Petru Burduja

Cine ar trebui stabilească prețurile la carburanți propunerea unui deputat

318
(reînnoit 20:52 08.02.2020)
După ce la mijlocul lunii ianuarie benzina și motorina s-au scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat - cu 1,2 lei, petroliștii au redus prețul la carburanți cu 30 de bani.
Cine ar trebui să stabilească prețurile la carburanți – propunerea unui deputat

Subiectul dat a stârnit controverse în rândul conducătorilor autor, mai ales după anunțul premierului Ion Chicu de a se reveni la vechea modalitate de stabilire a prețurilor de către Agenția de Reglementare în Energetică. Opiniile experților sunt împărțite în această chestiune.

Deputatul socialist, membrul comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe Petru Burduja, spune că revenirea la vechea modalitate de stabilire a prețurilor la carburanți de către ANRE este singura soluție, însă atunci când se discuta despre o eventuală majorare sau diminuare a tarifului, ar trebui să se țină cont de opiniile petroliștilor, cele ale experților din domeniu și, de ce nu, ale Parlamentului.

”Consider că ideea privind plafonarea prețului la carburanți de către ANRE este logică. Însă pentru a evita anumite decalaje ulterior, formula ideală ar fi ca prețurile să fie stabilite de ANRE în comun cu petroliștii, experții din domeniu, dar și Parlamentul, să există o formulă care să prevadă mai multă transparență și obiectivitate”, a declarat Pentru Burduja.

După majorări, mai mulți deputați au declarat că creșterea prețurilor la carburanți este „un abuz și un acord anticoncurențial de cartel din partea companiilor petroliere”. Și aceasta pentru că prețurile la petrol la nivel mondial se micșoraseră. Astfel, premierul Ion Chicu a anunțat că prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă în martie 2019 Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10 la sută.

318
Tagurile:
deputat, prețuri, carburanți
Tematic
Prognozele economiștilor: Vor crește sau nu prețurile la carburanți
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

131
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Iurie Ciocan

Expert: Când ar putea avea loc în Moldova o reformă teritorial-administrativă

349
(reînnoit 13:22 17.01.2021)
Consultantul internațional Iurie Ciocan a vorbit despre perioada în care în Moldova ar putea avea loc o reformă teritorial-administrativă. El spune că aceasta ar putea dura câțiva ani, iar punctul final ar fi alegerile locale din anul 2023.
Expert: Când în Moldova ar putea avea loc o reformă teritorial-administrativă

Consultantul internațional în domeniul reorganizării instituțiilor Iurie Ciocan a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre o posibilă reorganizare teritorial-administrativă în Moldova. Expertul spune că o asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani, iar punctul final al reformei ar fi alegerile locale din 2023 sau 2027.

„Nu putem vorbi de realizarea ei în trei, patru sau cinci luni, este o reformă care poate dura ani de zile, iar punctul final ar fi alegerile locale din 2023 sau 2027. Când vorbim de reorganizarea teritorial-administrativă, ne referim și la reorganizarea structurii APL-urilor pornind de la competențele acestora, pârghiile pe care le au și resursele de care dispun”, a menționat Iurie Ciocan.

Tot el mai spune că în prezent întreținerea acestei structuri administrative costă bugetul de stat peste 100 de milioane de lei, iar un asemenea sistem este lipsit de eficiență și foarte scump.

„Astăzi avem necesități foarte mari de acoperire financiară, inclusiv în combaterea pandemiei, doar că în toată luna din bugetul de stat se alocă pentru menținerea acestei structuri administrative 118 milioane de lei, accentuez, doar pentru mentenanță și nu pentru proiecte de dezvoltare regională. Consider că noi nu ne putem permite un asemenea sistem lipsit de eficiență și foarte scump, cu primării de trei sau patru angajați care nu pot oferi servicii de calitate”, a punctat Iurie Ciocan.

În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

349
Tagurile:
reforma, Moldova, apl, administrație
Tematic
Ce spune Chicu despre o posibilă reorganizare administrativ-teritorială a Moldovei
Ex-președinte CEC: Ce probleme ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale


Загрузка...