Корнелиу Чуря

Un politician care posede calitățile lui Putin ar putea avea șanse în Moldova?

124
(reînnoit 10:42 01.03.2020)
Pe cine au încercat să-l imite Voronin, Filat și Plahotniuc și de ce nu le-a reușit. Explicația analistului politic Corneliu Ciurea.
Un politician care să posede calitățile lui Putin ar prinde în Moldova?

Republica Moldova nu poate avea un lider ca președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Și nu pentru că specialiștii în domeniu nu ar putea crea o astfel de imagine, ci pentru că conjunctura în care se află Moldova este alta, iar alegătorul din țara noastră are un anumit specific. Așa se face că stilul „bizantin”, care se bazează pe intrigi și viclenie are mult mai mult succes în politica moldovenească. Declarația îi aparține analistului politic Corneliu Ciurea și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.

„Noi nu putem să avem politicieni ca Putin. Și aici nu este vorba de imagine. Imaginea poate fi creată, problema este în prestațiile reale, fiindcă Putin este așa cum este, nu datorită „politehnologilor”, ci ca rezultat al prăbușirii unui imperiu și dorinței rușilor de a resuscita un imperiu”, spune analistul politic Corneliu Ciurea.

Situație care nu este caracteristică Republicii Moldova.

„În cazul nostru nu există astfel de aspirații. Noi am avut politicieni care au încercat să-l imită pe Putin, și Voronin, și Filat, și Plahotniuc. La un moment dat, prin promovarea acestei idei „Pro-Moldova” a vrut să inducă acest „putinism” în viața noastră. Dar am văzut că după trei ani a eșuat și Plahotniuc, care nici nu a ajuns în structurile oficiale ale puterii.

Analistul politic spune că stilul „bizantinist” și „ipocrizia greacă” prind mult mai bine în politica moldovenească.

„Anume acest bizantinism este soluția pentru Moldova. Sau o anumită ipocrizie greacă, dacă vreți, fanatismul, la fel asigură supraviețuirea în Republica Moldova. Dacă pui piciorul în prag sau le trântești ușa, ba europenilor, ba rușilor, asta nu prinde bine țării noastre, deoarece Moldova nici nu se află în situația de a trânti uși”, conchide Corneliu Ciurea.

124
Tagurile:
Vladimir Plahotniuc, Vlad Filat, Vladimir Voronin, Vladimir Putin
Tematic
Consilier prezidențial, eliberat din funcție de către Vladimir Putin
Vladimir Putin, despre ”arma viitorului” - detalii
Misiunea istorică a lui Putin: Afirmarea Rusiei ca civilizație de alternativă
Natalia Toma

Aveți grijă ce fac copiii pe internet! Iată ce lucruri grave li se pot întâmpla

14
(reînnoit 10:25 28.02.2021)
Tot mai mulți copii au fost abuzați în mediul online în pandemie, arată datele statistice. Cum ajung copiii victime în mediul virtual și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu, a anunțat că pe parcursul anului 2020 poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.

Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să șantajeze minorii cu aceste materiale.

"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.

Copiii abuzați - singuri în fața problemelor!

Psihologul Natalia Toma a menționat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

Potrivit speciliștilor, rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii este esențială în această situație. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
psiholog, abuz
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Alexandru Slusari

Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM - Ce se va întâmpla

98
(reînnoit 19:40 27.02.2021)
Deputatul Alexandru Slusari, membru al Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației de la CFM, spune că în cazul în care statul nu va interveni în săptămânile următoare la Calea Ferată, întreprinderea va falimenta.
Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM-Ce urmeză să se întâmple

Alexandru Slusari a declarat pentru Sputnik Moldova că singura soluție de salvare a CFM ar fi ca Guvernul să-și subordoneze direct acestă întreprindere strategică și să elaboreze imediat un plan anticriză privind asanarea întreprinderii.

„La moment, CFM este gestionat de Agenția Proprietății Publice care are în subordine peste 750 de întreprinderi, iar Calea Ferată este incomparabilă după potențialul pe care îl are față de alte întreprinderi. Noi mergem cu pași rapizi spre faliment la CFM. Pe fundalul crizei politice datoriile sunt tot mai mari, iar responsabilitatea tot mai mică. Acest ping-pong verbal care are loc, că s-a furat până la 2019 sau după 2019, nu va avea nicio relevanță, pentru că vom asista la falimentul acestei întreprinderi strategice, vom pierde infrastructura, iar cei 6500 de angajați vor completa lista celor care pleacă din țară”, a spus Slusari.

Deputatul consideră că e nevoie de intervenția rapidă a Guvernului pentru că cei de la Agenția Proprietății Publice pare să fie incapabilă să gestioneze situația.

Slusari mai spune că urmează să fie elaborat imediat un plan anticriză, de restructurare, un plan privind asanarea întreprinderii, în care să fie prevăzute injecții financiare, bugetare, dar pentru asta este nevoie de un jucător, adică de un Guvern care să prezinte acest plan de restructurare, în caz contrar vom avea o catastrofă.

„Până când se achită niște restanțe mici, se adună altele. În martie angajații vor ieși din șomaj tehnic și va trebui de achitat salariile integral. Până nu demult am avut 69 de miloane de lei restanțe, iar acum sunt 92 de milioane de lei datorii salariale”, a precizat Alexandru Slusari.

Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei. Mai mulți deputați spun că Parlamentul, președintele și Guvernul trebuie să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Restructurare, salarii restante, CFM
Tematic
Deputați PSRM: Calea Ferată a Moldovei are restanțe salariale către mii de angajați
Feroviarii din Ungheni amenință că vor bloca circulația trenurilor - document
Feroviarii de la Ocnița mor de foame și sunt gata de măsuri disperate


Загрузка...