Vladislav Cotici

Riscați infectați cu coronavirus, dacă importați produse din China? Ce spune ANSA

528
(reînnoit 22:32 04.02.2020)
Directorul general al ANSA Vladislav Cotici spune că riscul contaminării cu coronavirus este minim în cazul produselor importate din China.
Care este riscul de infectare cu coronavirus la produsele aduse din China- ce spune ANSA

Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a declarat, în studioul Sputnik Moldova, că instituția pe care o conduce ține sub control situația regională legată de răspândirea coronavirusului. Vladislav Cotici mai spune că inspectorii din cadrul posturilor ANSA de la frontiera de stat dispun de tot instrumentariul necesar pentru a gestiona o eventuală criză, având în vedere că țara noastră importă din China usturoi, pomelo, pește și produse din pește.

„Inspectorii ANSA de la frontiera de stat monitorizează toate loturile care intră în țară, inclusiv unele loturi neconforme sau cele legate de importul unor animale suspecte. Inspectorii sunt dotați cu echipament de protecție și termometre digitale care ar reduce riscurile unei contaminări”, a punctat Vladislav Cotici.

Funcționarul susține că produsele din China nu sunt importate direct, ci prin intermediari. 

„Aceste importuri se efectuează din terțe state, din huburile din Europa. Vorbim în special de câteva produse cum ar fi usturoi, pomelo, pește și produse din pește. Riscul unei contaminări este practic nul, pentru că viabilitatea virusului este de câteva ore, iar circuitul produselor din China durează trei sau patru săptămâni”, a punctat șeful ANSA.

Recent, premierul  Ion Chicu, a convocat ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică, unde au fost prezentate măsurile de prevenire a contaminării cu noul coronavirus. Focarul s-a declanșat în China la sfârșitul lunii decembrie. 

Potrivit ultimelor informații, 20.438 s-au îmbolnăvit, iar 425 de oameni au murit din cauza maladiei. Organizația Mondială a Sănătății a declarat urgență publică internațională în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus.

528
Tagurile:
ANSA, contaminare, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1242)
Tematic
Noi detalii în cazul moldovenilor blocați în China din cauza coronavirusului
Rusia are un plan de luptă cu coronavirusul – detalii
Vasile Bolea

Un deputat spune care ar fi perioada în care Sandu ar trebui propună un premier

90
(reînnoit 18:55 19.01.2021)
Deputații socialiști urmează să depună o sesizare la Curtea Constituțională. Ei consideră că, în situația în care Maia Sandu evită să desemneze un candidat la funcția de premier, Înalta Curte ar putea să stabilească un termen precis de numire a unui nou șef de guvern.
Un deputat spune care ar fi perioada în care Sandu ar trebui să propună un premier

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat pentru Sputnik Moldova că ceea ce se dorește din partea Curții este să stabilească termenul limită în care președintele trebuie să desemneze un candidat la funcția de premier.

„Deja de la demisia Guvernului Chicu au trecut 25 de zile, iar acest blocaj sau criză instituțională nu poate să dureze mult timp. Consider că termenul în care președintele trebuie să desemneze un candidat pornește de la data când și-a prezentat demisia Guvernul. Trebuie să avem o claritate în acești termeni, de aceea am și sesizat Curtea. Conform Constituției și hotărârilor anterioare ale Curții Constituționale, termenul ar fi de 45 de zile. De aici mai scădem 15 zile pentru formarea echipei și întocmirea programului, ajungem undeva la 30 de zile, acesta ar fi termenul rezonabil privind desemnarea premierului”, a punctat Vasile Bolea.

