Valentin Beniuc

Cât de chibzuită a fost decizia lui Donald Trump de a-l omorî pe generalul Soleimani

225
(reînnoit 10:02 14.01.2020)
Ce spune rectorul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Valentin Beniuc, despre decizia lui Donald Trump de a-l omorî pe generalul Qassem Soleimani.

Decizia președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, de a-l omorî pe generalul Qassem Soleimani a fost nechibzuită. Mai mult, aceasta contravine normelor internaționale. Declarația aparține rectorului Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Valentin Beniuc, și a fost făcută pentru Sputnik Moldova.

„Președintele Statelor Unite ale Americii nicidecum nu a acționat în cadrul normelor și a cutumelor internaționale, dar trebuie să recunoaștem că la acest capitol SUA are o istorie foarte bogată, de aceea decizia lui Trump este o continuare a acestor tradiții. Noi avem în istorie bombardamentul Iugoslaviei, avem intervenția SUA din Libia, intervenția din Irak, din Afganistan, și aceste intervenții s-au făcut în afara Consiliului de Securitate, în afara deciziei Organizațiilor Națiunilor Unite”, spune doctor habilitat în ştiinţe politice Valentin Beniuc.

Rectorul IRIM amintește despre rolul generalului Qassem Soleimani în Iran, care era unul dintre cei mai îndrăgiți comandanți ai islamiștilor.

„Este cunoscut că Soleimani era nu doar un simplu reprezentant al serviciilor secrete iraniene, el era o autoritate a islamismului...Respectiv, Trump nu a făcut un pas chibzuit. Mai ales că Iranul este o țară conflictuală, plus că și zona în care se află Iranul, la fel, este foarte conflictuală”, conchide doctor habilitat în ştiinţe politice Valentin Beniuc.

Amintim că generalului Qasem Soleimani, considerat al doilea cel mai puternic om din Iran, a fost ucis în data de 3 ianuarie, într-un atac aerian ce a avut loc în Irak la ordinul lui Donald Trump. Generalul era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, structură specializată în operaţiuni externe clandestine, și era considerat al doilea cel mai puternic om din Iran, după liderul suprem, ayatolahul Ali Khamenei.

La doar câteva zile de la asasinarea lui Soleimani, în noaptea de 8 spre 9 ianuarie, Iranul a atacat două baze militare americane din Irak. Totodată, Teheranul a cerut retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu. De menționat este că în timpul atacului din noaptea de 8 ianuarie, un avion ucrainean, la bordul căruia se aflau 176 de persoane, a fost lovit din greșeală de una dintre rachetele iraniene.

225
Tagurile:
Qassem Soleimani, Donald Trump, militari americani, SUA, Irak, Iran
Tematic
Ucraina, ipoteze în cazul prăbușirii avionului în Iran: Rachetă, act terorist sau explozie
Ce mesaj i-a transmis Putin lui Zelenski în urma tragediei aviatice din Iran
Ambasadorul britanic în Iran afirmă că nu a participat la protestele de la Teheran


Загрузка...