Vladislav Cotici

Riscați infectați cu coronavirus, dacă importați produse din China? Ce spune ANSA

517
(reînnoit 22:32 04.02.2020)
Directorul general al ANSA Vladislav Cotici spune că riscul contaminării cu coronavirus este minim în cazul produselor importate din China.
Care este riscul de infectare cu coronavirus la produsele aduse din China- ce spune ANSA

Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a declarat, în studioul Sputnik Moldova, că instituția pe care o conduce ține sub control situația regională legată de răspândirea coronavirusului. Vladislav Cotici mai spune că inspectorii din cadrul posturilor ANSA de la frontiera de stat dispun de tot instrumentariul necesar pentru a gestiona o eventuală criză, având în vedere că țara noastră importă din China usturoi, pomelo, pește și produse din pește.

„Inspectorii ANSA de la frontiera de stat monitorizează toate loturile care intră în țară, inclusiv unele loturi neconforme sau cele legate de importul unor animale suspecte. Inspectorii sunt dotați cu echipament de protecție și termometre digitale care ar reduce riscurile unei contaminări”, a punctat Vladislav Cotici.

Funcționarul susține că produsele din China nu sunt importate direct, ci prin intermediari. 

„Aceste importuri se efectuează din terțe state, din huburile din Europa. Vorbim în special de câteva produse cum ar fi usturoi, pomelo, pește și produse din pește. Riscul unei contaminări este practic nul, pentru că viabilitatea virusului este de câteva ore, iar circuitul produselor din China durează trei sau patru săptămâni”, a punctat șeful ANSA.

Recent, premierul  Ion Chicu, a convocat ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică, unde au fost prezentate măsurile de prevenire a contaminării cu noul coronavirus. Focarul s-a declanșat în China la sfârșitul lunii decembrie. 

Potrivit ultimelor informații, 20.438 s-au îmbolnăvit, iar 425 de oameni au murit din cauza maladiei. Organizația Mondială a Sănătății a declarat urgență publică internațională în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus.

517
Tagurile:
ANSA, contaminare, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (729)
Tematic
Noi detalii în cazul moldovenilor blocați în China din cauza coronavirusului
Rusia are un plan de luptă cu coronavirusul – detalii
Ion Ceban

Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

86
(reînnoit 21:44 27.05.2020)
În vara anului trecut, chișinăuienii s-au sufocat nu atât de căldură, cât din cauza mirosului insuportabil de la stația de epurare.
Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

În cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost întrebat cum stau acum lucrurile la Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău și în ce măsură vom putea respira aer relativ curat în următoarea perioadă, mai ales că vremea se încălzește pe zi ce trece. Primarul afirmă că mirosul neplăcut din Capitală vine de la nămolul din lacuri și că în acest sens s-a intervenit, dar nu dă asigurări că mirosul neplăcut va dispărea în totalitate în această vară.

”Noi facem tot posibilul ca să nu avem miros în Capitală, dar vreau să remarc faptul că Stația de epurare și nămolul de unde vine acel miros neplăcut sunt două lucruri diferite. Până la ora actuală s-au evacuat 500 de mii de tone de nămol, însă nămol mai este acolo. Nu vreau să deschid parantezele, însă atunci când am spus că e catastrofă nu am exagerat. Problemele acumulate de 12 ani de zile nu pot fi soluționate în jumătate de an”, spune primarul.

Totodată, Ion Ceban menționează că stația de epurare și investițiile care se fac acum nu rezolvă problema în sine, întrucât instalațiile vor fi noi, dar tot 100 de tone de nămol va produce. Pe termen scurt există o soluție, spune primarul, însă pe termen lung este nevoie de o altă stație de epurare, de tip nou, prețul căreia este de două ori mai mare decât al celei pe care o avem în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Ion Ceban, Stația de Epurare
Tematic
Care este soarta drumului de centură a Chișinăului: Ce spune primarul Ion Ceban
Ion Ceban, despre redeschiderea piețelor, stația de epurare și taxarea electronică


Загрузка...
Gheorghe Arpentin

Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

60
(reînnoit 18:18 27.05.2020)
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova, cel vitivinicol, și cum a ajuns Rusia în perioada de pandemie cel mai mare consumator de vinuri moldovenești aflați de la directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

În perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, Rusia este cel mai important partener al companiilor moldovenești care produc vin îmbuteliat. De asemenea, în această perioadă, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan. În același timp, se constată o diminuare simțitoare a exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză.

"Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezintă 66 procente, Belarus 26, Ucraina 7,5 procente. Dacă să ne referim doar la luna aprilie, atunci exporturile în Federația Rusă s-au plasat pe primul loc - 15 procente, urmată de România cu 14 procente, Belarus și Cehia. Pe ultimul loc este situată China", a declarat pentru Sputnik Gheorghe Arpentin.

Cât privește vinurile în vrac, care reprezintă 70% din volumul exportat, principalele destinații sunt Belarus, Federația Rusă și Ucraina.

Gheorghe Arpentin a remarcat că la începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat este că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
China, România, Ucraina, Belarus, Rusia, criză, vinuri, export


Загрузка...
Poliția de Frontieră

Informații actualizate de la Poliția de Frontieră: Oamenii continuă vină acasă

0
(reînnoit 08:44 28.05.2020)
Moldovenii continuă să revină acasă. În decurs de 24 de ore, frontiera țării noastre a fost traversată de 5 027 de oameni.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Timp de 24 de ore, frontiera țării noastre a fost traversată de 5 027 de oameni.

Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 1 968 de traversări. La frontiera cu România au fost înregistrare 1 268 de treceri, iar la cea cu Ucraina - 546. De asemenea, 154 de cetățeni au ajuns în Moldova cu avionul. 

Polițiștii de frontieră au înregistrat și unele încălcări. Ei au constatat că două persoane au încălcat regimul zonei de frontieră, un caz de trafic ilegal de bunuri, o tentativă de trecere a frontierei cu document falsificat, o încălcare a regulilor de folosire a vinietei, o persoană a fost identificată la controlul de frontieră cu consemn național.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 5 027 de persoane și completate 1 986 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Oamenii continuă să sune la Linia Verde. În decurs de 24 de ore s-au înregistrat 377 de apeluri de la cetățeni. La trecerea frontierei de stat, călătorii sunt supuși obligatoriu termometriei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
oameni, Poliția de Frontieră
Tematic
Ultimele informații de la Poliția de Frontieră: Câți oameni au intrat în țară


Загрузка...