Piesa "Femeia pe care o iubesc", cunoscută de către publicul larg precum și "Sărut, femeie, mâna ta" este o creație cunoscută din repertoriul îndrăgitului compozitor Ian Raiburg.
În cadrul emisiunii "Intersecții" de la Sputnik Moldova, artistul a mărturisit că a scris versurile și muzica acestei piese în doar 15 minute.
"Melodia și versurile trebuie să fie un cuplu. Uneori poezia este frumoasă, dar nu se leagă cu muzica. Cel mai important este să fie accentul pe refren. Adesea oamenii rețin acele cuvinte", a spus compozitorul.
În cadrul aceleiași emisiuni, artistul a dezvăluit că, uneori, se trezește noaptea și își înșiră gândurile pe foaie.
"Pot să mă trezesc și la 3 noaptea cu o melodie în cap. Îmi fac notițe, pentru că mă tem să nu le uit până dimineață", a povestit interpretul.
Ian Raiburg a scris pe parcursul carierei sale sute de cântece pentru interpreții din țară, dar și de peste hotare. Compozitorul a lansat o serie de cântece în interpretarea lui Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu și a altor artiști renumiți. De asemenea, interpretul a lansat mai multe CD-uri cu cântece de autor în interpretare proprie, multe dintre ele devenind șlagăre.
Compozitorului i-au fost conferite mai multe titluri onorifice precum cel de "Maestru în Artă al Republicii Moldova", "Om emerit" ș.a..
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în această reformă.
Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice."Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres.Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.
De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.
Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului „Mărțișor” va fi inaugurată pe 1 martie la Palatul Național printr-un concert de excepție în care vor evolua maestrul Nicolae Botgros, Formația „Zdob și Zdub”, orchestrele simfonice ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Companiei Publice „Teleradio Moldova”, Orchestra și Corul Național de Cameră, Capela Corală „Doina”, formația „Brio Sonores”, maestrul Eugen Doga și alți interpreți cu renume din Republica Moldova.
"A fost redus numărul de spectacole, dar și numărul vizitatorilor este limitat. Concertele vor fi prezentate pe 1, 4, 6, 8 și 10 martie. Pe scenă vor evolua interpreți cu renume și colective artistice precum Orchestra "Lăutarii", Ansamblul "Fluieraș", Ansamblul de Dansuri Populare "Joc" ș.a. Un concert deosebit va avea loc de Ziua Femeilor, pe 8 martie" a subliniat interlocutorul.Potrivit lui Andrei Locoman, spectatorii vor trebui să respecte toate regulile anti-epidemice instituite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Sănătate Publică.
Tradițional Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor – 2021” se va desfășura în perioada 1-10 martie.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Alte 1452 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate pe 26 februarie, după efectuarea a 4673 de teste (4277 primare și 396 repetate).
Pe 25 februarie au fost confirmate alte 1736 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este un număr record de contaminări anunțat în acest an.
Din numărul total de cazuri, 15 sunt de import: 4 din Ucraina, câte 2 din România, Marea Britanie, Irlanda, câte unul din Cehia, Italia, Franța, Rusia și Turcia.
Dintre cei 1452 de noi contaminați, 57 sunt lucrători medicali: medici - 15, asistenți medicali -26, personal auxiliar - 16, a informat Ministerul Sănătății.
În spitale sunt internați 3541 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 306 sunt în stare extrem de gravă (57 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).
În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9 018 persoane, iar 16 985 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În ultimele 24 de ore, alte 567 de persoane au fost declarate vindecate. În total, 164 888 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum.
În ultimele 24 de ore au fost constatate 28 de decese provocate de virus, bilanțul ajungând la 3899 de cazuri de deces.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183 338 în Republica Moldova.
Menționăm că Ministerul Sănătății s-a arătat alarmat de faptul că virusul COVID-19 „se răspândește tot mai mult în rândul persoanelor tinere și sănătoase”, iar „cazurile grave de COVID-19 sunt în creștere”.
„Doar în această săptămână, 278 de persoane cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, s-au îmbolnăvit de COVID-19”, a informat ministerul.
Pentru a evita sporirea contaminărilor, mai multe instituții de învățământ, de toate nivelurile, și-au informat elevii și studenții despre trecerea la învățământul la distanță în perioada 1-14 martie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova