Valeriu Jereghi

Tragedia Holocaustului: Filmul regizorului moldovean, premiat la un prestigios festival

347
(reînnoit 16:10 26.01.2020)
Regizorul moldovean Valeriu Jereghi fascinează prin creații sincere și deosebite ce transmit mesaje puternice publicului spectator. Un exemplu este și proiectul său cinematografic "Mirajul Dragostei", lansat în anul 2006, la Chișinău.
Tragedia Holocaustului: Filmul regizorului moldovean, premiat la un prestigios festival

Filmul "Mirajul Dragostei" descrie viaţa oamenilor simpli din micul sătuc ucrainean Zinkov, unde locuiesc în pace şi înțelegere oameni de diverse naționalități şi religii, care merg la sinagogă, la biserica ortodoxă, la biserica catolică, în apropiere de o veche cetate turcească.

Scenariul filmului artistic de lung metraj a fost conceput după nuvela autobiografică „Motl-Shothen”, semnată de Yaacov Tichman.

"Filmările au avut loc chiar în sătucul Zinkov, acolo unde s-a născut scriitorul. Acesta redă viața oamenilor care locuiau acolo: evrei, romi, ucraineni, moldoveni, ruși, turci ș.a. Este un film emoționant ce reflectă viața oamenilor până și după marea tragedie – Holocaustul", a spus Valeriu Jereghi.

Filmul a avut priză la public imediat după lansare, iar în cadrul Festivalului Internaţional euroasiatic „Filmul nou. Secolul XXI” de la Smolensk, Rusia, unde au concurat 116 filme din statele CSI şi ţările baltice, acesta a obținut trei premii și a fost nominalizat la „Premiul Mare”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun rol masculin” şi „Cel mai bun scenariu”.

"Din 8 premii existente în cadrul festivalului, „Mirajul dragostei” a obţinut 3 – pentru scenografie, pentru imagine şi Premiul simpatiilor spectatorilor. Este un mare succes", a declarat regizorul moldovean.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

347
Tagurile:
festival, evrei, Holocaust, film
Lucia Caciuc

Violența în rândul tinerilor: Ce observă profesorii

6
(reînnoit 17:35 05.12.2020)
Una dintre problemele acute astăzi este violenţa în rândul tinerilor. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Sptunik Matinal" cu profesoara Lucia Caciuc-Roşioru.
Violența în rândul tinerilor: Ce observă profesorii

Violența în rândul tinerilor continuă să persiste. Acest lcuru îl observă îndeosebi profesorii la școală – acolo unde copilul își petrece o mare parte a timpului.

Диминец Мария
© Photo : Из личного архива, Диминец Мария

Profesoara Lucia Caciuc-Roșioru susține că violența poate fi un obicei ce se învață de la alte persoane, o explozie de nemulțumire, o manifestare a comportamentului holeric, a lipsei de educație. În unele cazuri poate fi nevoie și de intervenția specialistului atunci când violența prezintă un simptom al unor divianțe serioase comportamentale.

"De multe ori părinții nu observă acest comportament violent și atunci rolul le revine pedagogilor. Violența este generată de un șir de factori, cel mai frecvent copiii sunt afectați de lipsa atenției din partea părinților și cumva încearcă să-și reverse nemulțumirea și agresivitatea", a declarat pentru Sputnik interlocutoarea.

În acest sens, profesorii au o misiune foarte importantă și anume cea de a educa în copii toleranța, înțelegerea, respectul și bunăvoința, a conchis Lucia Caciuc-Roșioru.

Despre alte măsuri pentru a preveni violența în rândul tinerilor aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
tineri, violență
Tematic
Violența în familie, tot mai frecventă: Ce impact are fenomenul


Загрузка...
Galina Vieru

Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

20
(reînnoit 15:21 05.12.2020)
Sunt oameni care în perioada pandemiei au muncit mai mult decât înaintea declanșării ei, iar rezultatele muncii au fost apreciate inclusiv pe reţelele de socializare. Este şi cazul pictoriţei Galina Vieru, care a creat mai multe desene deosebite.
Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

În ciuda pandemiei, Galina Vieru a avut o perioadă destul de solicitantă și fructoasă. Pictorița a realziat mai multe tablouri în stil național și a ilustrat unele cărți. Este vorba despre opera „Seminţe de Cer”, semnată de autoarea Adelina Labic.

"A fost o deosebită plăcere pentru mine să ilustrez această carte complexă ce transmite un mesaj foarte profund. Sunt texte scrise din suflet, iar ilustrarea conținutului a fost o frumoasă provocare pentru mine", a mărturisit pictorița.

Galina Vieru susține că de mic copil îi plăcea să admire ilustrațiile din cărți pe care le primea din partea celor dragi. Pictorița mai spune că în timpul procesului de creație depune tot efortul pentru a impresiona publicul iubitor de artă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
picturi, cărți
Tematic
Descoperă Chișinăul: Carte pentru copii


Загрузка...