Veaceslav Ioniță

De câte salarii anuale are nevoie un moldovean pentru a-și procura un apartament

559
(reînnoit 19:36 10.01.2020)
Piața imobiliară din Republica Moldova a înregistrat un record în 2019. Vezi câte apartamente au fost cumpărate și cât de mult a crescut puterea de cumpărare a moldovenilor.
De câte salarii anuale are nevoie un moldovean pentru a-și procura un apartament

Aproximativ 25 de mii de apartamente au fost cumpărate în 2019 în Republica Moldova susține economistul Veaceslav Ioniță. Cifra reprezintă un record pentru piața imobiliară din țara noastră și este influențată de mai mulți factori, printre care și creșterea puterii de cumpărare a moldovenilor.

„În 2019, Republica Moldova a înregistrat un record în ceea ce privește numărul de apartamente cumpărate. Dacă, în medie, în Moldova se vindeau câte 15 mii de apartamente pe an, în 2019 au fost vândute în jur de 25 de mii de apartamente, adică cu 10 mii de apartamente mai mult decât în mod normal”, a declarat Veaceslav Ioniță pentru Sputnik Moldova

Un alt record este și numărul de apartamente cumpărate prin ipotecă.

„În condițiile în care ipoteca este ieftină, ipoteca este ușoară, și băncile oferă credite mult mai relaxate, asta cumva a mișcat piața imobiliară. În plus, veniturile populației au crescut. Dacă până acum, în mare parte, apartamentele erau cumpărate exclusiv cu bani câștigați peste hotare, astăzi este real să-ți cumperi apartament cu banii câștigați în țară”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Pentru procurarea unui apartament de 70 de metri pătrați în 2019 erau necesare aproape nouă salarii anuale, spune Veaceslav Ioniță, adică de trei ori mai puțin decât acum 10 ani.

„Dacă în 2008 îți trebuiau 36 de salarii anuale pentru ați procura un apartament de 70 de metri pătrați, în 2019 am coborât sub nouă ani și ne apropiem de opt salarii anuale. Adică, în ultimii 10 ani, apartamentele s-au ieftinit de trei ori și nu în preț, dar în efortul financiar. Adică, acum tu trebuie să lucrezi de trei ori mai puțin pentru a-ți cumpăra același apartament”, conchide Veaceslav Ioniță.

Precizăm că, în 2019, salariul mediu lunar pe economie a fost de 6.975 de lei.

559
Tagurile:
banci, apartamente, angajati, salarii, piata imobiliara, imobile
Tematic
Statistică: Câte apartamente au fost date în folosință timp de un an – Detalii
Cum au evoluat prețurile la apartamente în Chișinău, în februarie 2019
Cresc prețurile la apartamente: Vezi explicația experților imobiliari
Marian Stârcea

Concerte pentru deținuți în prag de sărbători - detalii

21
(reînnoit 10:34 05.12.2020)
De câțiva ani, în preajma sărbătorilor de iarnă, unii artiști din țara noastră prezintă concerte pentru deținuții din penitenciare. Compozitorul Marian Stârcea spune că în acest an organizarea spectacolelor va fi mai anevoioasă.
Concerte pentru deținuți, în prag de sărbători - detalii

Deja de mai mulți ani interpreții din Republica Moldova urcă pe scenele improvizate din penitenciare pentru a prezenta deținuților melodii de suflet și a readuce zâmbetul pe chipurile celor de după gratii. Oamenii de artă sunt convinși că muzica are un impact pozitiv asupra comprotamentului și stării deținuților.

"Muzica este arta cea mai puternică care atinge strunele sufletului, te face mai bun, mai sensibil, te ajută să înțelegi greșelile din trecut, contribuie la o schimbare spre bine. Noi trebuie să ajutăm acești oameni așa cum putem", a declarat pentru Sputnik compozitorul și directorul artistic al Filarmonicii Naţionale, Marian Stârcea.

Mai mult, compozitorul susține că anume la penitenciare asrtiștii au parte de spectatori cu adevărat dornici de artă, acesta fiind cel mai adevărat și sincer public. În acest an, din cauza pandemiei, organizarea unor asemenea concerte va fi mult mai dificilă. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
deținuți, concerte
Tematic
O decizie ce-i vizează pe deținuți: Ce propune Nagacevschi


Загрузка...
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

318
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

318
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

70
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...