Vladimir Țurcan

Cine se va plimba cu mașina de 615 mii de lei, achiziționată de CCM, ce spune Țurcan

971
(reînnoit 15:31 05.03.2020)
Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a achiziționat mașină nouă. Suma depășește 600 de mii de lei.
Cine se va plimba cu mașina de 615 mii de lei, achiziționată de CCM, ce spune Țucan. VIDEO

Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că Înalta Curte avea nevoie de un autoturism nou, întrucât atunci când vin delegații străine oaspeții trebuie întâlniți și tratați corespunzător, iar mașina achiziționată de CCM face parte din strategia restabilirii încrederii și promovării Curții Constituționale la nivel internațional.

Totodată, Vladimir Țurcan spune că mașinile pe care le deține CCM au fost repartizate judecătorilor de la Curtea Constituțională prin tragere la sorț. Totuși, Vladimir Țurcan spune că autoturisumul de peste jumătate de milion de lei îi va reveni chiar lui.

”Mașinile pe care le deține CCM au fost repartizate judecătorilor constituționali prin tragere la sorț. Totuși, mașina achiziționată îmi va reveni mie. Președintele Curții Constituționale este acela care întâlnește delegațiile străine. Noi am avut nevoie de această mașină nouă pentru a întâlni oaspeții noștri, întrucât la evenimentul dedicat celor 25 de ani de la înființarea Curții a trebuit să arendăm o mașină pentru a-l întâlni pe președintele Comisiei de la Veneția”, a declarat Vladimir Țurcan în cadrul emisiunii ”Logica Puterii”.

În planul de achiziții a Curții Constituționale prevede sume mari de bani pe care CC e gata să le plătească în 2020. CCM preconizează să mai cheltuiască încă un sfert de milion de lei pentru reparație.

Încă o sumă impunătoare, de aproape 400.000 de lei, urmează să meargă pentru servicii de pază. Mașina, care era estimată inițial la 800.000 de lei, a fost deja procurată cu 615 mii de lei.

971
Tagurile:
CCM, masina
Tematic
Ce spune Vladimir Țurcan despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019
Procedura de alegere a președintelui ar putea fi din nou schimbată? Răspunsul lui Țurcan
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

139
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Iurie Ciocan

Expert: Când ar putea avea loc în Moldova o reformă teritorial-administrativă

350
(reînnoit 13:22 17.01.2021)
Consultantul internațional Iurie Ciocan a vorbit despre perioada în care în Moldova ar putea avea loc o reformă teritorial-administrativă. El spune că aceasta ar putea dura câțiva ani, iar punctul final ar fi alegerile locale din anul 2023.
Expert: Când în Moldova ar putea avea loc o reformă teritorial-administrativă

Consultantul internațional în domeniul reorganizării instituțiilor Iurie Ciocan a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre o posibilă reorganizare teritorial-administrativă în Moldova. Expertul spune că o asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani, iar punctul final al reformei ar fi alegerile locale din 2023 sau 2027.

„Nu putem vorbi de realizarea ei în trei, patru sau cinci luni, este o reformă care poate dura ani de zile, iar punctul final ar fi alegerile locale din 2023 sau 2027. Când vorbim de reorganizarea teritorial-administrativă, ne referim și la reorganizarea structurii APL-urilor pornind de la competențele acestora, pârghiile pe care le au și resursele de care dispun”, a menționat Iurie Ciocan.

Tot el mai spune că în prezent întreținerea acestei structuri administrative costă bugetul de stat peste 100 de milioane de lei, iar un asemenea sistem este lipsit de eficiență și foarte scump.

„Astăzi avem necesități foarte mari de acoperire financiară, inclusiv în combaterea pandemiei, doar că în toată luna din bugetul de stat se alocă pentru menținerea acestei structuri administrative 118 milioane de lei, accentuez, doar pentru mentenanță și nu pentru proiecte de dezvoltare regională. Consider că noi nu ne putem permite un asemenea sistem lipsit de eficiență și foarte scump, cu primării de trei sau patru angajați care nu pot oferi servicii de calitate”, a punctat Iurie Ciocan.

În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

350
Tagurile:
reforma, Moldova, apl, administrație
Tematic
Ce spune Chicu despre o posibilă reorganizare administrativ-teritorială a Moldovei
Ex-președinte CEC: Ce probleme ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale


Загрузка...