Svetlana Lupu

Lista lucrătorilor medicali care vor primii salarii majorate cu 100% ar putea fi extinsă

501
(reînnoit 12:17 25.03.2020)
Lista lucrătorilor instituţiilor medicale care vor beneficia de sporuri salariale în valoare de 100% ar putea fi extinsă. Ce categorii se vor regăsi în aceasta.
Lista lucrătorilor medicali care vor primii salarii majorate cu 100% ar putea fi extinsă!

Medicii, dar și alți lucrători ai instituţiilor medico-sanitare publice, care se află în prima linie în lupta cu epidemia de coronavirus, vor beneficia de sporuri salariale în valoare de 100%. Altfel spus, de sporuri vor beneficia doar angajații sistemului medical care sunt implicați nemijlocit în procesul de îngrijire și tratare a persoanelor bolnave de COVID-19. Autoritățile nu exclud însă ca lista beneficiarilor de bonusuri salariale să fie extinsă.

„Există un ordin al Ministerului Sănătății care specifică faptul că tot personalul medical care este implicat nemijlocit în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc definiția de caz, vor fi motivați printr-o sporire de 100% la indicatorii salariali. Gradual, va fi majorată lista specialităților care sunt încadrați. Odată ce vom avea grupuri mai mari implicate în acordarea asistenței medicale, aceste prevederi se vor răsfrânge și asupra categoriei respective”, a declarat șefa direcţiei politici în domeniul asistenței medicale spitalicești din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Lupu, pentru Sputnik Moldova.

În contextual în care numărul persoanelor infectate, dar și a celor suspectate că ar fi purtători de COVID-19 crește de la o zi la alta, autoritățile sunt în plin proces de pregătire a instituțiilor medicale, dar și a angajaților acestora, pentru a putea face față situației.

„Ministerul Sănătății pregătește încă șapte instituții medicale, unde vor fi internate și tratate persoanele bolnave sau suspecte că ar fi purtătoare de COVID-19. Avem diverse scenarii. Situația epidemiologică se schimbă de la o zi la alta, motiv pentru care noi vom face acele ajustări necesare situației epidemiologice”, a adăugat reprezentantul Ministerului Sănătății.

Întrebată dacă printre beneficiarii de sporuri salariale se vor regăsi și medicii de familie sau angajații Institutului de Medicină Urgentă, categorii care la fel sunt expuse riscului, reprezentantul Ministerului a subliniat că:

„La moment, medicii de familie sunt implicați în acordarea asistenței persoanelor autoizolate la domiciliu, dar nu sunt nemijlocit implicați în acordarea asistenței medicale persoanelor cu COVID-19”.

Precizăm că, în prezent, bolnavii de COVID-19 sunt tratați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii, Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății și Institutul Mamei și Copilului. 

501
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, Salarii, salarii, medici, lucrători medicali
Tematic
Coronavirus în Moldova: Ce indicații au primit militarii în lupta cu COVID-19 - Video
Cum să vă protejați de coronavirus: Sfaturile specialistului în medicina ayurvedică
Încă 7 spitale din țară vor trata bolnavii de COVID-19
Suzana Popescu

Arta pe timp de pandemie: Suzana Popescu face dezvăluiri

42
(reînnoit 18:56 05.12.2020)
Interpreta Suzana Popescu a realizat mai multe proiecte muzicale în perioada pandemiei. Cum reuşeşte să-şi menţină starea de spirit şi optimismul în această perioadă deloc ușoară am aflat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".
Creații pe timp de pandemie: Suzana Popescu face dezvăluiri

Cunoscuta interpretă de muzică populară Suzana Popescu, Maestru în Artă și membră a ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța" a dezvăluit pentru Sputnik Moldova că în timp ce a stat acasă în perioada pandemiei a pregătit mai multe producții muzicale de diferite genuri.

În această perioadă dificilă pentru întreaga lume, inclusiv pentru oamenii de artă, este important să păstrăm optimismul și calmul, susține interpreta.

"Am imprimat șase lucrări noi, am participat la diverse emisiuni televizate. Am încercat să creez lucrări pentru suflet, pentru ca publicul să-mi îndrăgească creațiile", a relatat artista.

Pe parcursul carierei artistice Suzana Popescu a înregistrat peste 100 de piese folclorice, dar și de muzică ușoară.

Artista este deținătoarea mai multor premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale, participând la diverse turnee din Germania, România, Rusia, Bulgaria, Franța ș.a. În 2010, interpreta a primit titlul onorific ,,Maestru în Artă”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
pandemie, artă
Tematic
Albumul "Arta Tradițională": Istoria în imagini a culturii naționale


Загрузка...
Lucia Caciuc

Violența în rândul tinerilor: Ce observă profesorii

71
(reînnoit 17:35 05.12.2020)
Una dintre problemele acute astăzi este violenţa în rândul tinerilor. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Sptunik Matinal" cu profesoara Lucia Caciuc-Roşioru.
Violența în rândul tinerilor: Ce observă profesorii

Violența în rândul tinerilor continuă să persiste. Acest lcuru îl observă îndeosebi profesorii la școală – acolo unde copilul își petrece o mare parte a timpului.

Диминец Мария
© Photo : Из личного архива, Диминец Мария

Profesoara Lucia Caciuc-Roșioru susține că violența poate fi un obicei ce se învață de la alte persoane, o explozie de nemulțumire, o manifestare a comportamentului holeric, a lipsei de educație. În unele cazuri poate fi nevoie și de intervenția specialistului atunci când violența prezintă un simptom al unor divianțe serioase comportamentale.

"De multe ori părinții nu observă acest comportament violent și atunci rolul le revine pedagogilor. Violența este generată de un șir de factori, cel mai frecvent copiii sunt afectați de lipsa atenției din partea părinților și cumva încearcă să-și reverse nemulțumirea și agresivitatea", a declarat pentru Sputnik interlocutoarea.

În acest sens, profesorii au o misiune foarte importantă și anume cea de a educa în copii toleranța, înțelegerea, respectul și bunăvoința, a conchis Lucia Caciuc-Roșioru.

Despre alte măsuri pentru a preveni violența în rândul tinerilor aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
tineri, violență
Tematic
Violența în familie, tot mai frecventă: Ce impact are fenomenul


Загрузка...
Donald Trump

Trump, o nouă decizie care va înfuria militariștii SUA!

0
(reînnoit 19:54 05.12.2020)
Președintele Trump își respectă promisiunea de a pune capăt ”războaielor fără sfârşit” în care sunt implicate SUA – a luat o nouă decizie care înfurie militariștii americani.

BUCUREȘTI, 5 dec – Sputnik. Agențiile internaționale de presă au transmis azi noapte că preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat retragerea ”majorităţii" trupelor americane din Somalia până la începutul anului 2021”.

”O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine, cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale SUA şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente”, a anunțat Departamentul Apărării al SUA.

La ora actuală, ”circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda”, transmite Agerpres, citând surse internaționale.

În acest fel, președintele Trump își respectă promisiunea ”de a pune capăt războaielor fără sfârşit” în care sunt implicate SUA”.

Dar este o decizie care înfurie militariștii americani, astfel încât Departamentul Apărării a trebuit să de asigurări că ”Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa”.

”Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru”, precizează DoD, ”va fi conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste în Somalia”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, decizie, Trump
Tematic
Trump: Există o singură modalitate ca Biden să devină președinte


Загрузка...