Iurie Bulat

Doctor habilitat: Suntem martorii majorării ponderii cancerului colorectal

216
(reînnoit 10:41 04.02.2020)
Astăzi marcăm Ziua Mondială a Cancerului. Cu acest prilej, autoritățile din sănătate, lucrătorii din sistemul medical și societatea civilă atenționează populația că prevenirea și depistarea cancerului în stadiul incipient sporesc șansele la viață.
Doctor habilitat: Suntem martorii majorării ponderii cancerului colorectal

În ce măsură acest mesaj, transmis în fiecare an cu prilejul Zilei Mondiale a Cancerului, i-a determinat pe moldoveni să-și schimbe atitudinea față de propria sănătate? La această întrebare a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, doctorul habilitat și vicedirectorul Institutului Oncologic, Iurie Bulat.

”La noi prevalează forme de cancer care erau caracteristice pentru țările europene acum 20 de ani. Concret, suntem martorii majorării ponderii cancerului colorectal, care în ultimii ani se află pe primul loc. În 2019, am avut peste 600 de cazuri primare de cancer rectal, cancer de colon - peste 700 de cazuri anul trecut. În total, peste 1000 de cazuri de cancer colorectal, în fiecare an. Depășește forme de cancer cum ar fi cel mamar, de plămâni sau piele”, a explicat Iurie Bulat.

În 2014, în premieră în țară a fost deschis un Centru de screening colonoscopic. În baza tehnologiilor medicale moderne, medicii evaluează starea intestinelor și depistează tumorile precanceroase sau cancerul în stadiu incipient.

”Diagnosticul modern al cancerului colorectal a contribuit la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților? Timpul ne va arăta. Sunt convins că vom avea rezultate bune. Cert este că, depistat în stadiu incipient, cancerul colorectal asigură supraviețuirea bolnavilor mai mult de cinci ani. În general, în stadiile 1 și 2 tratamentul cancerului este orientat spre vindecare”, a precizat Iurie Bulat.

Alimentația nesănătoasă afectează direct intestinele și colonul.

”Vorbim despre exces de produse bogate în grăsimi. Este sănătoasă o alimentație bazată pe fructe și legume, care asigură o funcționare adecvată a intestinului”, a menționat Iurie Bulat.

În 2018, la evidența medicilor oncologi din țara noastră se aflau 83.739 de bolnavi.

216
Tagurile:
prevenire, colorectal, cancer
Tematic
Oncologii avertizează: Crește numărul bolnavilor de cancer tiroidian
Savanții au soluții contra cancerului, statul nu poate însă să le finanțeze -Detalii
Zinaida Gribincea

Psiholog: Dependența de Internet este precum un drog

14
(reînnoit 18:14 31.10.2020)
Internetul are avantajele lui, dar există și unele dezavantaje ce pot afecta starea emoțională a oamenilor. Psihologii sunt de părerea că Internetul are același efect precum drogul, în cazul în care nu există capacitatea de control a comportamentului.
Dependența de Internet: Consecințe grave asupra sănătății

Internetul a devenit o sursă inepuizabilă de informații, un instrument indispensabil pentru muncă și afaceri, un mod de a dobândi cunoștințe, dar și de a petrece timpul liber sau de a comunica. Beneficiile și avantajele Internetului sunt extrem de multe, însă există și consecințe negative, una dintre care ar fi dependența de Internet.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, aceasta este o problemă destul de serioasă cu care se confruntă umanitatea în prezent. Este exact la fel de periculoasă ca oricare alt tip de dependență, doar că acaparează pe deplin starea și comportamentul omului.

"Este o tulburare de control al impulsului. Oamenii stau conectați ore în șir fără a avea alte activități. Ei sunt într-o poziție de subordine și pierd autonomia în fața acestuia. Persoanele dependente nu-și pot stăpâni impulsul de a sta pe Internet, care le provoacă plăcere și relaxare. Internetul are același efect ca drogul în cazul în care nu avem capacitatea de a controla comportamentul", a explicat specialistul.

Mai mult, în prezent, în anumite clinici din lume, se folosesc tratamente ale dependentei de calculator precum: psihoterapia, administrarea de medicamente contra stărilor de anxietate și depresie.

Despre metodele și capacitatea de autocontrol a utilizării Internetului fie în scop de serviciu, fie în scopuri personale, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
psiholog, Internet


Загрузка...
Corneliu Său

Opinie: Afacerea va crește rapid pe o platformă industrială

19
(reînnoit 14:45 31.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", proprietarul unei fabrici de mobilă, Corneliu Său, a explicat ce are de câștigat un antreprenor începător dacă deschide o afacere în cadrul platformei industriale.
Opinie: Afacerea va crește rapid într-o platformă industrială

Corneliu Său este de părerea că în cadrul unei platforme industriale afacerea poate să crească rapid și sănătos, în special când este la început de cale. El recunoaște că, dacă ar fi avut ocazia de la inițierea afacerii sale să facă parte dintr-o platformă industrial, i-ar fi fost mult mai ușor și s-ar bucura de mute avantaje.

"Într-o platformă industrială poți să crești rapid și să-ți ajustezi costurile la creșterea directă. De exemplu, inițial folosești un depozit de șase metri în chirie, iar cu cât businessul crește angajezi mai multe persoane, respectiv și spațiul va fi mai mare. Când ei un spațiu separat sau din start ai costuri mai mari, nu poți să crești și stagnezi creșterea companiei", a explicat antreprenorul.

Mai mult, Corneliu Său a precizat că un alt avantaj ar fi racordările de autorizație – partea de procedură va fi cu mult simplificată. De asemenea, antreprenorii vor fi mult mai motivați să muncească într-un grup de oameni de succes, a căror energie și ambiție cu siguranță va fi molipsitoare.

De menționat este că, recent, Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Astfel, statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Platforme industriale, antreprenori, afacere
Tematic
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje


Загрузка...