Кристина Лесник

Cristina Lesnic: Și pe timp de război medicii aveau acces pentru a trata pacienții

307
(reînnoit 21:34 05.04.2020)
Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vorbit în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, despre interacțiunea autorităților de la Chișinău cu administrația de la Tiraspol în vederea combaterii pandemiei de coronavirus.
Cristina Lesnic: și pe timp de război medicii aveau acces pentru a trata pacienții

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a menționat că o problemă nesoluționată care persistă și necesită măsuri urgente este circulația medicilor de pe ambele maluri ale Nistrului, iar argumentele Tiraspolului nu sunt pertinente. Libera circulație pe ambele maluri ale Nistrului a cadrelor medicale a fost abordată și la nivel înalt.

”Avem foarte multe persoane care locuiesc pe malul stâng, dar muncesc pe malul drept, cum ar fi în spitale sau farmacii. Acest lucru a creat mai multe probleme, iar motivele pe care le invocă Tiraspolul nu sunt justificate și noi am abordat această problemă la nivel înalt. Chiar și pe timp de război medicii au avut acces să trateze pacienții. Noi vom continua să abordăm acest subiect pentru a găsi o soluție în cel mai scurt timp”, spune Cristina Lesnic.  

Totodată, vicepremierul pentru Reintegrare a menționat că orice decizie luată de Comisia pentru Situații Excepționale în legătură cu pandemia de coronavirus trebuie să fie aplicată și în Transnistria.

”Orice decizie care este luată de Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău trebuie să fie aplicată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pe teritoriul regiunii transnistrene. De la începutul declarării stării de urgență de către Chișinău, au fost mai multe acte care au fost aprobate la nivelul administrației de la Tiraspol cu privire la modul de comportament sau măsurile aplicate pentru cei care au reședință în regiune. Inițial, măsurile erau similare, însă la ora actuală acțiunile administrației de la Tiraspol diferă puțin de acele decizii care au fost luate la Chișinău”, a declarat Cristina Lesnic.

Totuși, vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a menționat că administrația de la Tiraspol se inspiră din deciziile comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău și aplică măsuri necesare în vederea protejării cetățenilor de pericolul infectării cu COVID-19.

307
Tagurile:
coronavirus, Tiraspol, medici, război
Tematic
”Logica puterii” cu Tatiana Cebotari. Invitat: Cristina Lesnic
Veronica Cernat-Braghiș

Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

3
(reînnoit 20:25 26.11.2020)
Unul dintre centrele din Chișinău în care se pot adăposti victimele violenței în familie este "Casa Mărioarei". Ce servicii sunt oferite în cadrul acestei instituții am aflat de la Veronica Cernat-Braghiș, vicepreședinta Asociației "Casa Mărioarei".
Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

Anual, la Centrul "Casa Mărioarei" peste 1000 de femei beneficiare primesc suport informaţional, consiliere psihologică, asistenţă juridică și, în caz de necesitate, adăpost de la o lună până la șase luni. Totodată, anual, peste 100 de femei sunt plasate temporar în cadrul Centrului.

"Oferim un spectru larg de servicii - reabilitare psihologică, consultație juridică, socială. Femeile pot veni cu copiii începând cu vârsta de 3 ani. La moment, din cauza pandemiei, oferim mai puține locuri pentru adăpost, din motiv că nu există spațiu suficient pentru a respecta toate măsurile impuse de autorități", a declarat pentru Sputnik Veronica Cernat-Braghiș.

Potrivit ei, după ce femeile părăsesc Centrul, acestea sunt monitorizate timp de jumătate de an și, în caz de necesitate, primesc asistență psihologică și juridică. Femeile pot beneficia de serviciile centrului apelând la asistentul social, polițistul de sector sau pot lua legătura direct, prin telefon sau Internet, cu reprezentanții acestuia.

Asociaţia Casa Mărioarei activează din anul 2000. În acest timp, 12 000 de femei au primit asistenţă gratuită şi suport în cadrul Centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
femei, violență în familie, violență
Tematic
Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor


Загрузка...
Alexandru Holostenco

Pandemia nu bate în retragere: Situația în spitalele din țară

27
(reînnoit 19:12 26.11.2020)
În cadrul sistemului spitaliscesc au fost lansate mai multe activități în vederea dotării instituțiilor cu dispozitive medicale esențiale în tratamentul COVID-ului. Detalii în acest sens am aflat de la secretarul de stat la Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco.
Pandemia nu bate în retragere: Situația în spitalele din țară

Minsiterul Sănătății implementează proiectul Băncii Mondiale Răspuns de urgență la COVID, menirea căruia este de a dota cu dispozitive medicale instituțiile spitalicești municipale, republicane și raionale, în special secțiile de terapie intensivă, și dotarea subdiviziunilor acestor spitale care primesc pacienții în stare de gravitate medie. Acest lucru l-a declarat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" secretarul de stat al Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco.

Oficialul a dat asigurări că toate instituțiile medicale sunt asigurate cu echipamente de protecție, dispozitive medicale moderne și medicamente. Grație mai multor proiecte și activități, secțiile terapiile intensive din țară au la dispoziție paturi speciale, monitoare de pacienți. Majoritatea instituțiilor au fost dotate și cu dispozitive de radiografie, ultrasonografie ș.a.

"Toate secțiile de terapie intensivă din toate instituțiile medicale spitalicești din țară sunt dispuse să asigure asistența medicală pacienților cu COVID în caz de agravare. Nu toate au sisteme performante dacă pacientul necesită asistență mai complexă. În acest sens, Împreună cu OMS și alți parteneri de dezvoltare, a fost organizat un grup de consultanță online prin dotarea cu dispozitive de comunicare la distanță. În caz că apare un caz complicat, atunci spitalul teritorialul ia legătura cu clinica rondată din municipiul Chișinău, precum Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican și, în caz de necesitatea, pacienții sunt referiți la instituțiile republicane care au capacități mai sporite în acordarea acestei asistențe", a precizat Alexandru Holostenco.

Mai mult, oficialul a remarcat că prin intermediul unui proiect al Băncii Mondiale au fost procurate rezerve de echipamente de protecție, iar în caz de necesitate vor fi asigurate toate instituțiile.

Alexandru Holostenco a remarcat că pentru 2021 Ministerul Sănătății își propune să consolideze instituțiile medicale din țară în vederea dotării cu dispozitive medicale moderne, în special destinate tratamentului pacienților cu COVID. 17 spitale vor beneficia de dispozitive de tomografie computerizată, dispozitive de rezonanță magnetică nucleară, de radiografie modernă și nu în ultimul rând -  generatoare de oxigen.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Ministerul Sănătăţii, COVID-19, spitale
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Raioanele cele mai afectate de COVID: Ce pronosticuri au epidemiologii


Загрузка...