Corneliu Ciurea

Motivul pentru care PD ezită constituie o majoritate parlamentară cu PSRM

1069
(reînnoit 11:28 05.03.2020)
Partidul Democrat a susținut Guvernul Chicu, executiv propus de Partidul Socialiștilor și aprobat de șeful statului, Igor Dodon. Ce-i împiedică pe democrați să facă o majoritate parlamentară cu PSRM?
Motivul pentru care PD-ul ezită să facă o majoritate parlamentară cu PSRM

Partidul Democrat se află într-o poziție dificilă, motiv pentru care ezită să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM. Potrivit analistului politic Corneliu Ciurea, astăzi, când o parte a Partidului Democrat și-a anunțat plecarea, o decizie privind formarea unei alianțe cu PSRM i-ar costa mult pe democrați. Mai exact, formațiunea ar pierde votul electoratului de dreapta, care ar emigra la grupul Candu, desprins recent de PDM.

„Mulți alegători ai PD-ului sunt, fie de dreapta, fie de stânga. Asocierea PD-ului cu PSRM este salutară pentru alegătorii de stânga ai PD-ului, dar pentru o parte din alegătorii cu viziuni de dreapta, această asociere ar fi o problema, lucru știut de conducerea PDM și am văzut poziția dlui Filip, care este foarte precaut în afirmații, motiv pentru care spune că nu poartă negocieri cu socialiștii”, a declarat Corneliu Ciurea.

Potrivit analistului politic, poziția PD-ului este de înțeles, doar că soluția aleasă nu rezolvă problema.

„PD-ului evită să facă o coaliție cu PSRM anume pentru a nu-i deranja pe alegătorii care au viziuni de dreapta. Este o viziune politică de înțeles, dar aceasta este doar o soluție de moment, care amână acel moment. Când va fi luată decizia finală, pe de o parte, PD-ul va avea de câștigat, pentru că va obține accesul la guvernare, iar pe de altă parte va avea de pierdut. Orice decizie politică în aceste condiții aduce și avantaja, dar și pierderi”, spune analistul politic Corneliu Ciurea.

Cert este că odată cu ieșirea grupului Candu, situația PD-ului s-a înrăutățit și mai mult.

„Ieșirea grupului Candu îi țintește pe alegătorii de dreapta ai PD, iar democrații, în formula actuală, nu vor să piardă acești alegători de dreapta”, conchide Corneliu Ciurea.

Amintim că săptămâna trecută un grup format din șase democrați au anunțat părăsirea partidului. Din acest grup fac parte deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc. Aceștia acuză conducerea Partidului Democrat de faptul că negociază o coaliție cu Partidul Socialiștilor, acțiuni care vor stagna dezvoltarea și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acuzații respinse de conducerea PD.

Cert este că cei șase au anunțat formarea grupul parlamentar ”Pro-Moldova”, care urmează să pună bazele unui nou partid politic, de centru-dreapta. Mai mulți membri și activiști ai Partidului Democrat din teritoriu au anunțat deja că se alătură grupului ”Pro-Moldova”.

1069
Tagurile:
majoritate parlamentară, Pavel Filip, Andrian Candu, PSRM, PDM
Tematic
Filip: Acțiunile celor șase deputați care au plecat din PDM sunt coordonate din exterior
PDM se vrea la guvernare: Înainte sau după alegerile prezidențiale – Iată ce spune Filip
Andrian Candu, la Sputnik: Cum a decis să plece din PDM și dacă a luat bani pentru aceasta
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie știi

61
(reînnoit 21:40 20.10.2020)
De Ziua Mondială de Combatere a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie, aflați despre cauzele și metodele de profilaxie a maladiei de la medicul Iurie Cușnir.
Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie să știi

Osteoporoza este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Numită și "boala oaselor fragile", osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare ce poate duce la deformarea sau fracturarea oaselor.

Potrivit medicului Iurie Cușnir, masa osoasă (densitatea osoasă) scade după varsta de 35 de ani. Sunt diverse cauze și factori de risc care contribuie la apariția bolii.

"Cauza principală este insuficiența de calciu, magneziu, zinc, vitaminelor D, A și B. Sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, cafeaua, băuturile carbogazoase la fel contribuie la apariția bolii. Un alt factor este cel endocrin - perioada de schimbări hormonale la femei (în timpul sarcinii, alăptării, menopauzei). Excesul de proteină de origine animală, sare, zahăr și grăsimi săturate. Alți factori ar fi stresul cronic și oboseala", a relatat într-un interviu pentru Sputnik Iurie Cușnir..

Medicul a mai precizat că pierderea masei osoase ce duce la osteoporoză se dezvoltă încet. Adesea fără simptome sau semne exterioare, iar o persoană poate să nu știe că suferă de această maladie până când nu are o fractură după un incident minor, cum ar fi o cădere.

Iurie Cușnir a remarcat că osteoporoza poate fi prevenită dacă oamenii vor face mai multă mișcare, vor consuma mai multe leguminoase, dacă vor consuma cofeina cu moderație, vor elimina viciile precum fumatul și alcoolul și vor lua calciu și vitamina D.

Potrivit statisticilor, peste 200 milioane de femei după vârsta de 45 de ani suferă de osteoporoză. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2020 numărul celor care suferă de această maladie va ajunge la un miliard.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
medic, calciu, boală, sănătate


Загрузка...
Eugenia Ursu

"Constelația Talentelor": Sute de tineri participă la festival

15
(reînnoit 19:55 20.10.2020)
În perioada 20-23 octombrie se desfășoară Festivalul-Concurs Internațional de cântec, artă vocală, artă instrumentală, dans și modeling "Constelația Talentelor". Evenimentul va uni participanți din peste 29 de țări ale lumii și va avea loc în premieră în regim online.
"Constelația Talentelor": Sute de tineri participă la festival

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației Moldova și Minoritățile Sale, Eugenia Ursu, a declarat că pandemia de coronavirus nu împiedică organizarea și desfășurarea diverselor evenimente cultural-artistice menite să promoveze tinerele talente din Republica Moldova, dar și din alte țări ale lumii.

În acest an, la Festivalul respectiv vor fi prezentate peste 350 de numere artistice de către participanți din 29 de țări: India, Azerbaidjan, Grecia, Irlanda, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Rusia, Spania, Ucraina, Vietnam, Suedia, Africa de Sud, Canada, Mexica și altele.

"Ne bucurăm că, de la an la an, avem tot mai mulți participanți. Festivalul prinde amploare și a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume. Și în condiții de pandemie ne-a reușit să organizăm concursul, chiar dacă este mult mai dificil", a declarat pentru Sputnik Eugenia Ursu.

Evenimentul include șase categorii de vârstă: 4-6 ani, 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-19 ani și 20-35 de ani. Concursul se va desfășura în cinci secțiuni: Vocal (muzică ușoară, muzică academică, muzică populară, solo, duete, ansambluri), arta vorbirii, modeling, dans (solo, duete, ansambluri) și artă instrumentală (solo, duete, ansambluri).

Potrivit Eugeniei Ursu, prestațiile tinerilor vor fi evaluate de către un juriu profesionist, format dintr-o echipă internațională de artiști. Președintele juriului este binecunoscutul artist din Federația Rusă Bedros Kirkorov.

Participanții vor primi diplome de gradul I, II, III și trofee pe categorii de vârstă, iar marele câștigător al evenimentului  va beneficia de un premiu bănesc.

Festivalul-Concurs "Constelația Talentelor" a ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15


Загрузка...
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

0
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...