Alexei Ghertescu

Ce spune un avocat despre legislația muncii și ce vor face angajații plecați în concediu

950
(reînnoit 21:32 01.04.2020)
Avocatul Alexei Ghertescu spune că la ora actuală în legislația muncii există câteva neclarități în contextul în care Guvernul a obligat unii agenți economici să-și sisteze activitatea.
Ce spune un avocat despre legislația muncii și ce vor face angajații plecați în concediu.

Avocatul s-a referit la faptul că Guvernul ar trebui să vină cu anumite clarificări în perioada stării excepționale în legătură cu interpretarea unor noțiuni legate de șomajul tehnic, dacă pot fi aplicate regulile cu privire la șomajul tehnic tuturor întreprinderilor ce și-au sistat activitatea, sau doar a celor care au fost incluse în dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Foarte mult depinde cum vor proceda întreprinderile. De ce spun acest lucru, pentru că la moment sunt diferite situații, la fiecare întreprindere sunt diferite măsuri luate de fiecare antreprenor sau angajator. Sunt întreprinderi care au avut posibilitatea să treacă angajații pe regim de lucru la domiciliu. Sunt și întreprinderi unde angajații s-au dus în concedii anuale plătite, sânt si situații când angajații au luat și concedii neplătite, în cazurile acestea se aplică regulile generale care au existat înaintea situației de criză”, a punctat avocatul Alexei Ghertescu.

Tot el a mai spus că autoritățile vor trebui să explice prevederile Codului Muncii, în ce situații operatorii economici nu au posibilitatea să-și continue activitatea.

„Ce ține de șomajul tehnic, pentru a anunța șomajul tehnic întreprinderea trebuie să fie în situația în care nu are posibilitatea să-și continue activitatea. Codul muncii prevede că această imposibilitate trebuie să fie din anumite motive economice obiective. Apare întrebarea dacă putem interpreta situația în care s-au pomenit mai multe întreprinderi, că anume din motive economice acestea nu pot activa sau totuși este o situație generală. Ar fi bine ca Guvernul să vina cu anumite clarificări în perioada dată. Ce înțelegem prin noțiunea de șomaj tehnic, dacă pot fi aplicate regulile cu privire la șomajul tehnic tuturor întreprinderilor ce și-au sistat activitatea, sau a doar a celor ce au fost incluse în dispozițiile Comisiei pentru sitații Excepționale. Dacă totuși angajatorul emite ordinul cu privire la sistarea activității urmare a șomajului tehnic, regula de bază este că acesta va achita cel puțin jumătate din salariul angajaților săi” a mai preziat avocatul.

Potrivit unui proiect de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, urmează să fie majorat ajutorul minim de şomaj, până la 2775 lei. Astfel, persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri vor putea beneficia de ajutor de şomaj în sumă de 2775 lei. De acești bani ar putea să beneficieze inclusiv persoanele revenite de peste hotare, de la data solicitării, de ajutor de șomaj.

950
Tagurile:
concediu, cont, angajați, codul muncii, avocat
Tematic
Sectorul turismului, cel mai afectat de COVID-19: Soluții pentru redresarea industriei
Guvernul: Măsuri pentru susținerea cetățenilor și mediului de afaceri
Galina Vieru

Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

12
(reînnoit 15:21 05.12.2020)
Sunt oameni care în perioada pandemiei au muncit mai mult decât înaintea declanșării ei, iar rezultatele muncii au fost apreciate inclusiv pe reţelele de socializare. Este şi cazul pictoriţei Galina Vieru, care a creat mai multe desene deosebite.
Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

În ciuda pandemiei, Galina Vieru a avut o perioadă destul de solicitantă și fructoasă. Pictorița a realziat mai multe tablouri în stil național și a ilustrat unele cărți. Este vorba despre opera „Seminţe de Cer”, semnată de autoarea Adelina Labic.

"A fost o deosebită plăcere pentru mine să ilustrez această carte complexă ce transmite un mesaj foarte profund. Sunt texte scrise din suflet, iar ilustrarea conținutului a fost o frumoasă provocare pentru mine", a mărturisit pictorița.

