Fadei Nagacevschi

Războiul dintre judecători și Guvern se amplifică - Contraofensiva ministrului Justiției

738
(reînnoit 14:43 12.03.2020)
Ministrul Justiției spune că Guvernul pregătește acțiuni de răspuns legate de cazul „Gemeni”, inclusiv revizuirea încheierii pronunțate de CSJ în 2005. Ministrul spune că sistemul din domeniul justiției se opune, acționează în mod corporativ și contraatacă.
Războiul între judecători și Guvern se amplifică - Contraofensiva ministrului Justiției

Fadei Nagacevschi declară că Guvernul elaborează câteva acțiuni de răspuns legate de condamnarea Moldovei la CtEDO pe cazul „Gemeni”. Printre măsurile deja pornite este sesizarea Procuraturii. Totodată, Ministerul Finanțelor se ocupă și de identificarea surselor financiare prin rectificarea bugetului de stat la capitolul instanțele judecătorești.

„Dacă e bine sau e rău, asta va decide Guvernul. Noi încercăm să aducem părțile la poziția inițială. CtEDO ne recomandă fie achitați banii, fie restituit imobilul. Noi încercăm să redeschidem acel proces și să aducem părțile la poziția inițială în vederea restituirii imobilului, pentru ca Moldova să nu fie supusă acestor cheltuieli”, a declarat Fadei Nagacevschi

Ministrul Justiției mai spune că la ora actuală sistemul judecătoresc a început un atac virulent asupra Guvernului fără să ofere careva soluții pentru a schimba lucrurile în cadrul sistemului judecătoresc.

„Declarațiile acestea a CSM și a Asociația Judecătorilor prin care ei atacă politicul fără să ne spună ce propun ei pentru a schimba lucrurile în cadrul sistemului, când pornesc ei procesul de curățare a sistemului judecătoresc . Ministerul Justiției inițiase câteva procese de judecată urmare a pronunțării unor hotărâri a CtEDO, dar instanțele judecătorești naționale au stabilit un principiu extraordinar că judecătorii pot fi atrași la răspundere prin regres doar în cazul dacă există o sentință penală de condamnare a acelui judecător prin care s-a stabilit un anumit gen de vinovăție. Sistemul s-a închis în sine, încât orice tentativă de regres e imposibil de făcut”, a punctat Fadei Nagacevschi

Ministrul a criticat ultimele acțiuni ale breslei judecătorești care demonstrează că sistemul se închide, acționează în mod corporativ și începe a contraataca, iar asta este un lucru trist.

„Ei nu au înțeles că noi avem o declarație privind captivitatea statului, nu au auzit semnale politice, iar Parlamentul și Guvernul sunt îndreptățiți să intervină pentru a curăța sistemul pentru că el nu manifestă voință de a se autocurăța și a elimina persoanele toxice din rândul judecătorilor”, a punctat Fadei Nagacevschi.

Recent, tensiunile între politic și corpul judecătoresc s-au amplificat. Mai multe instanțe s-au solidarizat împotriva declarațiilor care atentează la independența și garanțiile judecătorilor. Premierul Ion Chicu i-a numit pe unii judecătorii „gașca coruptă din justiție” și a spus că orice ban plătit de Moldova pentru deciziile ilegale va fi făcut din contul judecătorilor.

738
Tagurile:
CEDO, Guvern, CSM
Tematic
Decis: Care judecători nu se vor regăsi în viitoarea componență a CSJ
Nagacevschi, despre concursul de selectare a candidaților la funcția de procuror general
Ce i-a cerut ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, președintelui Comisiei de la Veneția


Загрузка...