Leonid Gorceac

Ziua Națională a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu: Programul evenimentelor

95
Pe 15 ianuarie, la Chișinău se vor desfășura mai multe acțiuni culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu.
Ziua Națională a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu: Programul evenimentelor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful secției manifestări culturale, Leonid Gorceac, a anunțat programul evenimentului organizat de către Direcția cultură a Primăriei municipiului Chișinău.

La ora 15:30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va fi pus în scenă un spectacol dedicate creației marelui poet. În aceeași sală, la ora 18:30 se va desfășura un concert aniversar la care vor evolua mai mulți actori, orchestra Teatrului și ansamblul etnofolcloric Plăieșii.

Ziua Națională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr.74 la 12 aprilie 2012 și are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților artistice din domeniul culturii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

95
Tagurile:
program, Mihai Eminescu, cultură
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Simptome care nu trebuie neglijate

38
(reînnoit 19:24 02.12.2020)
Intoxicații cu ciuperci devin tot mai frecvente. Despre simptomele ce semnalează că ceva nu este în regulă după ce ați consumat acest produs aflați de la șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul ANSP, Iurie Pânzaru.
Intoxicațiile cu ciuperci: Simptome ce nu trebuie neglijate

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri în care au avut de suferit 62 de persoane, dintre care 11 erau copii, iar patru oameni au murit.

Potrivit lui Iurie Pânzaru, manifestările intoxicației apar chiar după consumul unor cantități mici de ciuperci. Simptomele pot apărea în intervalul de la o oră până la 48 ore de la consum, iar în cazurile mai grave poate surveni chiar și decesul.

"Mai întâi de toate apare greața, apar dureri în regiunea abdomenului, scaunul cu sânge, uscăciune în gură, sete, salivație abundentă. Peste șase ore de la debut pot apărea și amețeli și se agravează starea generală a sănătății - dureri insuportabile de cap până la pierderea cunoștinței, chiar și halucinații. În cele mai grave situații apare coma și survine decesul. Îndată ce apar careva simptome, adresați-vă medicului de familie sau sunați la 112", a explicat specialistul.

Iurie Pânzaru a mai menționat că majoritatea pacienților se adresează mult prea târziu la medici, crezând că starea de sănătate se va ameliora. Mulți dintre aceștia nu conștientizează riscurile și consecințele ce pot apărea după o banală intoxicație.

"Aproximativ 95 de procente din pacienți se adresează târziu la specialiști. Intoxicațiile cu ciuperci se deosebesc de alte intoxicații, de aceea este important de acționat la timp. De exemplu, în luna noiembrie, din cauza adresărilor tardive, au fost înregistrate și cazuri de deces", a subliniat el.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul recomandă ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor. Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
intoxicații cu ciuperci, intoxicații
Tematic
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale


Загрузка...
Diana Eșanu

Medic cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

102
(reînnoit 22:02 02.12.2020)
Pe reţelele de socializare au apărut mai multe informaţii false precum că cei care au unele probleme ce ţin de funcționarea inimii ar trebui să renunţe la medicamente. Cardiologul Diana Eșanu dezminte aceste zvonuri și vine cu câteva recomandări.
Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul-cardiolog Diana Eșanu a menționat că de la începutul pandemiei au circulat zvonuri precum că cei care au unele probleme ce ţin de activitatea inimii ar trebui să renunţe la medicamente.

Specialistul spune că unele persoane au renunța în totalitate la preparate, iar în rezultat numărul celor care acuză complicații ale bolii a crescut simțitor.

"S-a demonstrat științific că renunțarea la aceste preparate duce la acutizarea bolilor și înrăutățirea stării pacienților. Aceștia trebuie să continue să administreze preparatele antihipertensive sau cele legate de sistemul cardiovascular pentru a menține o stare normală și a nu ajunge la acutizări", a subliniat medicul-cardiolog.

În paralel cu tratamentul medicamentos, pacienții trebuie să adopte și un stil de viață sănătos: efort fizic moderat, alimentație echilibrată, evitarea stresului și un regim de somn de 7-8 ore pe zi.

Diana Eșanu susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri proaste pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
medicamente, cardiolog, medic
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin, îngrijorat de situația din Belarus

0
(reînnoit 20:03 02.12.2020)
Putin speră că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili un dialog intern, fără presiuni și imixtiuni din afară.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, speră că poporul Belarusului va da dovadă de o suficientă maturitate politică pentru a stabili cu calm un dialog politic intern și va rezolva toate problemele interne fără presiuni și imixtiuni din afară.

“Sper foarte mult că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili, fără mișcări bruște, un dialog politic intern între toate forțele politice și să-și rezolve toate problemele interne de sine stătător, fără nicio presiune sau imixtiune din afară. Nu-i nicio îndoială că acest lucru va reuși, luând în considerație experiența politică a președintelui belarus”, a declarat Putin la sesiunea Consiliului pentru Securitatea Colectivă a OTSC, desfășurată într-un regim de conferință video.

Totodată, liderul rus și-a exprimat convingerea că „popoarelor trebuie să li se ofere posibilitatea să-și rezolve propriile probleme, care reprezintă pentru ei un interes deosebit” și a adus drept exemplu negativ evenimentele așa-numitei “primăveri arabe” și altor revoluții colorate.

Situația din Belarus în perioada campaniei electorale a îngrijorat Rusia, pentru că ea este deranjată de imixtiunile externe în problemele statelor, a mai declarat Putin.

“Situația cu care se confruntă Belarus nu ne poate lăsa indiferenți. Firește, în orice țară, în special în perioada campaniilor electorale și în situațiile postelectorale, deseori apar diverse mișcări și chiar conflicte… S-a întâmplat și în Belarus. Nu asta ne îngrijorează. În realitate, suntem îngrijorați de imixtiunile din afară, de alimentările financiare, de campaniile informaționale, susținerea politică și altele”, a declarat Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Belarus, popor, Putin
Tematic
“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului


Загрузка...