Radu Rogovei

Fenomenul care ia milioane de vieți omenești: Din păcate, și Moldova este afectată

210
(reînnoit 14:43 12.03.2020)
Șeful Direcției de Transport la MEI, Radu Rogovei, a vorbit despre fenomenele care au loc la nivel mondial privind siguranța rutieră. Anual, în lume, mor 1 400 000 de oameni în accidente rutiere, iar pe drumurile din Moldova, în 2019, au decedat 276 de persoane.
Fenomenul care ia milioane de vieți omenești-din păcate și Moldova este afectată

Șeful Direcției de Transport la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Radu Rogovei, a declarat că în 2020 MEI intenționează să lanseze lucrări de reabilitare pentru 460 km de drumuri naționale, lucrări finanțate din surse externe. Proiectele propuse pentru reabilitare sunt incluse în lista prioritară a drumurilor care face parte din Strategia de Transport și Logistică pentru perioada 2013-2022.

Radu Rogovei spune că la nivel internațional statisticile în domeniul siguranței rutiere sunt îngrijorătoare, iar Moldova va trebui să implementeze mai multe angajamente legate de diminuarea accidentelor rutiere cauzate de infrastructura proastă a drumurilor.

„În fiecare an, în lume, în accidente rutiere sunt înregistrate 1 milion și 400 de mii de decese, asta ar însemna 3500 de persoane pe zi. În Moldova, în 2019, au fost înregistrate 276 de decese, în urma accidentelor rutiere. Toate aceste cifre sunt îngrijorătoare. Trebuie să conștientizăm că, dacă nu vom avea o rețea de drumuri moderne în Moldova, siguranța rutieră va fi în pericol”, a precizat Radu Rogovei.

La ora actuală, Administrația de Stat a Drumurilor are semnate mai multe contracte de anvergură cu câteva companii din Turcia, Italia, Cehia, Ucraina și Azerbaidjan. Cu o parte din companii au fost reziliate contractele pentru faptul că nu au fost executate lucrările la timp. Contractele restante pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Moldova urmează să fie terminate, în cea mai mare parte, în anii 2020 și 2021. Este vorba de șoseaua Chișinău-Giurgiulești, Sărăteni-Sângerei, porțiunile de drum Bălți- Fălești-Sculeni, Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, dare și centurile de ocolire a orașelor Chișinău și Sângerei.

210
Tagurile:
Accident rutier, Drumuri
Tematic
De ce nu avem drumuri bune și unde s-au dus câteva miliarde de lei din Fondul rutier
Anunț important pentru șoferi: Gata cu nervii, ce drumuri noi vor fi date în folosință
Carolina Rotaru

Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

77
(reînnoit 21:45 27.01.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șefa Direcție indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă, Casa Națională de Asigurări Sociale, Carolina Rotaru, a vorbit despre condițiile de acordare a indemnizației de maternitate.
Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

Indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori naşterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice.  

O mamă și pruncul său după naștere
© Sputnik / Александр Кондратюк
Potrivit Carolinei Rotaru, există trei tipuri de beneficiari ce pot solicita indemnizația de maternitate.

"Aici ne referim la femeile asigurate, adică acele care sunt încadrate în câmpul muncii, soția aflată la întreținerea soțului asigurat (soțul trebuie să prezinte un stagiu de trei ani sau nouă luni din ultimele 24 luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate) și șomerele", a explicat Carolina Rotaru.

De menționat este că femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

Cum se calculează indemnizația de maternitate pentru fiecare tip de beneficiar aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
indemnizația de maternitate


Загрузка...
Ala Burlaca

Emoționant: Filmuleț sensibil, difuzat în transportul public

68
(reînnoit 19:53 27.01.2021)
Anul 2021 a început cu realizări frumoase pentru Asociația Obștească "Sunshine". Detalii am aflat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" de la directoarea Asociaței, Ala Burlaca.
Emoționant: Filmuleț sensibil, difuzat în transportul public

Începând cu anul 2021, în mijloacele de transport public din Capitală în care sunt instalate ecrane digitale este difuzat un desen animat informativ despre copiii cu sindromul Down. Această inițiativă a fost realizată în colaborare cu Primăria municipiului Chișinău.

"Avem nevoie de susținerea autorităților și societății. Din transportul public încep privirile urâte, vorbele. Viziunea societății trebuie schimbată. Filmulețul transmite un mesaj profund și sensibil în care oamenii sunt îndemnați să accepte persoanele cu sindromul Down și să înțeleagă cât de importantă este susținerea fiecărui individ pentru ca această categorie de persoane să fie integrată cât mai ușor în societate", a subliniat Ala Burlaca.

De menționat este că desenul informativ a fost lansat la finele anului 2020, fiind o premieră pentru Republica Moldova. Chiar și sonorizarea videoului a fost făcută de o fetiță cu sindromul Down. Proiectul a fost realizat cu suportul Fundației Est Europene.

Conform estimărilor, în țara noastră se nasc anual în jur de 50 de copii cu sindromul Down. Totuși, nu există date statistice cu privire la numărul exact de persoane cu acest sindrom.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
transport public, Down


Загрузка...
Drum înzăpezit

Video: Militarii Armatei Naționale ajută șoferii blocați în zăpadă

0
Pe șoselele din țară intervin nu doar drumarii, salvatorii, dar și militarii Armatei Naționale. Mai multe intervenții ale soldaților în sudul țării au fost filmate și postate pe internet.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Reprezentanții Ministerului Apărării au postat un video pe pagina de Facebook a instituției, cu momentul în care militarii ajută șoferul unui camion blocat într-un șanț din cauza zăpezii. Totodată, soldații din brigada „Dacia” de la Cahul au intervenit în localitățile Balabanu şi Albota de Jos din raionul Taraclia. 

Precizăm că ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze militarii şi unităţile de tehnică din dotare pentru a participa la lucrările de deszăpezire şi deblocare pe drumurile naţionale.
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
În context, șoferii sunt îndemnați să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător condițiilor de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. Mai mult, conducătorii auto trebuie să respecte regimul de viteză, iar dacă aleg o destinație mai îndepărtată - să țină bateria telefonului încărcată.
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
În caz de situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ninsoare, fulgi, om de zăpadă, zăpadă
Tematic
În sfârșit ninsoare! Unde se așteaptă astăzi precipitații
Prognoza meteo: Ger și ninsoare în toată țară


Загрузка...