Într-un interviu acordat pentru Spuntik, Ana Carpovici a afirmat că media apelurilor de urgență pe care le recepționează operatorii de la 112 este una obișnuită. Potrivit datelor oficiale, cel mai des oamenii sună la 112 pentru a solicita ajutor medical. Pe locul doi este solicitarea ajutorului Poliției, iar pe trei - al salvatorilor.
"Operatorii recepționează apelurile, înregistrează informația și o transmit serviciului de ambulanță care, în funcție de situație, alocă echipajul. De exemplu, de miercuri, 11 martie, ora 16:00, și până joi, 12 martie, ora 8:00, au fost înregistrate peste 1600 de apeluri în care oamenii au solicitat ajutorul medicilor. Dintre acestea, în 158 de cazuri oamenii au menționat că au tuse, febră etc.", a subliniat Carpovici.
Totuși, specialistul a remarcat că în ultima săptămână există o doză de panică în rândul apelanților. Ținând cont de situația care a fost provocată de noul coronavirus, oamenii care sună la 112 sunt rugați să descrie în detalii simptomele pe care le au.
"De ieri seara până azi dimineața am primit 18 apeluri în care persoanele au anunțat faptul că au suspecții de coronavirus. Operatorii acordă o serie de întrebări obligatorii pentru a transmite o informație cât se poate de veridică echipajelor de ambulanță", a precizat ea.
Carpovici a îndemnat cetățenii să sune imediat medicul de familie dacă au febră sau tuse sau să apeleze la 112, în special, dacă s-au întors din China sau zonele aflate în carantină din Europa.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.
"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.
Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.
Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.
Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În pofida condițiilor dificile și a numeroaselor restricții, evenimentul se va desfășura în format online, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.
"Este o ediție neobișnuită, pentru că în virtutea condițiilor destul de dificile și a numeroaselor restricții, participanții își vor da întâlnire online. Activitățile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii", a precizat Eugenia Bejan.
Directoarea Bibliotecii a menționat că evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi. În cadrul Festivalului vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti și bibliotecari.
"Programul festivalului va începe cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației bunicului de la Humulești", a relatat Eugenia Bejan.În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” va organiza Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări renumiți academicieni, doctorii în filologie ș.a. Pe 3 şi 4 martie, vor participa în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă.
Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Mai întâi vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.
Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.
Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova