Teodor Cârnaț

Intenția Guvernului de a lua banii de la Justiție în cazul „Gemeni” ar putea ajunge la CCM

130
(reînnoit 14:42 12.03.2020)
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț spune că, în cazul în care Parlamentul va modifica Legea Bugetului de Stat pe dosarul „Gemeni”, s-ar putea întâmpla ca această rectificare să fie declarată neconstituțională.
Intenția Guvernului de a lua banii din justiție în cazul „Gemeni” ar putea ajunge la CC

Teodor Cârnaț spune că Guvernul va trebui să fie atent în gestionarea situației legate de dosarul pierdut la CtEDO pe cazul „Gemeni”, inclusiv la aspectul blocării sumei de 70 de milioane de lei din bugetul alocat pentru 2020 pentru sectorul justiției. Cârnaț crede că în acest caz lucrurile pe departe nu sunt clare, iar cineva ar putea să sesizeze Curtea Constituțională și să aibă câștig de cauză.

„Dacă va fi sesizată Curtea Constituțională, cei care o vor face ar putea avea câștig de cauză, iar rectificarea de buget ar putea fi declarată neconstituțională. Opinia mea este că nu poți motiva o rectificare de buget de un caz concret. La ora actuală, salariile judecătorilor sunt garantate prin mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, există o jurisprudență vastă la acest capitol”, a punctat Teodor Cârnaț.

Premierul Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanțelor blocarea sumei de 70 de milioane de lei din bugetul alocat pentru 2020 pentru sectorul justiției. Totodată,  Ministerul Justiției încearcă să identifice un mecanism de atragere la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de pierderea la CtEDO a dosarelor.

130
Tagurile:
reforma justiției, CEDO
Tematic
Republica Moldova, obligată de CEDO să achite 1.5 milioane de euro: Iată motivul
Carolina Rotaru

Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

77
(reînnoit 21:45 27.01.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șefa Direcție indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă, Casa Națională de Asigurări Sociale, Carolina Rotaru, a vorbit despre condițiile de acordare a indemnizației de maternitate.
Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

Indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori naşterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice.  

O mamă și pruncul său după naștere
© Sputnik / Александр Кондратюк
Potrivit Carolinei Rotaru, există trei tipuri de beneficiari ce pot solicita indemnizația de maternitate.

"Aici ne referim la femeile asigurate, adică acele care sunt încadrate în câmpul muncii, soția aflată la întreținerea soțului asigurat (soțul trebuie să prezinte un stagiu de trei ani sau nouă luni din ultimele 24 luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate) și șomerele", a explicat Carolina Rotaru.

De menționat este că femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

Cum se calculează indemnizația de maternitate pentru fiecare tip de beneficiar aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
indemnizația de maternitate


Загрузка...
Ala Burlaca

Emoționant: Filmuleț sensibil, difuzat în transportul public

68
(reînnoit 19:53 27.01.2021)
Anul 2021 a început cu realizări frumoase pentru Asociația Obștească "Sunshine". Detalii am aflat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" de la directoarea Asociaței, Ala Burlaca.
Emoționant: Filmuleț sensibil, difuzat în transportul public

Începând cu anul 2021, în mijloacele de transport public din Capitală în care sunt instalate ecrane digitale este difuzat un desen animat informativ despre copiii cu sindromul Down. Această inițiativă a fost realizată în colaborare cu Primăria municipiului Chișinău.

"Avem nevoie de susținerea autorităților și societății. Din transportul public încep privirile urâte, vorbele. Viziunea societății trebuie schimbată. Filmulețul transmite un mesaj profund și sensibil în care oamenii sunt îndemnați să accepte persoanele cu sindromul Down și să înțeleagă cât de importantă este susținerea fiecărui individ pentru ca această categorie de persoane să fie integrată cât mai ușor în societate", a subliniat Ala Burlaca.

De menționat este că desenul informativ a fost lansat la finele anului 2020, fiind o premieră pentru Republica Moldova. Chiar și sonorizarea videoului a fost făcută de o fetiță cu sindromul Down. Proiectul a fost realizat cu suportul Fundației Est Europene.

Conform estimărilor, în țara noastră se nasc anual în jur de 50 de copii cu sindromul Down. Totuși, nu există date statistice cu privire la numărul exact de persoane cu acest sindrom.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
transport public, Down


Загрузка...
Automobile tractate de conducătorii auto militari

Prăpăd pe drumurile naționale: Mai multe drumuri sunt blocate de nămeți

0
(reînnoit 13:48 28.01.2021)
Ninsoarea nu contenește, iar mai multe drumuri naționale sunt blocate de zăpadă. În prezent polițiștii și salvatorii încearcă să deblocheze șoselele, iar șoferii sunt îndemnați să evite să pornească la drum fără vreo urgență și să conducă cu prudență.

CHIȘINĂU 28 ian - Sputnik. Serviciul InfoTrafic al Inspectoratului Național de Securitate Publică anunță că mai multe drumuri naționale sunt blocate în prezent, iar șoferii circulă în condiții de iarnă. 

Din cauza vremii au fost blocate drumurile: 

• Parțial este blocat drumul republican R-32, km 0-68;
• Drumul expres M-3, localitatea Burlăceni;
• Drumul de acces spre satele Beșghioz, Djaltai, Baurci din raionul Ceadâr-Lunga;
• Drumul de acces spre localitățile: Tudora, Palanca, Marianca de Jos, Festelita, Stefanesti, Volintiri, Copceac, Brezoaia, Semionovca, Purcari ,Viisoara, Cioburciu, Caplani și Crocmaz din raionul Stefan Vodă;
• Drumul național R 30 de la km 70 până la km 101;
• Drumul expres M-3, km 178-200, localitatea Slobodzia Mare, raionul Cahul.

Oamenii legii susțin că se întreprind măsurile de deszăpezire a drumurilor, astfel ca șoferii să poată conduce în siguranță. Angajații INSP asigură circulația rutieră și încearcă să prevină situațiile de risc. Oamenii sunt îndemnați să sune la Serviciul 112 pentru a solicita ajutorul specialiștilor, la necesitate. Totodată, șoferii sunt rugați să nu pornească la drum în cazul în care nu au vreo urgență, să se informeze despre starea drumurilor, să circule cu o viteză redusă, adaptată condițiilor meteo-rutiere, să mărească distanța între vehicule, pentru a putea frâna și opri în condiții de siguranță și să nu efectueze manevre periculoase în trafic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
masini blocate in nameti, automobile blocate, drumuri blocate, blocate, mașini
Tematic
Video: Militarii Armatei Naționale ajută șoferii blocați în zăpadă


Загрузка...