Mihai Magdei

Un fost ministru: Pandemia ne obligă schimbăm lucrurile în sistemul medical

250
(reînnoit 23:06 24.03.2020)
Fostul ministru al Sănătății Mihai Magdei a declarat că la sfârșitul lunii aprilie am putea avea o claritate cu privire la tendințele acestui virus. El spune că sistemul de sănătate din Moldova trebuie evaluat, iar spitalul de boli infecțioase modernizat.
Un fost ministru: Pandemia ne obligă să schimbăm lucrurile în sistemul medical

Doctorul habilitat în medicină, epidemiologul Mihai Magdei a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre evoluția virusului COVID-19 la nivel regional. Fostul ministru al Sănătății spune că la sfârșitul lunii aprilie am putea avea o tendință de micșorare a acestei boli infecțioase emergente.

„Observăm că mai multe state, cu sisteme avansate de medicină, lucrează pentru a minimaliza extinderea acestei pandemii, inclusiv România. Poate că nu avem un tablou mai clar din Ucraina, dar autoritățile ar trebui să fie vigilente privind fluxul de cetățeni din această țară. Regiunea vecină Cernăuți este a doua, după orașul Kiev, privind numărul de cetățeni infectatați cu acest virus. De asemenea, trebuie să ținem la control și situația din raioanele de est a Moldovei”, a precizat Mihai Magdei.

Epidemiologul a mai accentuat faptul că omenirea, inclusiv societatea moldovenească, va trebui să convețuiască cu această infecție emergentă.

Fostul ministru al Sănătății nu a trecut cu vederea și situația actuală din sistemul public de sănătate. Magdei spune că după această criză pandemică sistemul de sănătate din Moldova va trebui evaluat și fortificat. Medicul a mai declarat că la ora actuală sistemul moldovenesc de sănătate este centralizat, are o dirijare rigidă și este lipsit de flexibilitate.

„După parcurgerea acestei crize pandemice ar fi momentul să avem o evaluare a sistemului nostru de sănătate. Noi, sistem public de sănătate nu avem. De ce mă întrebați, pentru că în teritoriu acest sistem nu-i coordonat. El este centralizat, de Doamne ferește. Pentru a lua niște decizii trebuie să suni la Chișinău. Acest sistem medical trebuie în profunzime descentralizat. Vă dau un alt exemplu, cu aceste situații când pacienții contaminați sunt aduși din teritoriu, sunt mutați de la Spitalul de Boli Infecțioase la Spitalul Clinic Republican. Asta înseamnă, spun medicii, că sistemul de terapie intensivă a dat greș”, a punctat Magdei.

Totodată, Mihai Magdei este de părere că statul, împreună cu mediul privat, ar trebui să contribuie la modernizarea în Moldova a infrastructurii spitalicești de boli infecțioase. Medicul epidemiolog s-a referit la construcția unui bloc modern pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, care a fost construit încă în secolul 19.

„Eu cred că ar fi normal să creăm un fond, unde statul împreună cu mediul privat să construiască o anexă modernă pentru acest spital de boli infecțioase, care datează din secolul 19. Avem nevoie de un bloc modern, pentru 100 de paturi, cu sisteme performante de izolare a pacienților, pentru că valuri de infecții vor mai fi, iar aceste pandemii niciodată nu vor fi lichidate”, a spus Mihai Magdei.

Potrivit experților, în ultimii 5 ani de zile sistemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial. Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătatea din Europa, doar 4,1% din PIB, cea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană.

250
Tagurile:
Sistem de sănătate, boli infecțioase, coronavirus
Tematic
Epidemiolog: Cum să ne protejăm copiii de coronavirus și care sunt metodele de vindecare
Suzana Popescu

Arta pe timp de pandemie: Suzana Popescu face dezvăluiri

44
(reînnoit 18:56 05.12.2020)
Interpreta Suzana Popescu a realizat mai multe proiecte muzicale în perioada pandemiei. Cum reuşeşte să-şi menţină starea de spirit şi optimismul în această perioadă deloc ușoară am aflat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".
Creații pe timp de pandemie: Suzana Popescu face dezvăluiri

Cunoscuta interpretă de muzică populară Suzana Popescu, Maestru în Artă și membră a ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța" a dezvăluit pentru Sputnik Moldova că în timp ce a stat acasă în perioada pandemiei a pregătit mai multe producții muzicale de diferite genuri.

