Iurie Mărgineanu

Sfatul avocatului: Ce trebuie cunoașteți despre moștenire

2036
(reînnoit 10:32 04.02.2020)
Potrivit art. 2162 din Codul Civil al Republicii Moldova, moștenirea este transmiterea patrimoniului (masa succesorală) unei persoane fizice decedate (defunct, cel care a lăsat moștenirea) către una sau mai multe persoane (moștenitori).
Sfatul avocatului: Ce trebuie să cunoașteți despre moștenire

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocatul Iurie Mărgineanu a subliniat că moștenirea are loc în temeiul legii și/sau conform testamentului. De asemenea, Mărgineanu a remarcat că  moștenirea se deschide la momentul decesului celui care a lăsat moștenirea, fie că este fizic constatat, fie că este declarat prin hotărâre judecătorească definitivă.

"Există moștenirea legală și moștenirea testamentară. Moștenirea este legală în cazul în care transmiterea moștenirii are loc în temeiul legii la persoanele rămase în viaţă. Moștenirea legală apare în cazul în care persoana decedată nu a lăsat testament, sau în cazul în care testamentul lăsat a fost declarat nul, dacă succesorul testamentar este nedemn ș.a. ", a explicat avocatul.
Potrivit lui, moștenitorii legali se împart în trei clase. Din clasa întâi fac parte: descendenţii (fiii și fiicele celui ce a lăsat moștenirea, la fel și cei născuţi vii după decesul lui, precum și cei adoptaţi); soţul supravieţuitor şi ascendenţii privilegiaţi (părinţii, adoptatorii) celui ce a lăsat moștenirea. Moștenitori de clasa a doua sunt: colateralii privilegiaţi (fraţii și surorile) și ascendenţii ordinari (bunicii, atât din partea tatălui, cât și din partea mamei) ai celui ce a lăsat moștenirea. Din clasa a treia de moștenitori fac parte: colateralii ordinari, adică unchii și mătușile celui ce a lăsat moștenirea.
"Moștenitorii se prezintă la notar cu certificatul de deces a persoanei decedate acolo unde defunctul avea viză de reședință sau trăia permanent. De exemplu, în cazul soțului supraviețuitor acesta dobândește o pătrime ca moștenitor legal, iar restul bunurilor se împarte între copii, dacă aceștia există. Astfel, moştenitorii din clasa a doua vin la succesiune doar dacă nu există moştenitori din clasa întâi sau dacă aceştia sunt renunţători sau nedemni, cei din clasa a treia – doar dacă nu sunt moştenitori din primele două clase", a precizat Mărgineanu.

Totuși, moștenirea testamentară are prioritate față de moștenirea legală, normele celei din urmă fiind aplicabile în cazul în care persoana nu a dispus prin testament cu privire la soarta bunurilor sale. Mai mult, persoana abilitată cu autentificarea testamentului, martorii și persoanele care semnează testamentul nu au dreptul să divulge informațiile privind conținutul testamentului până la data deschiderii moștenirii. 

"Testamentul poate fi redactat de către testator personal sau, la cererea acestuia, de către notar ori de către persoanele abilitate cu autentificarea testamentului. Dacă testatorul nu poate semna testamentul, atunci, la solicitarea lui, testamentul va fi semnat, în prezența a doi martori, de o altă persoană a cărei identitate se stabilește de către notar", a subliniat avocatul.

Ce drepturi succesorale are soțul supraviețuitor? Cine moștenește datoriile defunctului? Care este rolul gradului de rudenie? Ce fel de testamente sunt prevăzute de lege? Acestea dar și alte răspunsuri le puteți afla din interviul audio atașat.

2036
Tagurile:
testament, avocat, moștenire
Olga Guzun

Problemele părinților copiilor cu autism pe timp de pandemie

44
(reînnoit 21:32 16.04.2021)
Pandemia a pus la grea încercare societatea noastră. Cum se descurcă în această perioadă părinții a căror copii suferă de autism și care sunt cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină în ultima perioadă?
Problemele părinților copiilor cu autism pe timp de pandemie

Olga Guzun este mama unui copil cu autism care a povestit cu lux de amănunte în cadrul emisiunii "ATITUDINI" despre provocările pe care le întâmpină în această perioadă de criză.

Potrivit ei, pentru copiii care au autism cel mai important lucru este socializarea. Nici până acum aceștia nu au avut parte de prea multe activități în acest sens, însă pandemia a bulversat și mai mult lucrurile.

"Acum practic nu există deloc aceste posibilități. Școala este online, totul este închis. Părinții se tem să-și expună riscului copiii și-i protejează mai mult acasă", a declarat pentru Sputnik Olga Guzun.

