Ian Raiburg

Curiozități despre renumita piesă "Femeia pe care o iubesc": Ian Raiburg face dezvăluiri

291
(reînnoit 12:37 14.03.2020)
Cine nu cunoaște renumita piesă "Femeia pe care o iubesc"?  Cu siguranță, cel puțin măcar o dată în viață ați auzit această frumoasă melodie. Iată ce detalii curioase ne-a mărturisit compozitorului Ian Raiburg despre renumita sa creație.
Curiozități despre renumita piesă "Femeia pe care o iubesc": Ian Raiburg face dezvăluiri

Piesa "Femeia pe care o iubesc", cunoscută de către publicul larg precum și "Sărut, femeie, mâna ta" este o creație cunoscută din repertoriul îndrăgitului compozitor Ian Raiburg.

În cadrul emisiunii "Intersecții" de la Sputnik Moldova, artistul a mărturisit că a scris versurile și muzica acestei piese în doar 15 minute.

"Melodia și versurile trebuie să fie un cuplu. Uneori poezia este frumoasă, dar nu se leagă cu muzica. Cel mai important este să fie accentul pe refren. Adesea oamenii rețin acele cuvinte", a spus compozitorul.

În cadrul aceleiași emisiuni,  artistul a dezvăluit că, uneori, se trezește noaptea și își înșiră gândurile pe foaie.

"Pot să mă trezesc și la 3 noaptea cu o melodie în cap. Îmi fac notițe, pentru că mă tem să nu le uit până dimineață", a povestit interpretul.

Ian Raiburg a scris pe parcursul carierei sale sute de cântece pentru interpreții din țară, dar și de peste hotare. Compozitorul a lansat o serie de cântece în interpretarea lui Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu și a altor artiști renumiți. De asemenea, interpretul a lansat mai multe CD-uri cu cântece de autor în interpretare proprie, multe dintre ele devenind șlagăre.

Compozitorului i-au fost conferite mai multe titluri onorifice precum cel de "Maestru în Artă al Republicii Moldova", "Om emerit" ș.a..

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

291
Tagurile:
interpret, melodie, femeie
Iurie Ciocan

Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

47
(reînnoit 16:40 26.02.2021)
Cum vor fi prestate serviciile publice după reducerea numărului de primarii? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu membrul grupului de lucru care a elaborat studiul privind scenariile de reformă administrativ-teritorială Iurie Ciocan.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în această reformă.

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres.Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Cociu: Înainte de a lichida primăriile din Moldova, trebuie cerută părerea cetățenilor


Загрузка...
Andrei Locoman

Festivalul "Mărțișor 2021": Cum se va desfășura pe timp de pandemie

23
(reînnoit 13:28 26.02.2021)
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție în contextul pandemiei COVID-19. Asta a declarat pentru Sputnik Moldova directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman.
Festivalul "Mărțișor 2021": Cum se va desfășura pe timp de pandemie

Cea de-a 55-a ediție a Festivalului „Mărțișor” va fi inaugurată pe 1 martie la Palatul Național printr-un concert de excepție în care vor evolua maestrul Nicolae Botgros, Formația „Zdob și Zdub”, orchestrele simfonice ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Companiei Publice „Teleradio Moldova”, Orchestra și Corul Național de Cameră, Capela Corală „Doina”, formația „Brio Sonores”, maestrul Eugen Doga și alți interpreți cu renume din Republica Moldova.

"A fost redus numărul de spectacole, dar și numărul vizitatorilor este limitat. Concertele vor fi prezentate pe 1, 4, 6, 8 și 10 martie. Pe scenă vor evolua interpreți cu renume și colective artistice precum Orchestra "Lăutarii", Ansamblul "Fluieraș", Ansamblul de Dansuri Populare "Joc" ș.a. Un concert deosebit va avea loc de Ziua Femeilor, pe 8 martie" a subliniat interlocutorul.

Potrivit lui Andrei Locoman, spectatorii vor trebui să respecte toate regulile anti-epidemice instituite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Sănătate Publică.

Tradițional Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor – 2021” se va desfășura în perioada 1-10 martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Festivalul Internațional de Muzică Mărțișor, Mărțișor, festival


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID: Numărul infectărilor rămâne sporit - zeci de persoane au murit

0
(reînnoit 17:45 26.02.2021)
Cazurile noi de COVID-19 sunt mai puține decât în ziua anterioară, dar rămân la un nivel alarmant: 1452 de infectări. Virusul a provocat moartea a tocmai 28 de persoane în ultimele 24 de ore. Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183 338 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Alte 1452 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate pe 26 februarie, după efectuarea a 4673 de teste (4277 primare și 396 repetate). 

Vaccin împotriva noului coronavirus
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Pe 25 februarie au fost confirmate alte 1736 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este un număr record de contaminări anunțat în acest an.

Din numărul total de cazuri, 15 sunt de import: 4 din Ucraina, câte 2 din România, Marea Britanie, Irlanda, câte unul din Cehia, Italia, Franța, Rusia și Turcia.

Dintre cei 1452 de noi contaminați, 57 sunt lucrători medicali: medici - 15, asistenți medicali -26, personal auxiliar - 16, a informat Ministerul Sănătății.

În spitale sunt internați 3541 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 306 sunt în stare extrem de gravă (57 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). 

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9 018 persoane, iar 16 985 sunt sub supraveghere la domiciliu. 

În ultimele 24 de ore, alte 567 de persoane au fost declarate vindecate. În total, 164 888 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum.

În ultimele 24 de ore au fost constatate 28 de decese provocate de virus, bilanțul ajungând la 3899 de cazuri de deces.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183 338 în Republica Moldova.

Menționăm că Ministerul Sănătății s-a arătat alarmat de faptul că virusul COVID-19 „se răspândește tot mai mult în rândul persoanelor tinere și sănătoase”, iar „cazurile grave de COVID-19 sunt în creștere”.

„Doar în această săptămână, 278 de persoane cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, s-au îmbolnăvit de COVID-19”, a informat ministerul.

Pentru a evita sporirea contaminărilor, mai multe instituții de învățământ, de toate nivelurile, și-au informat elevii și studenții despre trecerea la învățământul la distanță în perioada 1-14 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Dodon: Vaccinul „Sputnik V” a fost înregistrat în Moldova
Maia Sandu blochează înregistrarea „Sputnik V”? Iată ce a răspuns Președinția


Загрузка...