Galina Vieru susține că de mic copil îi plăcea să admire ilustrațiile din cărți pe care le primea din partea celor dragi. Pictorița mai spune că în timpul procesului de creație depune tot efortul pentru a impresiona publicul iubitor de artă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
picturi, cărți
Tematic
Descoperă Chișinăul: Carte pentru copii


Загрузка...
Marian Stârcea

Concerte pentru deținuți în prag de sărbători - detalii

23
(reînnoit 10:34 05.12.2020)
De câțiva ani, în preajma sărbătorilor de iarnă, unii artiști din țara noastră prezintă concerte pentru deținuții din penitenciare. Compozitorul Marian Stârcea spune că în acest an organizarea spectacolelor va fi mai anevoioasă.
Concerte pentru deținuți, în prag de sărbători - detalii

Deja de mai mulți ani interpreții din Republica Moldova urcă pe scenele improvizate din penitenciare pentru a prezenta deținuților melodii de suflet și a readuce zâmbetul pe chipurile celor de după gratii. Oamenii de artă sunt convinși că muzica are un impact pozitiv asupra comprotamentului și stării deținuților.

"Muzica este arta cea mai puternică care atinge strunele sufletului, te face mai bun, mai sensibil, te ajută să înțelegi greșelile din trecut, contribuie la o schimbare spre bine. Noi trebuie să ajutăm acești oameni așa cum putem", a declarat pentru Sputnik compozitorul și directorul artistic al Filarmonicii Naţionale, Marian Stârcea.

Mai mult, compozitorul susține că anume la penitenciare asrtiștii au parte de spectatori cu adevărat dornici de artă, acesta fiind cel mai adevărat și sincer public. În acest an, din cauza pandemiei, organizarea unor asemenea concerte va fi mult mai dificilă. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
deținuți, concerte
Tematic
O decizie ce-i vizează pe deținuți: Ce propune Nagacevschi


Загрузка...
Tractoare parcate

Agricultor: Fermierii vor veni mâine cu tehnica la Chișinău

0
Agricultorii vor ieși din nou la protest. Fermierii susțin că după ce au manifestat miercuri în centrul Capitalei autoritățile nu au ținut cont de revendicările lor, de aceea vor veni mâine din nou, însă de această dată vor aduce cu ei și tehnica agricolă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Producătorul agricol Sergiu Stefanco din raionul Căușeni a declarat pentru Sputnik Moldova că mai mulți agricultori din țară vor ieși mâine la protest în centrul Chișinăului.

Stefanco susține că la protestul din 2 decembrie fermierii le-au dat autorităților termen de 24 de ore pentru a-i invita la discuții și pentru a găsi soluții la problemele lor. Ei au cerut ca Parlamentul să nu accepte inițiativa Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. Pentru că nu au fost auziți, ei au decis să iasă din nou la protest. 

”Cum am anunțat miercuri, vom veni cu măsuri mai dure dacă autoritățile nu vor reacționa timp de 24 de ore. Dacă la protestul din 2 decembrie nu am fost foarte mulți agricultori, de această dată fermierii din toată țara se mobilizează masiv. Vor veni producători din toate raioanele țării. Venim cu tehnica agricolă și tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, poate așa vom fi auziți de autorități”, a declarat Sergiu Stefanco. 

La protestul de miercuri, agricultorii s-au plâns și de faptul că nu au fost susținuți suficient în urma pierderilor suportate la culturile de grupa a doua afectate de secetă. 

”Toți am așteptat că vom fi ajutați la pierderile suportate la grupa a doua de cereale, dacă s-ar fi ținut de cuvânt, azi noi nu eram aici. Mulți dintre noi nu au ce ara și pregăti pământul pentru semănat, nici acum și nici la primăvară”, a precizat Mihail Bobicov, agricultor.

Atunci fermierii au votat unanim o declarație în care au cerut ca Parlamentului să oblige Guvernul să asigure alocații financiare pentru plata compensațiilor agricultorilor afectați de secetă, să identifice mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a Fondului de subvenționare, să identifice mijloace pentru instituirea accizelor la motorina, să nu permită majorarea presiunii fiscale de la 8% la 12%. Ei au solicitat și o întrevedere urgentă cu conducerea Parlamentului și fracțiunile parlamentare pentru a aborda revendicările.

Astăzi reprezentanții Inspectoratului General de Poliţie au îndemnat cetățenii care vor ieși în stradă să manifeste în mod pașnic și să respecte măsurile de protecție împotriva coronavirusului.

Un alt protest va fi organizat mâine de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
tehnică, agricultorii moldoveni, Proteste agricultori, Agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...