Вячеслав Ионицэ

Domeniul care aduce cei mai mulți bani Moldovei, dar despre care nimeni nu vorbește

2434
(reînnoit 19:44 07.03.2020)
Domeniul care ne poziționează pe primul loc în Europa la capitolul venituri pe cap de locuitor. Cifra obținută în urma prestării serviciilor de către companiile din acest domeniu este de două ori mai mare decât valoarea serviciilor prestate de comapniile IT.
Domeniul care aduce cei mai mulți bani Moldovei, dar despre care nimeni nu vorbește

Companiile de transport din Republica Moldova sunt eroii nevăzuți ai economiei țării. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.

Potrivit lui Ioniță, anual, moldovenii exportă servicii în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Cei mai mulț bani sunt aduși în țară de către companiile de transport, care oferă servicii de transport în valoare de 400 de milioane de dolari anual, adică de două ori mai mult decât serviciile oferite de specialiștii în IT din țara noastră.

„Vă dau doi campioni la capitolul exportul de servicii. Pe primul loc se află companiile de transport, care sunt primele în Europa după cap de locuitori. Deci, noi suntem campionii europei la capitolul câștiguri din transport. Noi exportăm servicii din transport pentru alte țări în volum de 400 de milioane de dolari. Deci, transportatorii noștri sunt, de fapt, eroii nevăzuți ai Moldovei”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Cifra obținută din prestarea serviciilor de transport este de trei ori mai mare decât valoarea exportului de vinuri moldovenești, spune Veaceslav Ioniță.

Iar cel mai mare volum de servicii de transport merge în Federația Rusă, spune expertul economic.

„Cel mai mare volum de servicii de transport merge în Rusia. Transportatorii noștri oferă servicii de transport Federației Ruse, iar ulterior sunt achitați pentru aceste servicii. Respectiv, noi câștigăm bani din Federația Rusă pe această cale”, conchide expertul.

Pe locul doi în topul domeniilor care aduc cei mai mulți bani în țară în urma prestării serviciilor se află sectorul IT.

„Și al doilea este sectorul IT, un sector care 10 ani în urmă lipsea astăzi se apropie de un volum de 200 de milioane de dolari, cifra fiind de două ori mai mare decât valoarea vinurilor exportate”, conchide Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului toate aceste cifre nu intră în statisticile oficială, motiv pentru care autoritățile nu vorbesc despre ele.

„Noi când examinăm comerțul extern, vorbim numai despre comerțul extern cu bunuri, adică mărfuri pe care pui mâna pe ele. Și noi avem 2,7 miliarde de dolari exporturi, dar Republica Moldova mai exportă și servicii, dintre care cele mai multe merg spre Federația Rusă, iar despre aceasta noi nu vorbim niciodată. Ca să înțelegeți, noi exportăm servicii în volum de 1,2 miliarde de dolari”, conchide expertul.

2434
Tagurile:
dolari, milioane, servicii, transportatori
Tematic
Rusia impune noi reguli de export pentru produsele vegetale din Moldova
Fără taxe de export în Federația Rusă: Promisiunile președintelui Dodon
Mihai Ciocanu

Situația la Institutul de Medicină Urgentă: Toate paturile sunt ocupate

85
(reînnoit 20:09 01.03.2021)
Situație dificilă în spitalele din țară. Numărul cazurilor grave și extreme de grave a crescut simțitor în ultimele două săptămâni, iar în instituțiile medicale paturi libere aproape că nu au mai rămas.
Nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de COVID

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.

"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.

Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia  aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.

Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.

Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
terapie intensivă, COVID-19
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...
Eugenia Bejan

O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

30
(reînnoit 19:01 01.03.2021)
În perioada 1-5 martie, în Republica Moldova se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a XI-a. Organizatorii au pregătit un program amplu de activități.
O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

În pofida condițiilor dificile și a numeroaselor restricții, evenimentul se va desfășura în format online, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.  

"Este o ediție neobișnuită, pentru că în virtutea condițiilor destul de dificile și a numeroaselor restricții, participanții își vor da întâlnire online. Activitățile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii", a precizat Eugenia Bejan.

Directoarea Bibliotecii a menționat că evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi. În cadrul Festivalului vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti și bibliotecari.

"Programul festivalului va începe cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației bunicului de la Humulești", a relatat Eugenia Bejan.

În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” va organiza Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări renumiți academicieni, doctorii în filologie ș.a. Pe 3 şi 4 martie, vor participa în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
bibliotecă, Festival, Ion Creangă
Tematic
Admitere 2020: Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”


Загрузка...
Emmanuel Macron

Franța: Peste cât timp s-ar putea relaxa restricțiile anti-COVID

0
(reînnoit 09:32 02.03.2021)
În timpul unei vizite la Seine-Saint-Denis, preşedintele francez Emmanuel Macron a respins ideea eliminării interdicţiei de a ieși din case după ora 19:00, cerându-le francezilor să mai aibă răbdare câteva săptămâni.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Întrebat în timpul unei vizite la Stains despre posibilitatea modificarea interdicţiei de ieşire din case după ora 19:00, Emmanuel Macron a spus că ar fi necesar ca francezii să „mai reziste câteva săptămâni” cu restricțiile legate de sănătate.

Mai precis, președintele îi îndeamnă pe francezi să mai aștepte încă „patru până la șase săptămâni”, înainte de posibile modificări în ceea ce privește restricțiile.

Președintele francez a participat luni, 1 martie, la un schimb de mentorat cu tineri și lideri de afaceri. De asemenea, a mears la un centru de vaccinare deschis la jumătatea lunii februarie în Bobigny, pentru cei mai vulnerabili seniori. Aceasta este prima sa vizită la un centru de acest tip de la începerea campaniei de vaccinare în Franța, potrivit Sputnik France

Pe 2 ianuarie, interdicţia ieşirii din case a fost mutată cu două ore mai devreme, de la ora 20:00 la 18:00 în aproximativ 15 departamente franceze, după care măsura a fost extinsă pe întreg teritoriul, două săptămâni mai târziu.

Pe 27 februarie, Jérôme Salomon, directorul general al Sănătății, a lăudat eficacitatea măsurii într-un interviu pentru JDD, afirmând că măsura „răspunde eficient la problema ridicată de adunările private”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, restricții, Franța
Tematic
Franţa: modificări în restricţii? „Am putea plăti scump orice formă de relaxare”
De astăzi - regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...