Ludmila Anronic și Ana Groza

Opinie: Ce trebuie facă producătorii locali pentru a-i devansa pe cei străini

109
(reînnoit 14:45 12.03.2020)
Asociațiile de producători și experții sunt de părere că autoritățile n-au o viziune clară asupra modului de implementare a proiectului de lege cu privire la comerțul interior. El prevede că produsele alimentare din magazine trebuie să fie autohtone în proporție de 50%.
Opinie: Ce trebuie să facă producătorii locali pentru a-I devansa pe cei străini

Prezenți în studioul Sputnik Moldova, directorul Executiv al Asociației Investitirilor Străini (FIA), Ana Groza, și reprezentantul unei companii naționale de producători Ludmila Andronic, au vorbit despre necesitatea implementării cadrului legal ce ține de prezența pe rafturile magazinelor moldovenești a produselor autohtone. Interlocutorii au menționat că la această etapă nu există încă o viziune clară a autorităților asupra modului cum se va implementa această lege.

„Toate propunerile care au fost formulate în cadrul unor dezbateri la Parlament pe marginea acestui proiect de lege au avut un caracter restrictiv. Aceste modificări în legislație care vizează relația dintre producători și rețelele de magazine au sunat mai mult ca o obligațiune, dar eu cred că lucrurile trebuie să se transforme într-o certitudine și să devină o normalitate. Dorința de a avea mai multe produse locale în rețelele de magazine este susținută de factorul politic”, a precizat Ludmila Andronic.

Totodată, directorul Executiv al FIA, Ana Groza, a precizat că pe lângă faptul că pe rafturile magazinelor trebuie să fie expuse produse autohtone, în discuție mai sunt încă două aspecte foarte sensibile care se discută de câțiva ani.

”Este vorba de limitarea reducerilor din partea rețelelor de magazine până la 10% pentru producători și un alt aspect ține de faptul că perioada de promoție a produselor nu trebuie să depășească 60 de zile pe an. Nu toți producătorii și reprezentanții rețelelor susțin aceste propuneri. Considerăm că nu ar trebui să existe impedimente la aplicarea acestor amendamente. Totodată, organele de control nu ar trebui să dea dovadă de exces de zel la aplicarea sancțiunilor”, a punctat Ana Groza

În același context, Ludmila Andronic a mai spus că rețelele de magazine din Moldova preferă să lucreze cu importatorii pentru că acolo exisă volume enorme, comparativ cu cei locali, iar din contul acestor volume ei pot oferi reduceri. Ea a propus și o soluție.

„Producătorii naționali nu dispun de aceste volume pentru că avem o piață mică de desfacere. Prin urmare în condițiile în care rețelele lucrează cu marii importatori, o soluție pentru cei locali ar fi ca producătorii mici din Moldova să se asocieze în entități mai mari pentru a promova un brend anumit”, a precizat Ludmila Andronic.

Unii producătorii autohtoni acuză rețelele comerciale din Moldova că îi constrâng să le vândă marfa la un preț derizoriu. Subiectul a fost dezbătut recent la Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Votarea acestui proiect a fost stopată de Guvernul condus de Maia Sandu. După ce a fost votat în prima lectură, proiectul a fost retras din Parlament. La inițiativa președintelui Igor Dodon, proiectul a fost transmis din nou în Legislativ de Guvernul Ion Chicu.

La ora actuală OMC impune Moldovei o regulă prin care produsele din import beneficiază de același tratament ca și cele locale. 

109
Tagurile:
Rafturi, Produs autohton
Tematic
Război la raft: De ce produsele moldovenești pierd în fața celor de import
Eugenia Ursu

"Constelația Talentelor": Sute de tineri participă la festival

8
(reînnoit 19:55 20.10.2020)
În perioada 20-23 octombrie se desfășoară Festivalul-Concurs Internațional de cântec, artă vocală, artă instrumentală, dans și modeling "Constelația Talentelor". Evenimentul va uni participanți din peste 29 de țări ale lumii și va avea loc în premieră în regim online.
"Constelația Talentelor": Sute de tineri participă la festival

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației Moldova și Minoritățile Sale, Eugenia Ursu, a declarat că pandemia de coronavirus nu împiedică organizarea și desfășurarea diverselor evenimente cultural-artistice menite să promoveze tinerele talente din Republica Moldova, dar și din alte țări ale lumii.

În acest an, la Festivalul respectiv vor fi prezentate peste 350 de numere artistice de către participanți din 29 de țări: India, Azerbaidjan, Grecia, Irlanda, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Rusia, Spania, Ucraina, Vietnam, Suedia, Africa de Sud, Canada, Mexica și altele.

"Ne bucurăm că, de la an la an, avem tot mai mulți participanți. Festivalul prinde amploare și a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume. Și în condiții de pandemie ne-a reușit să organizăm concursul, chiar dacă este mult mai dificil", a declarat pentru Sputnik Eugenia Ursu.

Evenimentul include șase categorii de vârstă: 4-6 ani, 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-19 ani și 20-35 de ani. Concursul se va desfășura în cinci secțiuni: Vocal (muzică ușoară, muzică academică, muzică populară, solo, duete, ansambluri), arta vorbirii, modeling, dans (solo, duete, ansambluri) și artă instrumentală (solo, duete, ansambluri).

Potrivit Eugeniei Ursu, prestațiile tinerilor vor fi evaluate de către un juriu profesionist, format dintr-o echipă internațională de artiști. Președintele juriului este binecunoscutul artist din Federația Rusă Bedros Kirkorov.

