Constantin Rîmeș

Cât de mare este riscul te infectezi de COVID -19 în stradă sau magazin?

924
Discuțiile vizavi de modalitățile de contaminare cu noul tip de coronavirus sunt diverse, iar dacă credem internetului, atunci mergem departe pe făgașul conspirației și interpretărilor.
Cât de mare este riscul să te infectezi de COVID -19 în stradă sau magazin?

Informațiile din surse oficiale sunt cele mai credibile și nu trebuie ignorate, iată de ce l-am întrebat pe secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Constantin Rîmiș cât de mare este probabilitatea să ne infectăm cu noul tip de coronavirus în magazin, în stradă sau în alte spații închise. Iată ce a declarat oficialul în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

”Contactul cu o persoană, la un metru, conform instrucțiunilor, nu trebuie să aibă loc mai mult de 15 minute. Însă, dacă mergi la magazin, ori mergi pe stradă și cineva a tușit sau a strănutat la distanța de un metru, atunci riscul să te infectezi e minim, dar nu este exclus”, a declarat secretarul de stat de la MSMPS Constantin Rîmiș.

Totodată, Constantin Rîmiș a menționat că este important ca lumea să stea în casă pentru a evita răspândirea virusului. Mai mult decât atât, potrivit estimărilor specialiștilor, următoarele două săptămâni sunt critice și decisive, iar virusul nu alege, sunt pasibili de a fi infectați inclusiv și tinerii, doar că persoanele în etate sunt mai vulnerabile.

”Cel mai sigur loc, la ora actuală, este casa noastră. Virusul poate să atace pe oricine, indiferent de vârstă”, spune Constan Rîmiș.

Menționăm că, la ora actuală, cifra persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus a trecut de 1000 de persoane, iar pentru a evita răspândirea virusului, autoritățile au anunțat o vacanță pentru persoanele din sfera bugetară de două săptămâni.

924
Tagurile:
coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1151)
Tematic
Farmacistă: Pastilele despre care se scria în presă că tratează COVID-19 se vindeau masiv
Retrospectiva COVID-19 în Moldova - o lună de zile de la declanșarea epidemiei
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

40
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...
Veronica Cernat-Braghiș

Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

22
(reînnoit 20:25 26.11.2020)
Unul dintre centrele din Chișinău în care se pot adăposti victimele violenței în familie este "Casa Mărioarei". Ce servicii sunt oferite în cadrul acestei instituții am aflat de la Veronica Cernat-Braghiș, vicepreședinta Asociației "Casa Mărioarei".
Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

Anual, la Centrul "Casa Mărioarei" peste 1000 de femei beneficiare primesc suport informaţional, consiliere psihologică, asistenţă juridică și, în caz de necesitate, adăpost de la o lună până la șase luni. Totodată, anual, peste 100 de femei sunt plasate temporar în cadrul Centrului.

"Oferim un spectru larg de servicii - reabilitare psihologică, consultație juridică, socială. Femeile pot veni cu copiii începând cu vârsta de 3 ani. La moment, din cauza pandemiei, oferim mai puține locuri pentru adăpost, din motiv că nu există spațiu suficient pentru a respecta toate măsurile impuse de autorități", a declarat pentru Sputnik Veronica Cernat-Braghiș.

Potrivit ei, după ce femeile părăsesc Centrul, acestea sunt monitorizate timp de jumătate de an și, în caz de necesitate, primesc asistență psihologică și juridică. Femeile pot beneficia de serviciile centrului apelând la asistentul social, polițistul de sector sau pot lua legătura direct, prin telefon sau Internet, cu reprezentanții acestuia.

Asociaţia Casa Mărioarei activează din anul 2000. În acest timp, 12 000 de femei au primit asistenţă gratuită şi suport în cadrul Centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
femei, violență în familie, violență
Tematic
Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...