Anatolie Prohnițchi

Ziua Internațională a Pădurilor: Iată care este situația în Republica Moldova

105
În data de 21 martie a fost marcată Ziua Internațională a Pădurilor. Care este situația din țara noastră la acest capitol aflați din interviul cu ecologistul Anatolie Prohnițchi.
Ziua Internațională a Pădurilor: Iată care este situația în Republica Moldova

Potrivit ecologistului Anatolie Prohnițchi, în momentul de față țara noastră se confruntă cu probleme ecologice severe. În special, ecologistul s-a referit la starea pădurilor. Chiar dacă instituțiile abilitate precum este Agenția "Moldsilva" prezintă statistici că în Moldova pădurile ocupă 12 la sută din teritoriu, ecologistul afirmă că cifra reală este sub 10%.

"Foarte mulți defrișează pădurile și procesul continuă. Timp de 30 de ani nu a crescut nici cu jumătate de procent anual suprafața împădurită. Cu părere de rău, situația este alarmantă. Pădurile trebuie să acopere 30 la sută din suprafață pentru ca populația să respire aer curat. Așa și apar multe probleme de sănătate", a menționat ecologistul.

Anatolie Prohnițchi trage un semnal de alarmă și spune că avem nevoie de politici de stat în vederea protejării mediului înconjurător, dar și de o educare a societății, lucru care nu se întâmplă de fapt.

Anterior, el a declarat că legislația țării noastre în domeniul mediului este foarte bună însă, cu părere de rău, aceasta nu este respectată. Situația poate fi schimbată dacă autoritățile vor acorda o atenție sporită problemelor de ordin ecologic.

Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, pe continentul european cele mai multe păduri sunt în Federația Rusă — 141 de milioane de hectare, urmată de Suedia cu 27 milioane de hectare, Finlanda cu 22 de milioane de hectare și Franța cu 15 milioane de hectare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

105
Tagurile:
Agenția „Moldsilva", Moldova, ecologie, păduri
Tematic
Ecologiști moldoveni: Problemele de mediu trebuie să fie una dintre prioritățile naționale
Eudochia Paciu

Dependența de droguri problemă pentru o viață. Iată câți pacienți recidivează

16
(reînnoit 15:54 16.01.2021)
Aproximativ 5000 de lei! Atât cheltuieşte statul pentru tratamentul de dezintoxicare a unui dependent de droguri. Cât la sută din cei tratați cad din nou în patima substanțelor interzise.
Dependența de droguri – o problemă pentru o viață.  Iată câți pacienți recidivează

Doar aproximativ 11 la sută dintre dependenții de droguri reușesc să se trateze după o reabilitare de lungă durată. În multe cazuri, pacienții recidivează sau devin alcoolici, susține medicul psihiatru-narcolog Eudochia Paciu.

Potrivit Eudochiei Paciu, cel mai greu este de a trata dependenții de droguri sintetice.

”Simptomele ne arată că avem de a face cu o intoxicație acută, însă nu cunoaștem ce substanță a ingerat persoana. Ca urmare, putem trata doar simptomele. Astfel de intoxicațiile sunt însoțite de halucinații auditive, vizuale și stări de delir”, a precizat Eudochia Paciu.

Spre deosebire de marijuana și opiacee, acestea sunt foarte toxice și afectează sănătatea iremediabil și în scurt timp.

”Aceste preparate afectează repede creierul, ficatul, sistemul cardiovascular. Pacientul își distruge corpul, mintea, spiritul. Părinții nu-și mai recunosc copiii. Ei își pierd valorile, unicul lor scop este cum să găsească o doză suplimentară pentru a se simți mai bine”, a relatat Eudochia Paciu.

Statul alocă pentru tratamentul de dezintoxicare a unui pacient aproximativ 5000 de lei. Procesul de reabilitare însă durează o viață și este mult mai costisitor.

 ”Pacientul urmează tratament de reabilitare în centrul de reabilitare, unde se află 4 luni. Procedurile pe care le face costă, lunar, în jur de patru mii de lei. 80% dintre bolnavi recidivează, sub influența unor factori sau se alcoolizează”, a povestit Eudochia Paciu.

Mai multe detalii, aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
droguri, dependenţă
Tematic
Droguri în sumă de 350 de mii de lei: Iată cine era implicat în schemă - Video
Video: Droguri prin poștă - Schemă pusă la cale de doi concubini
Video: Cât câștigă traficanții vânzând droguri pe Telegram


Загрузка...
Artur Cecan

Ce alimentează de fapt agresivitatea unor șoferi în trafic

72
Directorul unei școli auto din Chișinău spune că prin agresivitatea manifestată în trafic șoferii nu fac altceva decât să-și exteriorizeze conflictele interioare și imaturitatea emoțională.
Ce alimentează de fapt agresivitatea unor șoferi în trafic

Șoferii care manifestă un comportament agresiv în trafic nu fac decât să-și exteriorizeze frustrările interioare. Cel puțin asta crede Artur Cecan, instructor și director al unei școli auto din Chișinău.

Potrivit instructorului, o altă explicație a haosului din trafic este și cultura noastră ca societate. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „La ordinea Zilei”.

„Situația din trafic vorbește despre cultura noastră, despre moștenirea noastră, la ce nivel suntem și cum gândim, ce valori avem, ce prețuim în viața noastră, ce am văzut la părinții noștri și ce exemple am avut”, spune Artur Cecan.

Altfel spus, un conducător auto care se confruntă cu probleme interioare este mult mai predispus să comită încălcări în trafic, indiferent de riscurile la care se expune.

„Cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor sau conflictelor din trafic sunt generate de conflictele interioare ale șoferului. Adică, un participant la circulație este mai predispus să producă un accident rutier sau să intre într-un conflict în trafic atunci când el nu este împăcat cu sine, are frustrări, are alte nedumeriri care stau în interiorul său și nu sunt rezolvate”, adaugă directorul școlii auto.

Și această teorie este valabilă nu doar pentru situația din trafic, spune Artur Cecan.

„Cred că această teorie este valabilă nu doar la capitolul situația în trafic. Dacă e să ne uităm la marea majoritate a societății noastre, noi avem de lucrat la capitolul interior”, adaugă specialistul în siguranța rutieră.

Întrebat dacă valoarea automobilului reprezintă un indicator în ceea ce privește comportamentul conducătorului auto în trafic, Artur Cecan a răspuns simplu:

„Prețul autoturismului pe care îl conduci nu este un indicator fiindcă, indiferent de costul mașinii, dacă pe interior nu ești format, nu ești maturizat, aceasta se va răsfrânge asupra comportamentului tău în trafic: vei urca beat la volan, vei conduce agresiv și cu viteză excesivă. Creierul îți permite să comiți astfel de încălcări deoarece el nu a fost format, nu a ajuns la maturizare și nu a văzut exemple ce merită a fi urmate”, adaugă Artur Cecan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
soferi moldoveni, atentie soferi, soferi, trafic rutier internațional, trafic rutier, agresivitate
Tematic
Accident mortal cu implicarea unui taxi: Un tânăr a decedat
Sfaturi utile pentru soferi: Nu ar trebui să faci asta atunci când pornești motorul
Accident într-o intersecție din centrul Capitalei: Cine este vinovatul


Загрузка...