Potrivit ei, acesta situație afectează starea de sănătatea fizică a copiilor, întrucât fac mai puțină mișcare și petrec un timp îndelungat în fața calculatorului. De asemenea, faptul că procesul de educație a avut loc o bună perioadă de timp exclusiv online, părinții trebuiau să fie în permanență alături de copii și să-i vegheze.

"Școala online necesită mult implicarea părintelui. Eu muncesc de acasă, dar oricum este destul de complicat, pentru că copiii nu au răbdare și nu dispun de suficientă concentrare pentru a sta ore în șir în fața calculatorului", a subliniat interlocutoarea.

De asemenea, Olga Guzun a precizat că pentru părinții a căror copii au autism este important să cunoască principiile de terapie și să le utilizeze în viața de zi cu zi. Dacă acest process este întrerupt un timp mai îndelungat, atunci comportamentele copiilor se înrăutățesc brusc, generând crize de nervi și alte consecințe nefaste.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
părinți, pandemie, copii cu autism, autism
Tematic
Premieră în Moldova: Copiii cu autism vor beneficia de mai multe servicii gratis: Detalii


Загрузка...
Svetlana Cebotari

Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

45
(reînnoit 20:39 16.04.2021)
Cum pandemia a schimbat viziunea moldovenilor asupra necesității donării voluntare de sânge și cât de importantă este această procedură în tratamentul COVID-19? Subiectul a fost discutat cu directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

Procedura de donare a sângelui este simplă și nedureroasă. În perioada de pandemie a fost înregistrată o scădere a donărilor de sânge pe anumite componente, însă la capitolul donarea plasmei pentru pacienții ce suferă de COVID-19, moldovenii au manifestat solidaritate și responsabilite, susține Svetala Cebotari.

"Pandemia ne-a oferit lecția să prețuim sănătatea noastră, să înțeleg că multe persoane au nevoie de sânge, de ajutorul nostru. A fost o perioadă plină de incertitudine și provocări, dar care a scos la iveală calitățile bune ale unor oameni", a declarat pentru Sputnik directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit ei, o persoană vindecată de COVID-19 poate dona 600 ml de plasmă. Cantitatea este suficientă pentru a salva viața unui bolnav grav. Plasma persoanelor vindecate de COVID-19 este utilizată și în țara noastră pentru tratamentul bolnavilor afectați de această maladie. Terapia a început să fie aplicată în aprilie 2020, după ce în mai multe state a avut un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților.

Cât privește regulile ce trebuie respectate înainte și după donarea sângelui în celelalte cazuri, acestea sunt foarte simple. Cu o zi înainte de donarea sângelui, persoana trebuie să consume doi litri de apă plată și alimente bogate în proteine și vitamine. Și fumătorii pot fi donatori, cu o condiție: să nu fumeze două ore înainte și după recoltarea sângelui. După donarea sângelui, donatorul rămâne sub supravegherea lucrătorului medical 30 de minute. De asemenea, în ziua donării, va continua să consume multe lichide, fructe și legume. Nu sunt recomandate alimentele bogate în grăsimi și alcoolul.

În medie, o persoană donează 450 ml de sânge. Organismul recuperează acest volum în decurs de 48 de ore. Celulele pierdute ca urmare a donării se restabilesc însă peste 56 de zile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
donare, COVID-19, plasme, sânge
Tematic
Viorica Dumbrăveanu: Trei vieți salvate dintr-o singură donare de sânge


Загрузка...
Rațe

După câteva zile de ploi și vreme posomorâtă, iată cum va fi în weekend

0
(reînnoit 22:28 16.04.2021)
În acest weekend se așteaptă vreme frumoasă, cu maxime de până la +17 grade. Meteorologii anunță că ploile vor conteni.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +11..+14 grade în nordul țării, +12..+15 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +16 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla din direcția sud-vest. Presiunea atmosferică va fi normală. Precipitații nu se prevăd.

 Prognoza meteo pentru 17 - 23 aprilie 2021
Prognoza meteo pentru 17 - 23 aprilie 2021

Noaptea vor fi -1..+3 grade la nord, -1..+4 grade se așteaptă în centru, iar la sud termometrele vor indica între +2 și +5 grade Celsius.

Duminică, va fi cu un gram mai cald decât sâmbătă, iar termometrele vor indica până la +17 grade Celsius. Precipitațiile vor reveni de luni, în centru și sud, iar marți va ploua puternic în toată țara. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoze meteo, prognoze, meteo.md, meteo
Tematic
Săptămâna începe cu mult soare, dar iată când vin ploile: Prognoza meteo pentru 7 zile
Cum va fi vremea astăzi: Unde sunt posibile înghețuri - Prognoza meteo


Загрузка...