Ianuș Erhan

Vai de capul șoferilor: Mașina confiscată și permisul suspendat Proiectul este la Guvern

462
(reînnoit 14:42 12.03.2020)
MAI a expediat Cancelariei de Stat și Guvernului câteva proiecte de lege care vizează modificarea Codului Contravențional și a Codului Penal. Confiscarea automobilului sau suspendarea permisului auto pentru exces de viteză, sunt doar câteva din propuneri.
Vai de capul șoferilor: Mașina confiscată și permisul suspendat – Proiectul este la Guvern

Potrivit Secretarului de Stat Ianuș Erhan, Ministerul Afacerilor Interne a expediat Cancelariei de Stat, pentru a fi incluse pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, câteva proiecte de lege ce țin de înăsprirea legislației contravenționale și penale pentru șoferii nedisciplinați.

Pot fi confiscate maşinilor şoferilor prinşi beţi la volan? Ce spune un cunoscut jurist>>>

Erhan spune că proiectele de legi respective urmează să fie aprobate de Guvern ca urmare a mai multor analize și constatări a comportamentului șoferilor în traficul rutier. Modificările vizează sancțiuni aspre pentru șoferii vitezomani, dar și instituirea unei proceduri speciale legată de confiscarea automobilului pentru conducerea în stare de ebrietate.

„Ministerul propune sancțiuni mai aspre pentru șoferii vitezomani, inclusiv, suspendarea permisului de conducere pe o anumită perioadă. O altă prevedere se referă la oferirea unor instrumente pentru agentul constatator pentru procedura de suspendare a permisului. Alt amendament ține de confiscarea mijlocului de transport pentru contravenții și infracțiuni legate de circulația rutieră în stare de ebrietate soldate cu consecințe grave. Aspectul legat de confiscarea automobilului va fi la discreția instanței de judecată”, a precizat Ianuș Erhan.

Pe parcursul anului 2019, în pofida modificărilor operate la Codul Contravențional și Codul Penal cu referire la conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate, au fost depistați 5532 de șoferi care au urcat băuți la volan.

462
Tagurile:
confiscarea mașinii, permise auto, suspendare
Tematic
Schimbări radicale la IGP: Ce se va întâmpla cu polițiștii de sector
Big Brother, în Moldova: Vom fi supravegheați video de IGP peste tot, nu doar în trafic
Ian Lisnevschi

Realizările și greșelile Maiei Sandu în prima lună de mandat

64
(reînnoit 14:26 28.01.2021)
Recent s-a împlinit o lună de la învestirea Maiei Sandu în funcția de șef al statului. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de la Radio Sputnik Moldova cu analistul politic Ian Lisnevschi.
Realizările și greșelile Maiei Sandu în prima lună de mandat

Prima lună de mandat în funcția de președinte al statului este una foarte importantă și responsabilă, însă este prea devreme de tras o concluzie generală în acest sens, susține Ian Lisnevschi.

Cu toate acestea, analistul politic a remarcat cele mai mari realizări, dar și greșelile noului șef al statului în prima lună de activitate. În opinia lui, deplasările peste hotarele țării și întâlnirile oficiale cu politicienii din alte state reprezintă cea mai importantă realizare a Maiei Sandu de când deține funcția de președinte.

"Cei care acced în funcția de președinte încearcă să se stabilizeze și să arate populației unele lucruri cu care să se mândrească. Cea mai mare realizare a acestei luni au fost deplasările, însă multe dintre aceste vizite fac parte din acțiuni de PR", a subliniat Ian Lisnevschi.

Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că nu toate dintre acestea sunt cu adevărat respectate. 

Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic.

"Aici ne referim la politizarea funcțiilor – numirea consilierilor și membrilor Comisiei de securitate, care în mare parte sunt din lista membrilor PAS. Acum se face deschis acest lucru și nu se ține cont de promisiunile făcute o lună în urmă. Cu regret, multe acțiuni vor dezamăgi societatea, așa precum a fost în 2019, când Maia Sandu a deținut funcția de prim-ministru", a punctat Lisnevschi.

Amintim că pe 24 decembrie, la Chișinău, s-a desfășurat ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă a țării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
președinde, Maia Sandu


Загрузка...
Carolina Rotaru

Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

78
(reînnoit 21:45 27.01.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șefa Direcție indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă, Casa Națională de Asigurări Sociale, Carolina Rotaru, a vorbit despre condițiile de acordare a indemnizației de maternitate.
Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

Indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori naşterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice.  

O mamă și pruncul său după naștere
© Sputnik / Александр Кондратюк
Potrivit Carolinei Rotaru, există trei tipuri de beneficiari ce pot solicita indemnizația de maternitate.

"Aici ne referim la femeile asigurate, adică acele care sunt încadrate în câmpul muncii, soția aflată la întreținerea soțului asigurat (soțul trebuie să prezinte un stagiu de trei ani sau nouă luni din ultimele 24 luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate) și șomerele", a explicat Carolina Rotaru.

De menționat este că femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

Cum se calculează indemnizația de maternitate pentru fiecare tip de beneficiar aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
indemnizația de maternitate


Загрузка...
Școală

Mai multe școli și grădinițe și-au suspendat activitatea din cauza ninsorii

0
48 de școli și 54 de grădinițe din țară și-au suspendat astăzi activitatea din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În același timp, 2 887 de elevi nu au putut ajunge la ore pentru că transportul nu a circulat.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Potrivit Ministerului Educației, 48 de instituții de învățământ general din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Ștefan Vodă, Taraclia și UTA Găgăuzia și-au suspendat activitatea, dintre care 41 de școli au activat la distanță, iar 7 instituții nu au funcționat din cauza lipsei energiei electrice.

Drum înzăpezit
© Photo : предоставил: Пресс-центр МВД Приднестровья
De asemenea, 54 de grădinițe din mai multe raioane ale țării și-au suspendat activitatea: 35 activează la distanță, 19 nu-și desfășoară activitatea pentru că nu au energie electrică, iar alte două instituții au regim de activitate redus.

Tot din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost suspendate 52 de rute ale transportului pentru elevi, astfel că 2 887 de copii nu au fost transportați la școli. 

În acest context, Ministerul Educației îndeamnă profesorii, elevii și părinții să fie prudenți și să respecte recomandările autorităților pentru a preveni situațiile de risc cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile. În caz de urgență, oamenii sunt îndemnați să apeleze 112. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
profesori, PROFESOR, elevi, școli, Școli
Tematic
Situația epidemică în școli și grădinițe: Câte cazuri de COVID-19 s-au confirmat
Câte școli și grădinițe sunt plasate în carantină: Datele Ministerului Educației


Загрузка...