Mihail Machidon

Producătorii care cresc legume în sere, în impas - ce soluții le propun autoritățile

238
(reînnoit 07:18 06.04.2020)
Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Mihai Machidon a vorbit despre problemele cu care se confruntă micii fermieri în procesul de comercializare a produselor agricole crescute în sere. El spune că situația este complicată, dar sunt și câteva soluții.
Producătorii care cresc legume în sere sunt în impas-Ce soluții le propun autoritățile

Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a declarat pentru Sputnik Moldova că 61% din gospodăriile mici, vor fi afectate de criza provocată de epidemia de COVID-19. La ora actuală, spune oficialul, în Moldova sunt 426 de hectare de terenuri cu sere, iar producția anuală din aceste sere este de 13 mii 500 de tone.

”Da, avem o problemă că am închis piețele locale și regionale pentru micii producători. Dacă analizăm aceste cifre, constatăm că ele nu sunt atât de mari. Totodată, 61% sunt gospodăriile mici, care vor fi afectate, în mare parte. Producătorii mari, sunt într-o situație mai favorabilă, pentru că au contracte la export și înțelegeri cu retailerii. Deci, producătorii mici, care și-au crescut în sere ceapa, ridichea, verdețurile vor fi afectați” a punctat Mihai Machidon.

Secretarul de Stat a mai spus că statul nu prea are soluții, dar a accentuat că sunt câteva posibilități ca micii fermieri să-și vândă produsele agricole. Totul depinde de modul cum aceștia se vor organiza, pentru a-și diversifica vânzările.

”Desigur, cel mai important este sănătatea oamenilor. Avem multe sunete de la acești producători. Totodată, le spunem că nimeni nu a interzis comercializarea produselor agricole. Piețele engros sunt deschise. Este această posibilitate de a-și vinde producția fie la aceste piețe, fie în rețelele de magazine pentru că importurile au scăzut, iar aceste magazine vor căuta să-și completeze stocurile. Trebuie să fim inventivi și să căutăm soluții pentru a ieși, inclusiv, cu vânzările online. De asemenea, acești producători ar putea să-și organizeze vânzările în teritoriu direct la consumator acasă, bineînțeles, în coordonare cu administrațiile locale și comisiile speciale din teritoriu. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate, pentru ca aceste produse agricole să fie distribuite și comercializate”, a declarat Mihai Machidon.

Recent, unii deputați au venit cu un apel către Comisia pentru Situații Excepționale privind soluționarea problemelor fermierilor mici.

Astfel, au fost formulate câteva propuneri ca în perioada stării de urgență, în toate unitățile comerciale să fie prezente pe rafturi produse agricole locale, să fie permis comerțul stradal cu respectarea tuturor normelor sanitare și nu în ultimul rând, să fie permis comerțul acestor produse agricole la locul plantării lor.

238
Tagurile:
producția pomilegumicolă, Micii producători, Fermieri
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1278)
Tematic
Deputat: Are sau nu Guvernul o viziune de a sprijini agricultura pe timp de criză
Producătorii agricoli, în impas: Nu știu ce vor face cu legumele crescute în sere - Foto
Mihai Ciocanu

Situația la Institutul de Medicină Urgentă: Toate paturile sunt ocupate

79
(reînnoit 20:09 01.03.2021)
Situație dificilă în spitalele din țară. Numărul cazurilor grave și extreme de grave a crescut simțitor în ultimele două săptămâni, iar în instituțiile medicale paturi libere aproape că nu au mai rămas.
Nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de COVID

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.

"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.

Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia  aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.

Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.

Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
terapie intensivă, COVID-19
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...
Eugenia Bejan

O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

27
(reînnoit 19:01 01.03.2021)
În perioada 1-5 martie, în Republica Moldova se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a XI-a. Organizatorii au pregătit un program amplu de activități.
O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

În pofida condițiilor dificile și a numeroaselor restricții, evenimentul se va desfășura în format online, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.  

"Este o ediție neobișnuită, pentru că în virtutea condițiilor destul de dificile și a numeroaselor restricții, participanții își vor da întâlnire online. Activitățile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii", a precizat Eugenia Bejan.

Directoarea Bibliotecii a menționat că evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi. În cadrul Festivalului vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti și bibliotecari.

"Programul festivalului va începe cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației bunicului de la Humulești", a relatat Eugenia Bejan.

În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” va organiza Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări renumiți academicieni, doctorii în filologie ș.a. Pe 3 şi 4 martie, vor participa în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
bibliotecă, Festival, Ion Creangă
Tematic
Admitere 2020: Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”


Загрузка...
Валюта

Curs valutar pentru 2 martie: euro cade mult față de leu

0
(reînnoit 20:55 01.03.2021)
Euro se ieftinește în a doua zi de primăvară, cel puțin așa anunță Banca Națională a Moldovei în ratele de schimb pentru 2 martie.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021

În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.

Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Leu, Euro, Curs valutar, Curs


Загрузка...