În această perioadă dificilă pentru întreaga lume, inclusiv pentru oamenii de artă, este important să păstrăm optimismul și calmul, susține interpreta.

"Am imprimat șase lucrări noi, am participat la diverse emisiuni televizate. Am încercat să creez lucrări pentru suflet, pentru ca publicul să-mi îndrăgească creațiile", a relatat artista.

Pe parcursul carierei artistice Suzana Popescu a înregistrat peste 100 de piese folclorice, dar și de muzică ușoară.

Artista este deținătoarea mai multor premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale, participând la diverse turnee din Germania, România, Rusia, Bulgaria, Franța ș.a. În 2010, interpreta a primit titlul onorific ,,Maestru în Artă”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
pandemie, artă
Tematic
Albumul "Arta Tradițională": Istoria în imagini a culturii naționale


Загрузка...
Lucia Caciuc

Violența în rândul tinerilor: Ce observă profesorii

75
(reînnoit 17:35 05.12.2020)
Una dintre problemele acute astăzi este violenţa în rândul tinerilor. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Sptunik Matinal" cu profesoara Lucia Caciuc-Roşioru.
Violența în rândul tinerilor: Ce observă profesorii

Violența în rândul tinerilor continuă să persiste. Acest lcuru îl observă îndeosebi profesorii la școală – acolo unde copilul își petrece o mare parte a timpului.

Диминец Мария
© Photo : Из личного архива, Диминец Мария

Profesoara Lucia Caciuc-Roșioru susține că violența poate fi un obicei ce se învață de la alte persoane, o explozie de nemulțumire, o manifestare a comportamentului holeric, a lipsei de educație. În unele cazuri poate fi nevoie și de intervenția specialistului atunci când violența prezintă un simptom al unor divianțe serioase comportamentale.

"De multe ori părinții nu observă acest comportament violent și atunci rolul le revine pedagogilor. Violența este generată de un șir de factori, cel mai frecvent copiii sunt afectați de lipsa atenției din partea părinților și cumva încearcă să-și reverse nemulțumirea și agresivitatea", a declarat pentru Sputnik interlocutoarea.

În acest sens, profesorii au o misiune foarte importantă și anume cea de a educa în copii toleranța, înțelegerea, respectul și bunăvoința, a conchis Lucia Caciuc-Roșioru.

Despre alte măsuri pentru a preveni violența în rândul tinerilor aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
tineri, violență
Tematic
Violența în familie, tot mai frecventă: Ce impact are fenomenul


Загрузка...
Donald Trump

Trump, o nouă decizie care va înfuria militariștii SUA!

0
(reînnoit 19:54 05.12.2020)
Președintele Trump își respectă promisiunea de a pune capăt ”războaielor fără sfârşit” în care sunt implicate SUA – a luat o nouă decizie care înfurie militariștii americani.

BUCUREȘTI, 5 dec – Sputnik. Agențiile internaționale de presă au transmis azi noapte că preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat retragerea ”majorităţii" trupelor americane din Somalia până la începutul anului 2021”.

”O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine, cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale SUA şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente”, a anunțat Departamentul Apărării al SUA.

La ora actuală, ”circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda”, transmite Agerpres, citând surse internaționale.

În acest fel, președintele Trump își respectă promisiunea ”de a pune capăt războaielor fără sfârşit” în care sunt implicate SUA”.

Dar este o decizie care înfurie militariștii americani, astfel încât Departamentul Apărării a trebuit să de asigurări că ”Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa”.

”Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru”, precizează DoD, ”va fi conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste în Somalia”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, decizie, Trump
Tematic
Trump: Există o singură modalitate ca Biden să devină președinte


Загрузка...