Roman Chircă

Se vor ieftini apartamentele pe timp de criză? Ce măsuri iau firmele și ce spun experții

661
(reînnoit 21:11 11.04.2020)
Expertul Roman Chircă spune că prețurile în domeniul imobiliar, pe timp de criză, ar avea temei să scadă din cauza excesului de oferte, însă acest lucru nu se întâmplă pentru că multe companii preferă să nu riște, păstrează prețuri înalte și au un rulaj mic.
Se vor ieftini apartamentele pe timp de criză? - Ce măsuri iau firmele și ce spun experții

Expertul economic Roman Chircă crede că în sectorul imobiliar, pe timp de criză, nu se vor produce schimbări spectaculoase. El spune că acest sector se situează într-o poziție mai avantajoasă, comparativ cu alte domenii economice, iar pentru un cetățean care dorește să-și procure un imobil investiția poate fi amânată.

"Domeniul imobiliar are câteva avantaje, pentru că reprezintă o achiziție importantă în viața unei familii. Este o decizie sau investiție care poate fi amânată. Dacă avem sectoare cu pierderi irecuperabile, cum ar fi turismul, pentru domeniul imobiliar, investiția este de lungă durată, iar planificarea financiară necesită mult timp", a precizat Chircă.

Expertul spune că în cazul în care criza pandemică se va acutiza, iar mulți moldoveni vor decide să rămână acasă, această situație ar plasa piața imobiliară într-o situație favorabilă. Totodată, prețurile la apartamente ar trebui să scadă puțin, pentru că am putea intra într-o stagnare, lucru care se întâmplă atunci când într-o perioadă îndelungată nu au loc tranzacții, mai spune expertul.

"În prezent, piața este înghețată. Avem zero tranzacții. Nu putem vorbi de existența unor prețuri de referință. Este o bursă închisă, unde nu se tranzacționează nimic. Până nu demult am avut o dinamică diferită a pieței imobiliare. În 2018-2019 am ajuns la 7,9% din PIB, volumul pieței de construcții fiind de 13 miliarde de lei. Respectiv, avem investiții semnificative în acest sector", a punctat Roman Chircă.

Expertul menționează că există o supraproducție în sectorul imobiliar, o ofertă mai mare pe piață, iar acest fapt, în mod normal, ar trebui să ducă la micșorarea prețurilor la imobile.

"În 2019 acest lucru nu s-a întâmplat. Până la începutul crizei, aceste tendințe s-au păstrat, pentru că avem o supraproducție pe piața imobiliară, în condițiile în care anual în Moldova se comercializează 28 de mii apartamente, dintre care 8000 sunt construcții noi. Se vor ieftini sau nu apartamentele? Acest lucru nu se va întâmpla probabil și din cauza culturii agenților noștri economici, care preferă să stea pe poziții de lungă durată la prețuri înalte, cu un rulaj mic, neavând vânzări în perioada de raportare", a declarat Roman Chircă.

Recent, Guvernul a avizat pozitiv mai multe modificări la programul guvernamental "Prima Casă" în condiții de criză. Documentul prevede reducerea contribuției inițiale a beneficiarilor de la 10 la 5 la procente. Printre alte modificări se numără majorarea plafonului vârstei de eligibilitate - de la 45 la 50 de ani.

661
Tagurile:
piața imobiliară, prețuri la apartamente
Tematic
Ioniță: Corupția din industria imobiliară și riscurile majore pe care le comportă
Piața imobiliară ar putea fi laută cu asalt de moldovenii reveniți acasă? Ce spun experții
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

39
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Inga Mifsud Wismayer

Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

73
(reînnoit 18:31 23.11.2020)
Gala Notorium 2020. Un trofeu important i-a fost oferit biroului de avocați condus de Inga Mifsud Wismayer. Detalii am aflat chiar de la ea.
Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

În cadrul prestigiosului eveniment Gala Notorium 2020 au fost decernate și premii în domeniul jurisprudenței. Astfel, trofeul pentru "Cel mai Bun Birou de Avocaţi"  i-a fost acordat cabinetul avocatului Inga Mifsud Wismayer.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal",  avocata ne-a mărturisit că această distinție este una foarte importantă în cariera profesională, în special pentru faptul că anume cetățenii sunt cei care au votat și și-au exprimat alegerea.

"Acest trofeu este o recunoștință și apreciere de la cei care ne-au votat. Premiul reprezintă o notaritate pentru activitatea noastră și ne motivează să devenim și mai buni", a declarat pentru Sputnik Inga Mifsud Wismayer.

Potrivit ei, principalul criteriu de apreciaere a unui avocat este rezultatul pe care îl obține în fața instanței de judecată pentru clientul pe care-l reprezintă. Chiar dacă nu întotdeauna dosarul este câștigat,  important este faptul că avocatul a întreprins toate măsurile pentru a-și apăra clientul, susține specialistul.

Despre problemele și provocările cu care se confruntă avocații din Republica Moldova aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
premiu, avocat


Загрузка...