Andrei Crigan

Ce efect va avea relaxarea fiscală și este oare pregătit businessul pentru vânzări online

91
(reînnoit 14:40 31.03.2020)
Expertul în afaceri Andrei Crigan spune că antreprenorii din Moldova nu vor putea substitui în totalitate comerțul fizic cu comerțul online, iar acolo unde costurile minime nu vor putea fi acoperite, va fi nevoie de ajutorul statului pentru ca să supraviețuiască.
Ce efect va avea relaxarea fiscală-Este sau nu pregătit businessul pentru vânzările online

Guvernul a venit cu mai multe propuneri privind scutirea integrală de impozitele și taxe pe perioada stării de urgență, până în luna iunie 2020, iar mai mulți experți vorbesc despre posibilitatea ca antreprenoriatul din Moldova să-și trece vânzările în online. Expertul în consultanță Andrei Crigan spune însă că relaxarea fiscală pentru cei care nu au activitate economică va avea efecte minime, iar statul ar trebui să se concentreze pe măsuri clare pentru a compensa financiar lipsa de producere și de susținere a acestui șomaj tehnic.  

„Relaxarea aceasta fiscală, ea este pentru o perioadă când vrem să creștem, când vrem să dezvoltăm ceva sau vrem să motivăm investițiile. Dar în acest moment, mă tem că este prea puțin. Acum trebuie măsuri clare de susținere a acestui șomaj tehnic, iar statul trebuie să acționeze sistemic și nu sporadic. Statul să facă calculele cu mediul de afaceri, câte întreprinderi sunt forțate, care este volumul acestor costuri, cheltuieli plus salarii, să excludă impozitele pe aceste salarii, ca oamenii care stau în șomaj să-și asigure necesitățile vitale. Repet, relaxarea fiscală pentru cei care nu au activitate va avea efecte minime”, a punctat Andrei Crigan.

Expertul mai spune că în această situație de criză unii antreprenori încearcă deja să substituie comerțul fizic cu vânzările în online, iar pentru cei care costurile minime nu vor putea fi acoperite vor avea nevoie de ajutorul statului pentru a supraviețui.

„Adevărul este că în această situație antreprenorii nu vor putea substitui comerțul fizic cu comerțul online, sută la sută. Unii vor substitui acest comerț cu 10, 20 sau 30%, iar cei care nu vor putea acoperi costurile minime, vor avea nevoie de ajutorul statului pentru a supraviețui. La această etapă, noi trebuie să înțelegem că banii nu au dispărut din economie, dar modul în care ei se cheltuiesc acum este diferit de ceea ce însemna într-o perioadă normală. Sunt domenii unde există vânzări, dar ele se îngustează, și domenii unde criza se răsfrânge mai puțin. Să vedem, dacă antreprenorii își vor putea electroniza, digitaliza comerțul, organiza această logistică, pentru a ajunge la client în această perioadă, fără ca ei să vină la client, la magazin sau la unitatea de producere, ar fi fantastic”, a declarat expertul Andrei Crigan.

Amintim că Guvernul împreună cu BNM și CNFP au lansat o serie de acțiuni, drept suport economic pentru cetățeni și mediul de afaceri, în perioada stării de urgență. Potrivit experților, Bugetul de stat ar putea avea de suferit dacă starea de urgență va fi menținută mai multe 3-4 luni.

 

91
Tagurile:
Facilităţi fiscale, Comerț online
Tematic
Criza provocată de COVID-19: Ce vor reprezentanții ÎMM-urilor din Moldova
Oficial: Cum vor fi achitate salariile și pensiile în următoarele luni
Ion Chicu: Noi modalități de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri
Ștefan Gheorghiță

Gripa sezonieră versus coronavirus: Avem sau nu cazuri în 2020

9
De obicei, în această perioadă se înregistrează primele cazuri de gripă. Despre situația curentă aflați de la șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Gripa sezonieră: Informații privind situația din țară

În acest sezon, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră, în schimb este în plină ascensiune epidemia COVID-19. Anul trecut, în aceeași perioadă erau deja depistate 50 de cazuri de gripă.

"În anul curent, au fost efectuate investigații la 23 de persoane cu semne clinice compatibile cu gripa sezonieră. Aceste probe au fost investigate în paralel cu testul la COVID. În 10 cazuri rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv (cazuri COVID-19)", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, monitorizarea și supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere continuă, inclusiv investigațiile de laborator ale persoanelor ce manifestă simptome compatibile cu această afecțiune.

În anul 2019 au fost înregistrate 3258 cazuri de gripă sezonieră. Primele cazuri și-au făcut apariția la sfârșitul lunii decembrie. Cele mai multe îmbolnăviri - 442, au fost la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, COVID-19, gripă, gripă sezonieră


Загрузка...
Nelly Ciobanu

Nelly Ciobanu, omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

80
(reînnoit 13:35 28.10.2020)
Îndrăgita interpretă Nelly Ciobanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Cine au fost primii care au felicitat-o și ce semnificație au aniversările în viața artistei, am aflat chiar de la ea.
Nelly Ciobanu este omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

Astăzi, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", i-am urat "La mulți ani" talentatei interprete Nelly Ciobanu. Astista ne-a mărturisit că la vârsta pe care o are se consideră o femei fericită și împlinită, asta pentru că are o familie frumoasă, o carieră muzicală de succes și se bucură și de aprecierea publicului.

"Pentru mine ziua de naștere este un prilej de bucurie. Îmi place mult vârsta pe care o am, cum mă simt, ceea ce am cultivat în suflet și în minte, experiența pe care o simt. Mă bucur de fiecare clipă", a relatat interpreta.

Chiar de la primele ore ale dimineții pe rețelele de socializare au fost adresate urări de sănătate și gânduri bune. Cei care au felicitat-o primii și i-au pregătiti o surpriză pe cinste au fost soțul și fiica.

"Ei de fiecare dată mă surprind frumos – cu baloane, tort, flori, petale. Chiar dacă intuiesc de fiecare dată că voi avea parte de surprize, oricum îmi aduce mare plăcere", a relatat Nelly Ciobanu.

În același interviu, interpreta a recunoscut că perioada de carantină a fost una complicată, întrucât toate evenimentele publice au fost sistate, însă a avut și un avantaj, întrucât cea mai mare parte a timpului i-a dedicat-o familiei. Chiar dacă pandemia a dat multe planuri peste cap, Nelly Ciobanu a mărturisit că pregătește câteva suprize pentru public.

Despre proiecte și planuri de viitor aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
interpretă, zi de naștere, Nelly Ciobanu
Tematic
Nelly Ciobanu, mărturisiri emoționante: De ce iubește atât de mult ochii albaștri-Video


Загрузка...