Виорика Думбрэвяну

Cum previn autoritățile importul în țară al coronavirusului din China

178
(reînnoit 17:15 31.01.2020)
Autoritățile din sănătate întreprind măsuri pentru a preveni apariția și răspândirea pe teritoriul țării al coronavirusului care face ravagii în China.
Cum previn autoritățile importul în țară al coronavirusului din China

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat măsurile întreprinse în scopul prevenirii importului în țară a coronavirusului 2019-nCoV, care a ucis până în prezent 170 de chinezi, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

”Agenția Națională de Sănătate Publică asigură funcționarea Centrului operațional de urgență pentru a monitoriza și a gestiona eficient orice situație excepțională care poate apărea.Toate instituțiile medicale publice sunt asigurate cu stocurile necesare de medicamente pentru tratarea gripei și infecțiilor respiratorii acute. De asemenea, cooperăm cu laboratoarele din regiunea europeană, unde vom transmite probele prelevate de la persoanele suspectate de această infecție. Am coordonat cu Serviciul vamal și Poliția de frontieră măsurile care vor fi întreprinse pentru protecția cetățenilor care traversează frontiera și pentru angajații acestor structuri”, a relatat Viorica Dumbrăveanu în cadrul ședinței de Guvern.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de urgență la nivel mondial din cauza epidemiei coronavirus 2019-nCoV, însă fără restricții de deplasare și comerț. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să evite contactul cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute, să respecte regulile de igienă personală  și să se adreseze medicului de familie la apariția simptomelor unei boli respiratorii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 7000 de cazuri de coronavirus au fost confirmate până în prezent.

178
Tagurile:
China, coronavirus
Tematic
Coronavirusul: Rusia anunță închiderea frontierelor cu China
Ultimele date despre coronavirusul din China: Măsuri de combatere
Răspândirea virusului ucigaș din China: Autoritățile din Moldova sunt în alertă
Ion Ceban

Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

86
(reînnoit 21:44 27.05.2020)
În vara anului trecut, chișinăuienii s-au sufocat nu atât de căldură, cât din cauza mirosului insuportabil de la stația de epurare.
Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

În cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost întrebat cum stau acum lucrurile la Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău și în ce măsură vom putea respira aer relativ curat în următoarea perioadă, mai ales că vremea se încălzește pe zi ce trece. Primarul afirmă că mirosul neplăcut din Capitală vine de la nămolul din lacuri și că în acest sens s-a intervenit, dar nu dă asigurări că mirosul neplăcut va dispărea în totalitate în această vară.

”Noi facem tot posibilul ca să nu avem miros în Capitală, dar vreau să remarc faptul că Stația de epurare și nămolul de unde vine acel miros neplăcut sunt două lucruri diferite. Până la ora actuală s-au evacuat 500 de mii de tone de nămol, însă nămol mai este acolo. Nu vreau să deschid parantezele, însă atunci când am spus că e catastrofă nu am exagerat. Problemele acumulate de 12 ani de zile nu pot fi soluționate în jumătate de an”, spune primarul.

Totodată, Ion Ceban menționează că stația de epurare și investițiile care se fac acum nu rezolvă problema în sine, întrucât instalațiile vor fi noi, dar tot 100 de tone de nămol va produce. Pe termen scurt există o soluție, spune primarul, însă pe termen lung este nevoie de o altă stație de epurare, de tip nou, prețul căreia este de două ori mai mare decât al celei pe care o avem în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Ion Ceban, Stația de Epurare
Tematic
Care este soarta drumului de centură a Chișinăului: Ce spune primarul Ion Ceban
Ion Ceban, despre redeschiderea piețelor, stația de epurare și taxarea electronică


Загрузка...
Gheorghe Arpentin

Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

61
(reînnoit 18:18 27.05.2020)
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova, cel vitivinicol, și cum a ajuns Rusia în perioada de pandemie cel mai mare consumator de vinuri moldovenești aflați de la directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

În perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, Rusia este cel mai important partener al companiilor moldovenești care produc vin îmbuteliat. De asemenea, în această perioadă, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan. În același timp, se constată o diminuare simțitoare a exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză.

"Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezintă 66 procente, Belarus 26, Ucraina 7,5 procente. Dacă să ne referim doar la luna aprilie, atunci exporturile în Federația Rusă s-au plasat pe primul loc - 15 procente, urmată de România cu 14 procente, Belarus și Cehia. Pe ultimul loc este situată China", a declarat pentru Sputnik Gheorghe Arpentin.

Cât privește vinurile în vrac, care reprezintă 70% din volumul exportat, principalele destinații sunt Belarus, Federația Rusă și Ucraina.

Gheorghe Arpentin a remarcat că la începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat este că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
China, România, Ucraina, Belarus, Rusia, criză, vinuri, export


Загрузка...
Twitter, imagine de arhivă

Twitter a explicat de ce postările lui Trump au fost marcat cu ”ecusonul neadevărului”

0
Serviciul de Securitate al rețelei de socializare Twitter explică de ce a marcat ”tweet-urile” președintelui american ca fiind false.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Serviciul de securitate al Twitter a explicat de ce a marcat două tweet-uri ale președintelui american Donald Trump despre votul poștal din California ca fiind neadevărate, informează RIA Novosti.

Mai devreme, sistemul rețelei de socializare Twitter a desemnat unul dintre mesajele lui Trump că ar conține o minciună și a plasat o pictogramă de avertizare, care sugerează utilizatorilor să se familiarizeze cu faptele despre votarea prin poștă.

Link-ul din această semnătură duce la o pagină specială de pe Twitter, care începe cu un link către un articol din Politico sub titlul „Trump face declarații nefondate conform cărora votarea prin poștă duce la falsificarea rezultatelor”.

Următorul este un scurt extras de pe Twitter din trei puncte, în care sunt enumerate ceea ce Trump a spus în mod incorect, iar mai jos este o selecție de publicații pe același subiect.

"Am adăugat o notă la cele două înregistrări ale președintelui american Donald Trump despre planurile de votare prin poștă în California ca parte a politicii noastre de corectitudine pentru evenimente publice. Credem că aceste tweet-uri pot genera confuzie în rândul alegătorilor despre ceea ce ei ar trebui să facă, să primească buletinul de vot și să ia parte la procesul electoral", precizează serviciul de securitate al rețelei de socializare într-un comunicat.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va reglementa sau „închide” complet rețelele de socializare dacă continuă să astupe vocile conservatorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Trump, Twitter
Tematic
Premieră: Război între Trump și Twitter, acuzații de ”Amestec în alegerile prezidenţiale”


Загрузка...