Andrei Crigan

Află ce-i determină pe turiștii străini vină în Moldova

131
(reînnoit 14:44 12.03.2020)
Expertul în consultanță Andrei Crigan consideră că în contextul elaborării de către autorități a noii Strategii a turismului pentru următorii 10 ani, produsul care atrage cei mai mulți turiști în Moldova este vinul.
Află ce-i determină pe turiștii străini să vină în Moldova

Autoritățile se află la etapa pregătirii unui program Strategic de Dezvoltare a Turismului pentru anii 2020 – 2030. Potrivit expertului în consultanță Andrei Crigan, produsul care atrage cei mai muși turiști în Moldova este vinul, iar vinăriile sunt parte componentă a obiectivelor turistice.

„Vinul în acest moment este principalul produs care atrage turiștii. Dacă observăm, vinăriile sunt atracțiile cheie. Noi nu reușim să atragem turiști pe segmentul cultură sau pe partea de resurse naturale, dar avem acest element de ”ambasador” al vinului, care este cel mai competitiv produs autohton. La ora actuală avem peste 100 de vinării active și 80 de vinificatori exportatori. Vinul este un produs de referință”, a menționat Andrei Crigan.

Expertul mai spune că autoritățile ar trebui să gândească, în contextul  planului Strategic de Dezvoltare a Turismului, promovarea acestui produs strategic cu alte sectoare sau motoare ale economiei moldovenești cum ar fi sectorul IT.

„Acolo unde merge vinul trebuie să meargă și alte produse, iar în ultima perioadă Moldova ar putea combina acest sector cu un alt sector în ascendență cum este sectorul IT, care în 2018  a avut o cifră de export de 2,5 miliarde lei și a depășit practic exportul producției vinicole”, a menționat Crigan.

Guvernul și-a propus câteva priorități în domeniului turismului: îmbunătățirea accesului la obiectivele turistice prin amenajarea destinațiilor și a infrastructurii turistice, renovarea obiectivelor de patrimoniu cultural, sporirea accesului la informația despre ofertele și potențialul turistic din Republica Moldova, facilitarea accesului la inițierea și desfășurarea afacerilor în domeniu.

131
Tagurile:
turști, vinul
Tematic
Turismul din Moldova, în plină ascensiune: Iată ce locuri vizitează cel mai des turiștii
Svetlana Lazăr: Turismul rural - "colacul salvator" pentru revitalizarea satelor noastre
Carolina Rotaru

Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

77
(reînnoit 21:45 27.01.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șefa Direcție indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă, Casa Națională de Asigurări Sociale, Carolina Rotaru, a vorbit despre condițiile de acordare a indemnizației de maternitate.
Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare

Indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori naşterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice.  

O mamă și pruncul său după naștere
© Sputnik / Александр Кондратюк
Potrivit Carolinei Rotaru, există trei tipuri de beneficiari ce pot solicita indemnizația de maternitate.

"Aici ne referim la femeile asigurate, adică acele care sunt încadrate în câmpul muncii, soția aflată la întreținerea soțului asigurat (soțul trebuie să prezinte un stagiu de trei ani sau nouă luni din ultimele 24 luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate) și șomerele", a explicat Carolina Rotaru.

De menționat este că femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

Cum se calculează indemnizația de maternitate pentru fiecare tip de beneficiar aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
indemnizația de maternitate


Загрузка...
Ala Burlaca

Emoționant: Filmuleț sensibil, difuzat în transportul public

68
(reînnoit 19:53 27.01.2021)
Anul 2021 a început cu realizări frumoase pentru Asociația Obștească "Sunshine". Detalii am aflat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" de la directoarea Asociaței, Ala Burlaca.
Emoționant: Filmuleț sensibil, difuzat în transportul public

Începând cu anul 2021, în mijloacele de transport public din Capitală în care sunt instalate ecrane digitale este difuzat un desen animat informativ despre copiii cu sindromul Down. Această inițiativă a fost realizată în colaborare cu Primăria municipiului Chișinău.

"Avem nevoie de susținerea autorităților și societății. Din transportul public încep privirile urâte, vorbele. Viziunea societății trebuie schimbată. Filmulețul transmite un mesaj profund și sensibil în care oamenii sunt îndemnați să accepte persoanele cu sindromul Down și să înțeleagă cât de importantă este susținerea fiecărui individ pentru ca această categorie de persoane să fie integrată cât mai ușor în societate", a subliniat Ala Burlaca.

De menționat este că desenul informativ a fost lansat la finele anului 2020, fiind o premieră pentru Republica Moldova. Chiar și sonorizarea videoului a fost făcută de o fetiță cu sindromul Down. Proiectul a fost realizat cu suportul Fundației Est Europene.

Conform estimărilor, în țara noastră se nasc anual în jur de 50 de copii cu sindromul Down. Totuși, nu există date statistice cu privire la numărul exact de persoane cu acest sindrom.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
transport public, Down


Загрузка...
Drum înzăpezit

Video: Militarii Armatei Naționale ajută șoferii blocați în zăpadă

31
Pe șoselele din țară intervin nu doar drumarii, salvatorii, dar și militarii Armatei Naționale. Mai multe intervenții ale soldaților în sudul țării au fost filmate și postate pe internet.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Reprezentanții Ministerului Apărării au postat un video pe pagina de Facebook a instituției, cu momentul în care militarii ajută șoferul unui camion blocat într-un șanț din cauza zăpezii. Totodată, soldații din brigada „Dacia” de la Cahul au intervenit în localitățile Balabanu şi Albota de Jos din raionul Taraclia. 

Precizăm că ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze militarii şi unităţile de tehnică din dotare pentru a participa la lucrările de deszăpezire şi deblocare pe drumurile naţionale.
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
În context, șoferii sunt îndemnați să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător condițiilor de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. Mai mult, conducătorii auto trebuie să respecte regimul de viteză, iar dacă aleg o destinație mai îndepărtată - să țină bateria telefonului încărcată.
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
În caz de situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
ninsoare, fulgi, om de zăpadă, zăpadă
Tematic
În sfârșit ninsoare! Unde se așteaptă astăzi precipitații
Prognoza meteo: Ger și ninsoare în toată țară


Загрузка...