Valeriu Cosarciuc

Cosarciuc: Un miliard de lei pe an - cum sunt utilizate subvențiile în agricultură

318
(reînnoit 14:41 12.03.2020)
Președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, spune că în Moldova există o problemă în ceea ce privește eficiența utilizării banilor în agricultură, iar statul nu promovează politici pentru a obține produse cu valoare adăugată.
Cosarciuc: Un miliard de lei pe an - Cât de eficiente sunt subvențiile în agricultură

Fostul Ministru al Agriculturii, a declarat în studioul Sputnik Moldova că ministerul de resort și AIPA fac evaluări cu privire la eficiența utilizării subvențiilor în agricultură. Iar aceste evaluări nu sunt pozitive, din considerentul că politicile care sunt promovate de minister nu au în vedere direcționarea acestora spre dezvoltarea produselor finite cu valoare adăugată.

„În ultimii ani, mulți bani au fost direcționați pentru dezvoltarea sectorului fitosanitar și asta este bine, doar că acest sector exportă materie primă. În Moldova nu sunt create întreprinderi de procesare, de aceea nu avem o utilizare eficientă a banilor în agricultură. Vă dau un exemplu, Moldova exportă cereale de 200 de milioane de dolari, iar dacă am fi procesat produsele cerealiere pe loc, exporturile ar crește la 500 milioane de dolari”, a explicat președintele Federației Naționale a Fermierilor.

Federația, mai spune Valeriu Cosarciuc, este de părere că statul ar trebui să direcționeze investițiile spre crearea infrastructurii de susținere a întreprinderilor mici în localitățile rurale, acolo unde este materie primă, pentru ca ea să fie procesată în vederea obținerii produselor diversificate pentru piața internă. O altă prioritate, pentru autorități, ar fi alocarea cel puțin 3% din bugetul de stat pentru susținerea agriculturii, iar asta ar însemna că dacă această normă va fi aplicată din 2021, fondul de subvenționare pentru agricultura ar constitui peste 1 miliard 500 de milioane de lei.

”În momentul de față, Moldova importă produse alimentare în valoare de 1 miliard de dolari. Totodată, exportăm tot de 1 miliard de dolari, doar că importurile ne costă mai scump pentru că aducem în țară produse cu valoare adăugată, dar exportăm materie primă”, a precizat Valeriu Cosarciuc.

Potrivit Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, fondul de subvenționare în agricultură este estimat la 1 miliard de lei.

318
Tagurile:
Fondul de subvenții, AIPA
Tematic
Important pentru producători: Ce se întâmplă cu TVA-ul în agricultură în 2020
Datorii de 650 de milioane de lei la AIPA: Deputații cer să fie efectuat un audit
Ian Lisnevschi

Realizările și greșelile Maiei Sandu în prima lună de mandat

2
(reînnoit 14:03 28.01.2021)
Recent s-a împlinit o lună de la învestirea Maiei Sandu în funcția de șef al statului. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de la Radio Sputnik Moldova cu analistul politic Ian Lisnevschi.
Realizările și greșelile Maiei Sandu în prima lună de mandat

Prima lună de mandat în funcția de președinte al statului este una foarte importantă și responsabilă, însă este prea devreme de tras o concluzie generală în acest sens, susține Ian Lisnevschi.

Cu toate acestea, analistul politic a remarcat cele mai mari realizări, dar și greșelile noului șef al statului în prima lună de activitate. În opinia lui, deplasările peste hotarele țării și întâlnirile oficiale cu politicienii din alte state reprezintă cea mai importantă realizare a Maiei Sandu de când deține funcția de președinte.

"Cei care acced în funcția de președinte încearcă să se stabilizeze și să arate populației unele lucruri cu care să se mândrească. Cea mai mare realizare a acestei luni au fost deplasările, însă multe dintre aceste vizite fac parte din acțiuni de PR", a subliniat Ian Lisnevschi.

Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că nu toate dintre acestea sunt cu adevărat respectate. 

Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic.

"Aici ne referim la politizarea funcțiilor – numirea consilierilor și membrilor Comisiei de securitate, care în mare parte sunt din lista membrilor PAS. Acum se face deschis acest lucru și nu se ține cont de promisiunile făcute o lună în urmă. Cu regret, multe acțiuni vor dezamăgi societatea, așa precum a fost în 2019, când Maia Sandu a deținut funcția de prim-ministru", a punctat Lisnevschi.

Amintim că pe 24 decembrie, la Chișinău, s-a desfășurat ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă a țării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
președinde, Maia Sandu


Загрузка...
Carolina Rotaru

Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

77
(reînnoit 21:45 27.01.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șefa Direcție indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă, Casa Națională de Asigurări Sociale, Carolina Rotaru, a vorbit despre condițiile de acordare a indemnizației de maternitate.
Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

Indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori naşterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice.  

O mamă și pruncul său după naștere
© Sputnik / Александр Кондратюк
Potrivit Carolinei Rotaru, există trei tipuri de beneficiari ce pot solicita indemnizația de maternitate.

"Aici ne referim la femeile asigurate, adică acele care sunt încadrate în câmpul muncii, soția aflată la întreținerea soțului asigurat (soțul trebuie să prezinte un stagiu de trei ani sau nouă luni din ultimele 24 luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate) și șomerele", a explicat Carolina Rotaru.

De menționat este că femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

Cum se calculează indemnizația de maternitate pentru fiecare tip de beneficiar aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
indemnizația de maternitate


Загрузка...