Și în acest an, persoanele fizice plătitoare de impozite vor putea să redirecționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Ca și în anii precedenți, tot ce trebuie să facă este ca în momentul în care completează formularul CET 15 (declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit), să completeze și ultima rubrică din formular, rubrică intitulată: „Desemnarea procentuală”, și să introducă codul fiscal al ONG-ului sau a cultului religios pe care vrea să-l susțină.
„Trebuie de menționat că acești bani nu sunt folosiți pentru întreținerea organizațiilor, ci pentru implementarea proiectelor sociale. În anii precedenți, printre cele mai susținute organizații nonguvernamentale au fost cele care oferă asistență persoanelor cu probleme de sănătate, demarează diferite proiecte de asistență a persoanelor din familii social vulnerabile sau implementează proiecte în ceea ce privește asigurarea și îmbunătățirea procesului de educație. Anul trecut, printre lideri celor 2% redirecționate a fost și Asociația Veteranilor Ministerului de Interne. Aceste date sunt publice”, a declarat șefa Direcției Generală Metodologia Impozitelor și Taxelor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban, în studioul Sputnik Moldova.
Amintim că pentru prima data, persoanele fizice plătitoare de impozite au avut oportunitatea de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă în anul 2017. Atunci, 16 mii de moldoveni au făcut uz de acest drept. Un an mai târziu, numărul celor care au decis singuri ce să facă cu cele 2% din impozit a ajuns la 25.500, iar anul trecut, 34 de mii de plătitori de impozite s-au folosit de acest mecanism.
Precizăm că persoanele fizice pot depune declarațiile de venit până pe 30 aprilie. Declarația poate fi completată atât pe suport de hârtie, cât şi în mod electronic, dacă sunteți posesorii semnăturii electronice.
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul Elena Neaga a mărturisit că, spre deosebire de alte regiuni, în localitatea pe care o reprezintă numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus.
"Dintre acestea, doar zece persoane au fost internate și din păcate avem și un deces. Restul s-au tratat la domiciliu, unii fiind asimptomatici, dar care oricum au luat tratament acasă", a precizat pentru Sputnik Moldova Elena Neaga.Potrivit primarului, comuna nu duce lipsă de specialiști, iar pacienții se pot adresa după primul ajutor la medicii de familie. De asemenea, este și farmacie care activează șase zile pe săptămână și dispune de toate medicamentele necesare.
Cu toate acestea, Elena Neaga spune că problemă cu care se confruntă localnicii este lipsa locurilor de muncă cu salarii decente. Acest lucru îi bate simțitor la buzunar pe cei care se îmbolnăvesc de COVID-19.
"Tratamentul la domiciliu este destul de costisitor – în jur de patru mii de lei. Pentru oamenii de la sate este o sumă imensă. Unii procurau medicamente pe datorie, alții erau ajutați de rudele de peste hotare. Este foarte greu la acest capitol", a subliniat primarul.
În comuna Bălășești, formată din satele Bălășești și Sloveanca, sunt aproximativ 2600 de locuitori. În prezent, aici sunt înregistrate doar două cazuri active de COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Diagnosticul autismului este stabilit în țara noastră din 2012. Până atunci, copiii care sufereau de această tulburare erau diagnosticați cu surzenie sau patologii psihice. Ca urmare, mulți nu au mai avut posibilitatea să se reabiliteze și să aibă o viață normală. Între timp, situația s-a schimbat spre bine, deși nu au fost create încă toate condițiile necesare pentru depistarea precoce a autismului și tratamentului.
Pandemia a bulversat și mai mult lucrurile în acest sens. Potrivit Alionei Dumitraș, în ultimul an societatea și medicii s-au axat în mare parte pe cazurile de infectare cu COVID-19, motiv pentru care în multe cazuri a fost practic imposibilă depistarea precoce a autismului la copii.
Mai mult, Aliona Dumitraș a remarcat că și la capitolul reabilitare lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare. Din luna iulie, reprezentanții SOS Autism efectuează intervenții la domiciliu, întrucât din cauza pandemiei mulți părinți nu se pot deplasa cu copiii la Centru.
Potrivit ultimelor statistici, În Republica Moldova, sunt aproximativ 750 de persoane cu autism, dintre care peste 620 - copii.
Autismul este o tulburare de dezvoltare, care afectează abilitățile de comunicarea, socializarea și imaginație ale copilului. Specialiștii spun că autiștii văd și aud totul, doar că nu înţeleg nimic sau percep altfel lumea, o lume a lor. Pentru ei, unele obiecte, comportamente sau însăși oamenii sunt lipsiți de vreun sens, iar înțelegerea sentimentelor altor persoane, cum ar fi durerea sau tristețea, este o necunoscută. Respectiv, autiștii nu pot stabili relații de prietenie cu copiii de aceeași vârstă, iar cele mai mult ore din viața lor le petrec în gândurile și lumea lor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Moldova a examinat posibilitatea achiziționării unei cantități suplimentare de vaccin ”Sputnik V”, la lotul de 182.000 de doze care va fi primit în calitate de donație. Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a decis să solicite oferta comercială pentru achiziționarea a 700.000 de doze de preparat. Despre aceasta a informat serviciul de presă al Ministerului Sănătății din Moldova.
”Membrii Comitetului au decis solicitarea ofertei comerciale a producătorului de vaccin Sputnik V de la Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse, pentru 700.000 doze de vaccin Sputnik V”, este precizat în comunicat.
Ministerul a comunicat de asemenea că Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a aprobat în ședința din 15 aprilie cantitatea de 2.074.742 de doze de vaccin care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX.
Instituția a amintit că la data de 30 decembrie 2020 Ministerul a remis către COVAX cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate țării noastre.
”Totodată, s-a luat decizia de a fi achiziționate 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă. Specialiștii au argumentat procurarea unei cantități mai reduse de vaccin CoronaVac, în contextul acoperirii populației cu vaccin în proporție de 50% prin intermediul platformei COVAX, recepționării mai multor loturi de vaccin drept donații, dar și negocierii continue cu producătorii de vaccin”, a menționat ministerul de profil.
Vaccinul rusesc "Sputnik V" este primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19, dezvoltat pe baza unei platforme vectoriale bine studiate de adenovirus uman de către specialiști de la Centrul Național Gamalei cu sprijinul Fondului rus de investiții directe.
Pe 26 februarie, Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a confirmat autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emiterea Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.
Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".
Precizăm că vaccinul rusesc Sputnik V, conform unui sondaj realizat de compania iData, se bucură de popularitate în rândul moldovenilor. Conform studiului realizat, 35,42% dintre respondenți ar prefera să fie imunizați cu vaccinul ”Sputnik-V”.
Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost începută în Republica Moldova pe 2 martie. Campania de imunizare va avea trei etape. În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială. Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar. În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.
Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova