Alina Cebotariov

Mii de moldoveni ajung în instanță după ce s-au împrumutat de la organizațiile nebancare

1057
(reînnoit 19:05 16.02.2020)
Șeful Direcției de Creditare Nebancară din carul CNPF, Alina Cebotariov, a declarat în studioul Sputnik Moldova că la ora actuală în Moldova sunt pe rol circa 20 de mii de litigii în instanța de judecată între organizațiile de creditare nebancară și consumatori.
Mii de moldoveni ajung în instanță după ce s-au împrumutat de la organizațiile nebancare

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care sporește protecția persoanelor care contractează credite la dobânzi exagerate de la organizații de creditare nebancară, în contextul în care tot mai mulți cetățeni apelează la serviciile acestor companii.

Șeful Direcției de Creditare Nebancară din carul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Alina Cebotariov, spune că la ora actuală sunt pe rol circa 20 de mii de litigii în instanța de judecată între organizațiile de creditare nebancară și consumatori, ceea ce constituie 3,3% din cele 600 de mii de contracte semnate de cetățeni și aceste companii.

„Această cifră este foarte mare, iar pentru fiecare persoană este o tragedie personală. La ora actuală avem circa 600 de mii de contracte de creditare nebancară, iar 20 de mii au ajuns în instanță”, a punctat Alina Cebotariov

Funcționarul din cadrul CNPF spune că cele mai frecvente cazuri sunt legate de faptul că oamenii nu-și pot rambursa datoriile după o perioadă de timp, când înțeleg că sumele cresc și ei nu sunt în stare să le achite.

„Oamenii trebuie să-și evalueze veniturile reale pentru că pot rămâne în faliment, iar organizațiile de creditare nebancară nu verifică istoriile de credit a acestor persoane. Prin acest proiect de lege noi venim cu propunerea, ca autoritate de supraveghere, să reglementăm acea creditare responsabilă, să punem niște restricții sau limite organizațiilor de creditare nebancară, pentru că ei să nu împovăreze la nesfârșit cetățenii”, a precizat Alina Cebotariov.

În Moldova sunt înregistrate în jur de 160 de organizații de creditare nebancară, activele cărora constituie peste 10 miliarde de lei. Numărul total al beneficiarilor este de 570 de mii de persoane. Din totalitatea împrumuturilor nebancare acordate, circa 80% revin persoanelor fizice.

1057
Tagurile:
organizații nebancare, CNPF
Tematic
Gata cu dobânzile de 400 de procente – măsuri stricte, dar avantajoase pentru oameni
De ce lumea recurge la creditarea nebancară, chiar dacă dobânzile sunt exagerate
Ștefan Darie

O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

63
(reînnoit 17:29 24.10.2020)
Cantautorul Ştefan Darie a editat recent un roman de dragoste. Cine sunt eroii şi cum i-a venit ideea să scrie această carte am aflat chiar de la el.
O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ștefan Darie a mărturisit că ideea de a scrie un roman de dragoste a apărut atunci când era într-o vizită în America, fiind inspirat de împrejurimile de acolo.

"Eroiii cărții sunt niște personaje din America. Am folosit denumiri de orașe și străzi de acolo. A fost o perioadă în care eram inspirat și am simțit că este momentul potrivit să scriu această carte", a dezvăluit el.

Cartea a fost scrisă în limba rusă și poartă denumirea "Призрак из прошлого", fiind redactată în capitala Federației Ruse, la Moscova.

"Am scris această istorie de dragoste în limba rusă, pentru că îmi este mult mai ușor să-mi aștern gândurile pe foaie. Romanul descrie relația dintre doi oameni, care dintr-o greșeală s-au despărțit și au suferit o viață întreagă", a relatat Ștefan Darie.

Potrivit lui, cartea poate fi găsită în format electronic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
dragoste, roman, carte


Загрузка...
Elena Marian

Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

42
(reînnoit 17:21 24.10.2020)
Singurul Festival de Muzică Corală Internațională din țara noastră a revenit cu o nouă ediție. Despre impactul evenimentului, organizat altfel în acest an, am aflat de la președintele Asociației Muzical-Corale din Republica Moldova, Elena Marian.
Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

La mijlocul lunii octombrie curent, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală "A ruginit frunza din vii".

În premieră, în cadrul evenimentului au participat în format online 35 de formații corale din, Bulgaria, Letonia, Italia, Macedonia, Polonia, România, Rusia, Spania, Ucraina, Ungaria ș.a.

"Festivalul are un rol important în promovarea Republicii Moldova și a artei corale din țară pe plan național și internațional. Mai mult, evenimentul a devenit cunoscut în întrega lume. În acest an, formațiile corale au expediat videouri înregistrate până la pandemie. Pentru prima dată au participat patru formații din Cuba și una din Spania, a declarat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal Elena Marian.

Potrivit organizatoarei, prestațiile interpreților au fost evaluate de un juriu profesionist din România, Ucraina, Republica Moldova, Spania ș.a.

De obicei, Festivalul se desfășura la Chișinău, în cele mai prestigioase săli de concerte. Astfel, tradițional sute de interpreți internaționali ne vizitau Capitala în luna octombrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
COR, festival


Загрузка...
soare

Prognoza meteo: Astăzi, aproape ca vara

0
(reînnoit 16:19 24.10.2020)
Maximele termice vor varia astăzi între +15.. + 20 de grade Celsius, cerul va fi variabil, izolat se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, anunță angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Ploile vor cădea preponderent în raioanele din nordul Republicii Moldova.

În acea regiune, maximele nu vor depăși +18 grade Celsius, la centru mercurul în termometre se va ridica până la gradația +19 și +20 în sudul țării.  

Pe parcursul zilei de astăzi presiunea atmosferică va fi ridicată, iar vântul va sufla cu o viteză de 4-9 metri pe secundă.

În noaptea de duminică spre luni va ploua în raioanele de sud ale Republicii Moldova.

Vremea călduroasă se va menține până la sfârșitul acestei luni, 31 octombrie.

Vom menționa că din 1886 și până în anul trecut, perioada în care s-au monitorizat valorile termice în orașul Chișinău, în data de 25 octombrie am avut zile și mai călduroase, maxima înregistrându-se în anul 1960, când termometrele au indicat +24,4 grade Celsius. Minima însă a fost înregistrată un an mai înainte, în 1959. Atunci, în ziua de 25 noiembrie 1959, mercurul a coborât până la -7,2 grade Celsius.

Extreme termice la Chișinău pentru ziua de 25 octombrie, raportate în perioada de monitorizare 1886-2019
Extreme termice la Chișinău pentru ziua de 25 octombrie, raportate în perioada de monitorizare 1886-2019

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...