Participanții vor primi diplome de gradul I, II, III și trofee pe categorii de vârstă, iar marele câștigător al evenimentului  va beneficia de un premiu bănesc.

Festivalul-Concurs "Constelația Talentelor" a ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

104
(reînnoit 17:26 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor cauzate de infecție. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a declarat pentru Sputnik că situația epidemică din Republica Moldova este una îngrijorătoare.

Actualmente sunt înregistrate 67302 cazuri de infectare cu COVID-19. Formele grave constituie cinci la sută, iar formele ușoare - 87 de procente. La ziua de azi, 898 persoane se află în stare gravă, iar 43 sunt conectate la aparate de respirație artificială. 71, 4 procente s-au tratat de COVID-19, iar 1584 de persoane, adică 2,4 la sută au decedat.

"Situația este complicată. Trebuie să ne mobilizăm complet, să ne unim eforturile, să ne consolidăm, să ne comportăm adecvat și să respectăm măsurile impuse de autorități și Comisie. Vine și sezonul rece cu viroze și infecții respiratorii virale acute, iar din acest motiv trebuie să fim și mai precauți. Evoluția virusului depinde de întreaga societate", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, cea mai înaltă incidență a bolii în ultimele 14 zile este în Chișinău - 302 persoane la 100 de mii de populație, fiind urmat de raioanele Edineț, Cimișlia, Vulcănești și municipiul Bălți. Cea mai mică incidență se atestă la Leova, Rezina și Hâncești.

De menționat este că din data de 13 octombrie a fost instituită starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, calculat şi prezentat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Doar în trei raioane - Hâncești, Leova și Soroca, se menține alerta cod galben. Restul țării se află sub „Cod Roșu”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
Moldova, medic, COVID-19


Загрузка...
Rachetă balistică americană

“Trebuie încercăm”: Americanist, despre prelungirea New Start

0
(reînnoit 20:48 20.10.2020)
Kremlinul a comentat declarațiile SUA în legătură cu New Start, menționând că dialogul cu Washingtonul în privința stabilității strategice continua. La radio Sputnik, americanistul Constantin Blohin a explicat cu cine, în opinia lui, va fi mai ușor de purtat discuții.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Moscova speră că dialogul cu Washingtonul în privința stabilității strategice va continua, în pofida respingerii de către partea americană a propunerii președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a prelungi New Start cu un an, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, Casa Albă a declarat că respinge propunerea lui Putin cu privire la prelungirea tratatului cu un an fără condiții prealabile.

“Sperăm că în orice caz vor fi menținute contactele cu partea americană. În ansamblu, evident, așa cum a spus președintele, prelungirea tratatului ne-ar fi permis să câștigăm timp, să obținem aceste 12 luni pentru niște negocieri substanțiale și serioase în problemele controlului asupra înarmărilor”, a spus Peskov.

De asemenea, el a subliniat că privarea întregii lumi de această “piatră unghiulară a stabilității și securității mondiale” ar putea avea niște urmări grave.

“Iată de ce am fi preferat să auzim din partea partenerilor noștri americani că sunt gata să prelungească acest document”, a menționat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Deocamdată, potrivit lui, nu se observă un progres. Însă o astfel de situație nu înseamnă că trebuie să “suspendăm toate contactele”.

La radio Sputnik, expertul Centrului de Studii pentru probleme de Securitate al Academiei de Știință a Rusiei, americanistul, politologul Constantin Blohin, a exprimat opinia că soarta tratatului depinde în mare măsură de cine va învinge în alegerile prezidențiale în SUA.

“Reprezentantul Partidului Republican, Donald Trump, în primul rând, urăște China și leagă New Start de China. Iar în al doilea rând, în mod tradițional, Partidul Republican încearcă să distrugă controlul asupra înarmărilor. Reamintesc că, în perioada administrației lui George Bush junior, americanii s-au retras din Tratatul privind rachetele antibalistice, iar Trump s-a retras din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și Acordul Cer Deschis. Dacă va învinge în alegeri, atunci probabilitatea retragerii din New Start e foarte mare”, consideră Constantin Blohin.

Dacă va învinge reprezentantul democraților, Joe Biden, în opinia americanistului există o probabilitate de prelungire a tratatului.

“Tradițional, Partidul Democrat se pronunță pentru o înțelegere cu rușii în probleme de stabilitate strategică. Reamintesc că anume administrația Obama, împreună cu Medvedev au prelungit actualul acord. Însă, indiferent cine va învinge, încheierea unui nou acord în câteva luni este imposibilă. Iată de ce trebuie să încercăm să prelungim acordul existent pentru ca în decursul unui an să încheiem unul nou. Iată această idee este destul de interesantă”, menționează americanistul.

New Start (SNV-III) este singurul tratat în vigoare între Rusia și SUA cu privire la limitarea înarmărilor. Documentul expiră pe 5 februarie 2021, iar dacă nu va fi prelungit, nu va mai exista niciun instrument care ar limita arsenalele marilor puteri nucleare.

New Start a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011 și prevede că fiecare parte își reduce arsenalele nucleare în așa fel, încât peste șapte ani numărul sumar al armelor să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1550 de focoase și 800 de sisteme de lansare desfășurate și nedesfășurate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Kremlin, tratat, SUA
Tematic
VIDEO: Militar NATO, la exerciții - am venit să împușcăm


Загрузка...