul de stat. Astfel, autoritățile iau în calcul toate scenariile și pregătesc toate condițiile în cazul în care se va lua decizia de a trece la regimul de învățământ online în unele instituții.

De menționat este că din numărul total de 1 240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în 1 227 de instituții procesul educațional se desfășoară cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 13 instituții și 305 clase se află în continuare în carantină. Numărul elevilor la care s-a confirmat COVID-19 a ajuns la 291, iar cel al cadrelor didactice este de 384. De asemenea, 6 882 copii și 382 profesori se află în izolare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

642
Tagurile:
copii, Ministerul Sănătăţii, școală, COVID-19


Загрузка...
Curs valutar

Ce se întâmplă pe piața valutară: Cursul BNM pentru astăzi

0
(reînnoit 07:10 28.10.2020)
Leul moldovenesc se depreciază astăzi în raport cu toate principalele valute de referință. Euro și dolarul au urcat cu câte 3 bani în cotațiile oficiale.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 28 octombrie, un dolar american echivalează cu 17,05 lei, un euro – cu 20,16 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,13 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) 28.10.2020
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) 28.10.2020

Prețul s-a modificat în cazul euro și dolarului – aceste valute s-au scumpit cu câte 3 bani.

Aceasta, după ce ieri prețul euro a scăzut cu 7 bani, iar dolarul a pierdut 3 bani.

Celelalte valute de referință cresc ușor, dar își păstrează prețul anterior.

Actualele fluctuații de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt nesemnificative și sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

La ora actuală, rezervele valutare ale BNM au atins un record istoric: la sfârșitul lunii septembrie 2020 erau de 3 miliarde 453 de milioane și 390 de mii de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Record istoric: Ce rezerve valutare are BNM acum


Загрузка...