Boris Druță

Holocaust: Istorii cutremurătoare despre evreii din Telenești se auzeau strigăte ...

708
(reînnoit 16:51 19.01.2020)
Avocatul și scriitorul Boris Druță s-a născut în satul Inești din raionul Telenești. Potrivit lui, pe atunci, în satul său de baștină locuiau multe familii de evrei. Scriitorul a povestit despre copilăria sa, dar și despre cea mai mare tragedie a evreilor – Holocaustul.
Holocaust: Istorii cutremurătoare despre evreii din Telenești – se auzeau strigăte ...

Potrivit lui Boris Druță, în copilăria sa toate centrele raionale aveau o diasporă foarte pronunțată de evrei, astfel că în satul Inești locuiau multe familii de evrei. Scriitorul își amintește că adesea se juca cu copiii de această naționalitate, urmărea tradițiile pe care le aveau, sărbătoreau împreună Paștele evreiesc și se delecta cu mâncarea lor tradițională.

"M-am îndrăgostit de acest popor, de atitudinea lor față de bătrâni și copii. Mi-am petrecut toată copilăria alături de ei. Am niște amintiri foarte frumoase", a spus el.

Boris Druță a povestit că mama lui cunoștea limba idiș și adesea își amintea de marea tragedie a evreilor din Telenești. Din cele povestite de părinții săi în vara anului 1941, la Telenești, locuiau peste trei mii de evrei, aceștia aveau diferite îndeletniciri, erau meșteșugari sau agricultori și trăiau în armonie cu localnicii.

"În iunie-iulie 1941 au venit fasciștii la Telenești. O mare parte dintre evrei a fugit peste Nistru, însă au mai rămas cam 200 de persoane, care spuneau că nemții sunt oameni foarte buni pentru că îi țin minte din Primul Război Mondial. Au rămas din naivitate, aveau impresie bună neștiind politica lor de exterminare a evreilor", a povestit Druță.

Scriitorul spune că evreii care au rămas au trecut prin chinuri groaznice. Aceștia au fost închiși într-o ogradă și au fost ținuți acolo două săptămâni, iar strigătele mamelor cu copii se auzeau în satele din apropiere.

"Apoi, în ziua amiaza mare, evreii au fost duși la marginea satului, unde i-au pus să-și sape groapa. Oamenii din sat care treceau pe acolo au văzut cum aceștia au fost împușcați și îngropați acolo", a povestit el.

După Război, spune Druță, evreii au fost exhumați și îngropați la Cimitirul Evreiesc din Telenești.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

708
Tagurile:
Teleneşti, evrei, Holocaust
Ștefan Darie

O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

64
(reînnoit 17:29 24.10.2020)
Cantautorul Ştefan Darie a editat recent un roman de dragoste. Cine sunt eroii şi cum i-a venit ideea să scrie această carte am aflat chiar de la el.
O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ștefan Darie a mărturisit că ideea de a scrie un roman de dragoste a apărut atunci când era într-o vizită în America, fiind inspirat de împrejurimile de acolo.

"Eroiii cărții sunt niște personaje din America. Am folosit denumiri de orașe și străzi de acolo. A fost o perioadă în care eram inspirat și am simțit că este momentul potrivit să scriu această carte", a dezvăluit el.

Cartea a fost scrisă în limba rusă și poartă denumirea "Призрак из прошлого", fiind redactată în capitala Federației Ruse, la Moscova.

"Am scris această istorie de dragoste în limba rusă, pentru că îmi este mult mai ușor să-mi aștern gândurile pe foaie. Romanul descrie relația dintre doi oameni, care dintr-o greșeală s-au despărțit și au suferit o viață întreagă", a relatat Ștefan Darie.

Potrivit lui, cartea poate fi găsită în format electronic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
dragoste, roman, carte


Загрузка...
Elena Marian

Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

44
(reînnoit 17:21 24.10.2020)
Singurul Festival de Muzică Corală Internațională din țara noastră a revenit cu o nouă ediție. Despre impactul evenimentului, organizat altfel în acest an, am aflat de la președintele Asociației Muzical-Corale din Republica Moldova, Elena Marian.
Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

La mijlocul lunii octombrie curent, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală "A ruginit frunza din vii".

În premieră, în cadrul evenimentului au participat în format online 35 de formații corale din, Bulgaria, Letonia, Italia, Macedonia, Polonia, România, Rusia, Spania, Ucraina, Ungaria ș.a.

"Festivalul are un rol important în promovarea Republicii Moldova și a artei corale din țară pe plan național și internațional. Mai mult, evenimentul a devenit cunoscut în întrega lume. În acest an, formațiile corale au expediat videouri înregistrate până la pandemie. Pentru prima dată au participat patru formații din Cuba și una din Spania, a declarat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal Elena Marian.

Potrivit organizatoarei, prestațiile interpreților au fost evaluate de un juriu profesionist din România, Ucraina, Republica Moldova, Spania ș.a.

De obicei, Festivalul se desfășura la Chișinău, în cele mai prestigioase săli de concerte. Astfel, tradițional sute de interpreți internaționali ne vizitau Capitala în luna octombrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
COR, festival


Загрузка...
soare

Prognoza meteo: Astăzi, aproape ca vara

0
(reînnoit 16:19 24.10.2020)
Maximele termice vor varia astăzi între +15.. + 20 de grade Celsius, cerul va fi variabil, izolat se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, anunță angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Ploile vor cădea preponderent în raioanele din nordul Republicii Moldova.

În acea regiune, maximele nu vor depăși +18 grade Celsius, la centru mercurul în termometre se va ridica până la gradația +19 și +20 în sudul țării.  

Pe parcursul zilei de astăzi presiunea atmosferică va fi ridicată, iar vântul va sufla cu o viteză de 4-9 metri pe secundă.

În noaptea de duminică spre luni va ploua în raioanele de sud ale Republicii Moldova.

Vremea călduroasă se va menține până la sfârșitul acestei luni, 31 octombrie.

Vom menționa că din 1886 și până în anul trecut, perioada în care s-au monitorizat valorile termice în orașul Chișinău, în data de 25 octombrie am avut zile și mai călduroase, maxima înregistrându-se în anul 1960, când termometrele au indicat +24,4 grade Celsius. Minima însă a fost înregistrată un an mai înainte, în 1959. Atunci, în ziua de 25 noiembrie 1959, mercurul a coborât până la -7,2 grade Celsius.

Extreme termice la Chișinău pentru ziua de 25 octombrie, raportate în perioada de monitorizare 1886-2019
Extreme termice la Chișinău pentru ziua de 25 octombrie, raportate în perioada de monitorizare 1886-2019

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...