Cristina Lesnic

COVID 19 o oportunitate pentru reintegrarea țării? Lesnic: nu e rău dacă vom controla...

464
(reînnoit 21:04 01.04.2020)
Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat la Sputnik Moldova că autoritățile de la Chișinău privesc închiderea frontierei din partea Ucrainei, pe segmentul transnistrean, ca pe o oportunitate în procesul de reintegrare a țării.
COVID 19 – o oportunitate pentru reintegrarea țării? Lesnic: nu e rău dacă vom controla...

În contextul epidemiei de coronavirus, Ucraina a decis să sisteze activitatea punctelor de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că autoritățile de la Chișinău privesc închiderea frontierei din partea Ucrainei, pe segmentul transnistrean, ca pe o oportunitate în procesul de reintegrare a țării. Totodată, datorită acestei decizii a părții ucrainene, contrabanda prin regiune este oprită

”Cred că la ora actuală, toată lumea trebuie să fie mult mai responsabilă. Precizez că închiderea frontierei din partea Ucrainei, pe segmentul transnistrean, este o speță pe care noi o urmărim ca un model viitor pentru reintegrarea țării. Încercăm să convingem agenții economici că nu este nimic rău dacă în viitorul apropiat vom controla toate frontierele Republicii Moldova”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Referindu-se la aspectul legat de planul de reintegrare a țării și de cât de departe sau de aproape este acest proces, Cristina Lesnic a menționat că reintegrarea nu se face doar la scară mai largă, ci prin exemple concrete care dau rezultate, iar lucrurile mici, dar importante, care au fost făcute până acum sunt un exemplu relevant în acest sens.

”Eu am o expresie - atunci când gândești și local, puzzle-ul îl construiești din piese mici. Cum ar fi importul de medicamente, importul de produse alimentare, modul de comunicare pentru cetățeni și alte lucruri, toate sunt parte componentă a procesului de reintegrare. Este clar că într-o zi va fi timpul să discutăm și despre aspectul politic, însă acum trebuie să depășim problema legată de coronavirus”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.  

Oficialul a venit și cu un mesaj pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, în care a menționat că e timpul să înțelegem că dezbinarea nu aduce nimic bun. Totodată, Cristina Lesnic a mai adăugat că oamenii din stânga Nistrului ar trebui să aibă mai multă încredere în autoritățile de la Chișinău.

Recent, Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a transmis o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova și către reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE unde a cerut implicarea organizației pentru a asigura accesul nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate şi în ambele direcţii ale malului Nistrului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

464
Tagurile:
problema transnistreana, Stânga Nistrului, coronavirus
Tematic
Primul deces în regiunea transnistreană din cauza coronavirusului
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

42
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...
Veronica Cernat-Braghiș

Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

22
(reînnoit 20:25 26.11.2020)
Unul dintre centrele din Chișinău în care se pot adăposti victimele violenței în familie este "Casa Mărioarei". Ce servicii sunt oferite în cadrul acestei instituții am aflat de la Veronica Cernat-Braghiș, vicepreședinta Asociației "Casa Mărioarei".
Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

Anual, la Centrul "Casa Mărioarei" peste 1000 de femei beneficiare primesc suport informaţional, consiliere psihologică, asistenţă juridică și, în caz de necesitate, adăpost de la o lună până la șase luni. Totodată, anual, peste 100 de femei sunt plasate temporar în cadrul Centrului.

"Oferim un spectru larg de servicii - reabilitare psihologică, consultație juridică, socială. Femeile pot veni cu copiii începând cu vârsta de 3 ani. La moment, din cauza pandemiei, oferim mai puține locuri pentru adăpost, din motiv că nu există spațiu suficient pentru a respecta toate măsurile impuse de autorități", a declarat pentru Sputnik Veronica Cernat-Braghiș.

Potrivit ei, după ce femeile părăsesc Centrul, acestea sunt monitorizate timp de jumătate de an și, în caz de necesitate, primesc asistență psihologică și juridică. Femeile pot beneficia de serviciile centrului apelând la asistentul social, polițistul de sector sau pot lua legătura direct, prin telefon sau Internet, cu reprezentanții acestuia.

Asociaţia Casa Mărioarei activează din anul 2000. În acest timp, 12 000 de femei au primit asistenţă gratuită şi suport în cadrul Centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
femei, violență în familie, violență
Tematic
Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...