Nicolae Carauș

Eroii zilelor noastre: Tânărul pompier care a salvat doi copii de la înec

168
Erou la 24 de ani. Pompierul Nicolae Carauș, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a salvat recent doi copii de la înec. Tânărul spune că nu a făcut altceva decât să-și îndeplinească munca pe care o desfășoară cu multă responsabilitate.
Eroul zilelor noastre: Tânărul pompier care a salvat doi copii de la înec

La sfârșitul lunii ianuarie, Nicolae Carauș a salvat de la înec un băiat de 12 ani. Copilul a pășit pe gheața subțire a lacului de lângă Porțile Orașului și s-a prăbușit în apă. O femeie care trecea prin preajmă a sunat la Serviciul 112.

"Deplasându-ne cu echipa operativă, deja aveam un plan de acțiune. Când am ajuns, copilul era deja sub apă. Atunci când l-am scos, practic nu avea puls, l-am resuscitat, iar în scurt timp a sosit ambulanța", a relatat pentru Sputnik tânărul pompier.

Nicolae Carauș spune că este la datorie zilnic, iar atunci când primește un apel este conștient de faptul că trebuie să depună tot efortul pentru ca lucrurile să se deruleze în cel mai bun mod. Mai mult, sunt și cazuri când pompierul devine prieten bun cu oamenii pe care îi salvează.

"De exemplu, cu familia acestui băiețel ținem până acum legătura. Ei sunt foarte recunoscători întregii echipe. Chiar au procurat tort și ceai, în semn de mulțumire", a spus pompierul.

Cel de-al doilea caz a avut loc la începutul lunii februarie. O tânără de 18 ani ar fi vrut să treacă peste gheața subțire și s-a prăbușit în lac. Din fericire, fata a fost salvată de la înec tot de către Nicolae Carauș.

Pentru faptele sale, tânărul a fost premiat de către Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

"Este o motivație pentru mine. Chiar dacă sunt multe provocări, trebuie să ne facem datoria la maxim", a conchis el.

De menționat că Nicolae face și sport de performanță. Acesta participă la diverse competiții importante, fiind antrenat de renumitul Andrei Grosu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

168
Tagurile:
înec, copii, pompier
Veaceslav Ioniță

Scumpirea produselor petroliere este justificată sau nu? Răspunsul lui Veaceslav Ioniță

85
Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere. Cum explică expertul economic aceste majorări, aflați în materialul de mai jos.
Scumpirea produselor petroliere este justificată sau nu? Răspunsul lui Veaceslav Ioniță

Majorarea preţului produselor petroliere, înregistrată în ultimele zile, este justificată, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit fostului deputat, la baza acestor scumpiri stă creșterea accizei pentru produsele petroliere, precum și creșterea prețurilor pe piețele internaționale.

„În acest an s-au întâmplat două lucruri negative, din punctul nostru de vedere, care au afectat prețurile la produsele petroliere. Unu – anul acesta, la fel ca și în fiecare an din ultimii 10 ani de zile, Guvernul majorează accizele la produsele petroliere. În acest an, pentru un litru de benzină pe care îl cumpărați, plătiți 4,87 acciza. Anul trecut a fost 4,47 acciza. Să nu uităm și de TVA-ul care constituie 48 de bani. Deci avem 48 de bănuți impozite achitate suplimentar pentru fiecare litru de benzină. Acesta este primul factor legat de creșterea prețurilor la produsele petroliere”, a declarat Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Sputnic Moldova.

Și creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale a dus la scumpirea benzinei și a motorinei.

„Dacă în luna septembrie-octombrie a anului trecut prețului unui barrel de petrol a fost de 40 USD, ceea ce tradus în lei moldovenești înseamnă 4 lei și 30 de bănuți, în decembrie el s-a scumpit cu 25% până la 50 USD, iar în prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/barrel. Ceea ce înseamnă o scumpire de 50 de bănuți a litrului de petrol doar în ultimele zile”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Expertul spune că petroliștii au profitat de pe urma ieftinirii petrolului în vara anului trecut, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 ani, dar acum nu fac decât să se adapteze condițiilor de pe piață.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
pret, scumpire, motorina, Benzină
Tematic
Expert: Accizele pentru benzină cresc cu 41 de bani, dar ce se întâmplă cu drumurile
Expert: Avem cel mai mic preț la benzină din ultimii 10 ani
Mai multă transparență: Cum vor fi efectuate achizițiile publice de produse petroliere


Загрузка...
Teodor Cârnaț

S-a aflat data când Maia Sandu ar putea desemna un premier

455
(reînnoit 19:00 20.01.2021)
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că termenul rezonabil de desmnare a unui candidat la funcția de premier este data de 7 sau 8 februarie. Care sunt argumentele expertului - aflați în materialul Sputnik.
S-a aflat data la care Maia Sandu ar putea desemna un premier

Teodor Cârnaț spune că termenul rezonabil în care președintele Maia Sandu ar trebui să desemneze un candidat pentru funcția de premier, operat de experți, dar și de jurisprudența CCM, ar fi 45 de zile de la demisia fostului Guvern.

„Dacă doamna președinte, cu fiecare zi ce trece, nu desemnează un candidat, ea se apropie de expirarea termenului de 45 de zile din momentul când a demisionat Guvernul Chicu. Executivul a demisionat pe 23 decembrie 2020, din acel moment noi putem să calculăm 45 de zile, ceea ce înseamnă că termenul rezonabil de desemnare a premierului ar fi 7 sau 8 februarie”, a precizat Teodor Cârnaț.

El mai spune că, dacă președintele nu va desemna până la acest termen un candidat la funcția de premier, va trece în albia încălcării Constituției.

„În acest context, Parlamentul ar putea să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a verifica dacă refuzul președintelui de a desemna un premier după expirarea termenului ar putea duce sau nu la suspendarea lui”, a concluzionat Teodor Cârnaț.

Partidul Socialiștilor i-a cerut președintelui Maia Sandu desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până în data de 1 februarie. Deputații PSRM s-au adresat la Curtea Constituțională pentru a solicita opinia magistraților asupra termenului limită în care președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de premier și a stabili care sunt sancțiunile pentru refuzul șefului statului de a desemna un premier.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

455
Tagurile:
candidat premier, Desemnarea
Tematic
Politolog: Parlamentul Moldovei îi poate pregăti surprize Maiei Sandu
Un deputat spune care ar fi perioada în care Sandu ar trebui să propună un premier


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

0
Invitații matinalului de astăzi sunt: Ion Ştefăniţă, directorul AI RM, vice-primarul municipiului Angela Cutasevici, Vadim Dimitrenco, manager al Centrului de ASPT ”Încredere” din or. Ştefan – Vodă.

„Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” un proiect care se va lansa peste jum[tate de oră. Detalii ne oferă Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. Elevii au revenit în sălile de clasă. Care este situaţia în municipiul Chişinău aflăm de la vice-primarul municipiului Angela Cutasevici. Despre copii plasaţi în centrele de plasament temporar vorbim cu Vadim Dimitrenco, manager al Centrului de Asistenţă Specializată şi Plasament Temporar ”Încredere” din or. Ştefan – Vodă.

0


Загрузка...