Partidul Socialiștilor i-a cerut președintelui Maia Sandu desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie. Astăzi deputații PSRM s-au adresat la Curtea Constituțională pentru a solicita opinia magistraților asupra termenului limită în care președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de premier și a stabili care sunt sancțiunile pentru inacțiunile șefului statului de a desemna un premier. PSRM solicită examinarea în regim de urgență a acestei sesizări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
Desemnarea, Curtea Constituțională
Tematic
CCM i-ar putea spune Maiei Sandu când să desemneze un nou premier
PSRM cere desemnarea unui candidat la funcția de premier
Constituționalist: Maia Sandu riscă să fie suspendată din funcție


Загрузка...
Diana Cebotaru

Ai îndoieli angajatorul tău achită toate contribuțiile la stat? Cum îl poți verifica

182
(reînnoit 12:42 19.01.2021)
Cum poți verifica dacă angajatorul își onorifică obligațiunile față de tine și achită toate contribuțiile sociale la stat.
Ai îndoieli că angajatorul tău achită toate contribuțiile la stat? Cum îl poți verifica

Ai îndoieli că angajatorul tău își onorează obligațiunile față de tine și achită toate contribuțiile la stat? Pentru a scăpa de griji și surprize neplăcute, poți verifica personal dacă cel care te-a angajat achită contribuțiile sociale la stat, așa cum v-ați înțeles.

„Persoanele care vor să știe care este starea reală a contului lor de asigurări sociale pot să se adreseze la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la oficiile teritoriale de asigurări sociale pentru a solicita acea parolă a contului său curent și pentru a vedea cât achită angajatorul pe contul său de asigurări sociale”, a declarat şefa Direcţiei politici de asigurări sociale şi medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Diana Cebotaru în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că angajații care acceptă să primească salariul în plic nu fac decât să-și taie singuri creanga de sub picioare.

„Economia neformală are consecințe mari asupra persoanei. Angajaților care acceptă aceste condiții de muncă le sunt diminuate acele prestații sociale de care pot beneficia la survenirea riscului asigurat. În cazul în care persoane încheie diverse tipuri de contracte de muncă, care favorizează neachitarea contribuțiilor sociale lunare, în cazul dat, la survenirea riscurilor sociale ca maternitatea, creșterea copilului, incapacitatea temporară de muncă, dizabilitatea sau pensionarea, vor fi reduse și prestațiile de care ar putea beneficia persoana respectivă”, a adăugat şefa Direcţiei politici de asigurări sociale şi medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Diana Cebotaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

182
Tagurile:
salariat, contracte individuale, angajator, angajat


Загрузка...
imagine din arhivă

O nouă mutație a coronavirusului raportată în Germania

0
(reînnoit 20:24 19.01.2021)
Medicii de la clinica Garmisch-Partenkirchen din Bavaria au raportat că au detectat o nouă mutație a coronavirusului. În prezent nu există indicii că ar fi mai contagioasă decât alte mutații cunoscute.

BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik, Doina Crainic. O nouă tulpină de SARS-CoV-2 a fost detectată de medici la clinica Garmisch-Partenkirchen din Bavaria, scrie cotidianul Merkur, care vorbește despre aproximativ 30 de persoane infectate cu această mutație.

Potrivit directorului clinicii Frank Niederbühl, săptămâna trecută specialiștii au observat nereguli în cazul testelor PCR ale unor pacienți. Experții de la Spitalul Universitar Charité din Berlin au analizat rezultatele de la trei teste și au confirmat că este vorba de o nouă mutație.

Luni, 18 ianuarie, în timpul unei conferințe de presă, dr. Clemens Stockklausner, director adjunct al clinicii, a subliniat că nu există momentan dovezi că mutația ar fi mai contagioasă sau fatală decât celelalte ale virusului.

El a mai spus că această mutație a fost deja detectată la 35 de persoane, dintre care 24 sunt angajați ai clinicii, iar ceilalți sunt pacienți.

Până în prezent, oamenii de știință au detectat peste 12.000 de mutații ale coronavirusului. Printre acestea este o tulpină descoperită la mijlocul lunii decembrie în Regatul Unit, care, potrivit OMS, este mai contagioasă decât coronavirusul original și este prezentă acum în mai multe țări, inclusiv în Rusia și Franța.

De asemenea, o nouă mutaţie, numită 501.V2, a fost raportată în Africa de Sud. În ianuarie, o altă mutație a virusului a fost descoperită de Institutul japonez de boli infecțioase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Germania, coronavirus, mutații
Tematic
OMS vrea intensificarea măsurilor împotriva COVID-19


Загрузка...