Vitalie Tarlev

Vezi ce ți se poate întâmpla dacă efectuezi un apel fals la 112 - anunțul autorităților

229
(reînnoit 11:40 20.02.2020)
Autoritățile vor începe să expedieze amenzi acasă la persoanele care sună la 112 și mint că au nevoie de ajutor sau fac glume de prost gust.
Autoritățile vor expedia amenzi acasă la persoanele care efectuează apeluri false la 112

În timp ce unii oameni sună la 112 pentru a cere ajutor pe bune, alții solicită intervenția pompierilor, ambulanței sau poliției din plictiseală și fac glume de prost gust. Ținând cont de numărul mare de apeluri false, autoritățile intenționează să intervină și să-i amendeze pe cei iresponsabili. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, de secretarul de stat de al Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev.

”Mâine, poimâine vom începe să transmitem amenzi acasă la cei care efectuează apeluri false la 112. Unii sună la Serviciul Unic de Urgență pentru că au nevoie de ajutor, alții pentru că au întrebări, dar care nu țin de activitatea serviciului”, a declarat Tarlev.

Menționăm că aproape 60 la sută dintre apelurile parvenite la 112 în 2019 au fost false. Informația a fost făcută publică de Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112.

Potrivit statisticii pentru anul trecut, peste 3,2 milioane de apeluri au fost înregistrate la numărul unic de urgență 112, ceea ce înseamnă o medie zilnică de aproape 9 mii de apeluri. Totuși, în 2019 s-a reușit diminuarea numărului de apeluri non-urgente cu nouă procente și este îmbucurător faptul că în prima lună a anului curent cifra nu a crescut.

229
Tagurile:
fals, apel, 112, amenzi
Tematic
Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență primește zilnic mii de apeluri abuzive
Alexandru Holostenco

Pandemia nu bate în retragere: Situația în spitalele din țară

11
(reînnoit 19:12 26.11.2020)
În cadrul sistemului spitaliscesc au fost lansate mai multe activități în vederea dotării instituțiilor cu dispozitive medicale esențiale în tratamentul COVID-ului. Detalii în acest sens am aflat de la secretarul de stat la Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco.
Pandemia nu bate în retragere: Situația în spitalele din țară

Minsiterul Sănătății implementează proiectul Băncii Mondiale Răspuns de urgență la COVID, menirea căruia este de a dota cu dispozitive medicale instituțiile spitalicești municipale, republicane și raionale, în special secțiile de terapie intensivă, și dotarea subdiviziunilor acestor spitale care primesc pacienții în stare de gravitate medie. Acest lucru l-a declarat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" secretarul de stat al Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco.

Oficialul a dat asigurări că toate instituțiile medicale sunt asigurate cu echipamente de protecție, dispozitive medicale moderne și medicamente. Grație mai multor proiecte și activități, secțiile terapiile intensive din țară au la dispoziție paturi speciale, monitoare de pacienți. Majoritatea instituțiilor au fost dotate și cu dispozitive de radiografie, ultrasonografie ș.a.

"Toate secțiile de terapie intensivă din toate instituțiile medicale spitalicești din țară sunt dispuse să asigure asistența medicală pacienților cu COVID în caz de agravare. Nu toate au sisteme performante dacă pacientul necesită asistență mai complexă. În acest sens, Împreună cu OMS și alți parteneri de dezvoltare, a fost organizat un grup de consultanță online prin dotarea cu dispozitive de comunicare la distanță. În caz că apare un caz complicat, atunci spitalul teritorialul ia legătura cu clinica rondată din municipiul Chișinău, precum Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican și, în caz de necesitatea, pacienții sunt referiți la instituțiile republicane care au capacități mai sporite în acordarea acestei asistențe", a precizat Alexandru Holostenco.

Mai mult, oficialul a remarcat că prin intermediul unui proiect al Băncii Mondiale au fost procurate rezerve de echipamente de protecție, iar în caz de necesitate vor fi asigurate toate instituțiile.

Alexandru Holostenco a remarcat că pentru 2021 Ministerul Sănătății își propune să consolideze instituțiile medicale din țară în vederea dotării cu dispozitive medicale moderne, în special destinate tratamentului pacienților cu COVID. 17 spitale vor beneficia de dispozitive de tomografie computerizată, dispozitive de rezonanță magnetică nucleară, de radiografie modernă și nu în ultimul rând -  generatoare de oxigen.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
Ministerul Sănătăţii, COVID-19, spitale
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Raioanele cele mai afectate de COVID: Ce pronosticuri au epidemiologii


Загрузка...
Dorel Noroc

Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

175
(reînnoit 13:51 26.11.2020)
Ministerul Finanțelor anunță că a finalizat procesul de consultare publică a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc.
Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

Autoritățile vor să anuleze orice restricții privind vârsta la importul mijloacelor de transport. În schimb, automobilele mai vechi de zece ani vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei, iar fiecare an în plus la vechimea maşinii va majora substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.

"Am introdus un sistem de accizare care va crește odată cu creșterea vârstei mașinii. Am exclus prohibițiile și pentru autoturisme, și camioane, și autobuse, introducând un sistem de accizare în funcție de vârsta mașinii", a declarat Dorel Noroc.

Oficialul mai spune că, prin aplicarea acestor măsuri, autoritățile vor descuraja importul unităților de transport vechi în favoarea stimulării importului de mașini noi. Sistemul de taxare ar putea ajunge chiar la 80-90 la sută din valoarea mașinii vechi. Astfel, dacă proiectul va fi votat în plenul Parlamentului, atunci de anul viitor moldovenii vor putea importa mașini cu o vârstă de peste zece ani, dar taxele vor fi mult mai mari. 

De menționat că, în prezent, automobilele pot fi importate în Republica Moldova doar dacă au o vârstă de până la 10 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

175
Tagurile:
10 ani, mașini, import
Tematic
Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții


Загрузка...